Στο Νοσοκομείο από χθες οι δέκα «επιταγμένοι» γιατροί της Ξάνθης

Ξεκινούν από σήμερα στα ΤΕΠ COVID – Το σημερινό «κορωναϊκό» status και η «ΑΡΩΓΗ»

Τ. Καραδέδος: 10 γιατροί για 7 ασθενείς και επιτάξεις… χωρίς «πόλεμο»

Γ. Γεωργίου: Θα έχουμε 2 γιατρούς κάθε μέρα – Έρχονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις εδώ

Παρουσιάσθηκαν χθες οι 10 συνολικά ιδιώτες επιταγμένοι γιατροί (πνευμονολόγοι και παθολόγοι) στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, οι οποίοι πιάνουν από σήμερα δουλειά στα ΤΕΠ COVID.

Για την παραπάνω εξέλιξη ο μεν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος κάνει λόγο στην «Θ» για «επιτάξεις χωρίς πόλεμο» και για «βατερλό» για την πόλη, ο δε πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Ξ  κ. Γεώργιος Γεωργίου, εξηγεί ότι έχει βγει πρόγραμμα και αναμένεται να δουλεύουν δύο γιατροί ανά ημέρα, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό του Νοσοκομείου για την πτέρυγα COVID, για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κλπ.

10 ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ…7 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ «ΠΟΛΕΜΟ»  

Αναλυτικότερα ο κ. Καραδέδος επισήμανε στην «Θ» ότι:

Το θέμα είναι ότι έγιναν αυτές οι επιτάξεις, είναι χωρίς κανένα απολύτως νόημα. Αυτήν την στιγμή, ο κορωνοϊός στην περιοχή μας είναι «πεσμένος». Νοσηλεύονται 7 άτομα στο Νοσοκομείο, από τα οποία 4 είναι σε High Flow γιατί δεν βρίσκουν μονάδα, για να πάνε κάπου. Το βασικό είναι ότι στην Ξάνθη δεν λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αυτό δημιουργεί επιβάρυνση στο σύστημα και παίρνουμε 10 γιατρούς, για 7 ασθενείς και με 3-4 προσελεύσεις στα τακτικά ιατρεία. Αυτό έχει μια μεγάλη επίπτωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα που καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, γιατί πήραν 2 πνευμονολόγους και 6 παθολόγους. Τους αφαιρούν από την δουλειά τους – είναι ελεύθεροι επαγγελματίες – και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να κάνουμε επιστράτευση, όταν αυτήν την στιγμή στην πόλη μας, δεν έχουμε «πόλεμο». Ούτε όμως θα πρέπει, να είναι ένα είδος αντιπερισπασμού για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο, γιατί μετά από 15 μέρες, το «γκρεμούλι», θα παραμείνει γκρεμούλ».

Για 7 ασθενείς λοιπόν, επιτάχθηκαν 10 γιατροί, εκ των οποίων ο ένας είναι ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, που δουλεύει εδώ και ένα χρόνο μέσα, που θα αναλάβει και την οργάνωση.

«ΒΑΤΕΡΛΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ…

Οκ. Καραδέδος συνεχίζοντας, υπενθύμισε την απουσία ΜΕΘ από το νοσοκομείο μας και άφησε αιχμές για… ανεπάρκεια στην διαχείριση και τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, συμπληρώνοντας πως:

Αυτό, υποτίθεται ότι έγινε, χωρίς να ζητηθούν από κανέναν μέσα από το νοσοκομείο – γιατί κανένας δεν πήρε την ευθύνη να πει ότι το έκανε – για να μην φαίνεται ποιος έκανε αυτήν την τραγική επιλογή.

Πέραν τούτου, υπάρχουν και  2  ακόμη παιδίατροι, που εθελοντικά πηγαίνουν για να κάνουν τα εμβόλια.

Στην καλύτερη περίπτωση, το νοσοκομείο μας έχει μετατραπεί εδώ και δυο χρόνια σε εμβολιαστικό κέντρο και δεν προσφέρει, αυτά που όφειλε να προσφέρει ως νοσοκομείο, ούτε είχε προετοιμασθεί κατάλληλα για να αντιμετωπισθεί η πανδημία. Δεν είναι τυχαίο ότι μας βρήκε αυτό το κύμα της προηγούμενης περιόδου, του προηγούμενου τριμήνου, χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με θανάτους και με πλημμελή φροντίδα στους ανθρώπους που είχαμε εκεί. Δεν μας απάντησε κανείς γιατί έκλεισε η ΜΕΘ και πότε θα ανοίξει κυρίως. Τα υπόλοιπα, είναι περιττά. Συμφωνούμε με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που λέει ότι ««τις αστοχίες της προηγούμενης επιστράτευσης γιατρών διαδέχτηκε το Βατερλό της σημερινής». Είναι ένα Βατερλό γα την πόλη μας, αυτή η μεγάλη ανεπάρκεια στην διαχείριση και στην λειτουργία του Νοσοκομείου, το οποίο έχει αποδυναμωθεί και το οποίο είναι χωρίς ΜΕΘ. Ένα Νοσοκομείο το οποίο ένας συνάδελφος χαρακτήρισε «ετοιμόρροπο» γιατί μετά από 15 μέρες – παρά το οτι θα πάνε από έξω ιδιώτες γιατροί – θα παραμείνει ένα νοσοκομείο «ετοιμόρροπο» στην διοίκησή του, στην παρουσία του στην πόλη, στην παρουσία του στην οικονομία της περιοχής και σε αυτό που λέγεται «ασφάλεια» στην περιοχή και στην επιθυμία των κατοίκων να παραμείνουν εδώ.

Εμείς διαφωνούμε με την αποδυνάμωση της «ιδιωτικής ιατρικής» – της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας – και βέβαια οι συνάδελφοί μας είναι και επαγγελματίες. Έχουν οικογένειες, έχουν ρυθμίσει την ζωή τους όχι σαν νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν μπορούν να είναι εκεί. Η επιστράτευση γίνεται όταν έχουμε «πόλεμο». Εδώ δεν έχουμε τίποτα, παρά επτά ασθενείς.

ΣΤΑ ΤΕΠ COVID  ΤΟΥ ΓΝΞ, ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΜΕΝΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ – ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΔΩ

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου, εξήγησε ότι:

Οι γιατροί παρουσιάσθηκαν και από αύριο (σ.σ. σήμερα) αρχίζουν στο ΤΕΠ COVID. Θα τους έχουμε εκεί για να υποδέχονται περιστατικά και έτσι θα «εξοικονομήσουμε» λίγο προσωπικό δικό μας για την πτέρυγα COVID, για τα ΤΕΠ κλπ. Σε αυτήν την φάση είναι για το ΤΕΠ COVID. Εμείς τους έχουμε «διασκορπίσει» σε όλο τον μήνα. Κάθε μέρα, θα υπάρχουν δύο γιατροί. Δεν θα είναι δέκα γιατροί. Βγάλαμε ένα πρόγραμμα. Μπορεί μια μέρα να έχει λίγη κίνηση και την άλλη να έχει αρκετή κίνηση. Δεν είναι όμως, ανάλογα με την κίνηση. Έχουμε βγάλει πρόγραμμα και αύριο (σ.σ. Παρασκευή) για παράδειγμα είναι δύο γιατροί εκ των οποίων ο ένας – αν δεν κάνω λάθος – θα εφημερεύσει. Ο,τι περιστατικά έρθουν, θα τα αναλάβει να τα ερευνήσει και αν νομίζει ότι χρειάζονται εισαγωγή, θα τα παραπέμψει για εισαγωγή. Διαφορετικά, θα φύγουν με οδηγίες στο σπίτι.

Κάθε μέρα, θα υπάρχουν δύο γιατροί. Δεν θα είναι κάθε μέτρα δέκα γιατροί εδώ. Το αν θα έχουμε «πόλεμο» δεν το ξέρουμε. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι είναι επίταξη αυτό το πράγμα και δεν μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να έρθουν και να θέτουν διάφορους όρους κλπ. Είναι επίταξη και δεν τους θέτουμε εμείς σαν γιατροί του Νοσοκομείου. Είναι όρος της επίταξης. Λέει ότι έρχονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις εδώ.

Ήρθαν, συζητήσαμε, υπάρχει καλή διάθεση να βοηθήσουν και θα το δούμε στην πορεία.

8-10 ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ – 2-3 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ HIGH FLOW – ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ «ΑΡΩΓΗ»

Τέλος αναφορικά με το status του covid στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι:

Σε νοσηλείες έχουμε 8 – 10 άτομα. Υπάρχουν 2-3 που είναι σε High Flow (δηλαδή χρειάζονται αυξημένη παροχή οξυγόνου). Δεν έχουμε διασωληνωμένους, ενώ διακινούμε και κάποια περιστατικά στην «ΑΡΩΓΗ» (δηλαδή σε μια ιδιωτική δομή) τα οποία δεν είναι τόσο βαριά. Γενικά υπάρχει μια τάξη.

Οι ιδιώτες γιατροί έρχονται να μας βοηθήσουν επικουρικά, για να μπορέσει να δουλέψει πιο εύρυθμα το νοσοκομείο, σε αυτήν την φάση που δεχόμαστε αυξημένη πίεση. Εάν μειωθούν τα περιστατικά, ίσως μπορέσουμε και μόνοι μας να δουλέψουμε σωστά. Ευελπιστούμε δηλαδή ότι επάνω στον μήνα θα κάνει την κορύφωσή του αυτό το κύμα και ότι θα μπούμε σε μια φάση ύφεσης, κατά κάποιο τρόπο.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι αυτοί που διασωληνώνονται και αυτοί που είναι στο High Flow που είναι βαριά. Αν είναι πολλά τα κρούσματα, αλλά με ελαφριά συμπτωματολογία, αυτό δεν επιβαρύνει ούτε το σύστημα αλλά ούτε και οι ασθενείς είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, ώστε να ζητούν ιατρική βοήθεια.