Την ώρα που κατακαίγεται η μισή Αθήνα και άλλες περιοχές…
Χρ. Μήλιος: «Παίζει ρόλο το είδος της βλάστησης»
Ο Δασάρχης Ξάνθης αναφέρεται και στο «γερασμένο» προσωπικό της Υπηρεσίας
Την ώρα που η Αθήνα κινδυνεύει να καεί ολόκληρη, ενώ και άλλες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, η «Θ» σε μια προσπάθεια να διερευνήσει την ετοιμότητα των τοπικών αρχών, αλλά και την ασφάλεια των δασικών «θησαυρών» της περιοχής μας (σ.σ. δάσος ορεινού όγκου, περιαστικό και Κοτζά Ορμάν) επικοινώνησε με τον Δασάρχη Ξάνθης κ. Χρήστο Μήλιο, ο οποίος μίλησε κυρίως για τις «συστάσεις» των δασών, τονίζοντας ότι το περιαστικό άλσος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα καθώς υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα σε σχέση με τις άλλες περιοχές, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα του Δασαρχείου, εφόσον η καταστολή είναι καθαρά θέμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο ίδιος, ύστερα από σχετική ερώτηση της «Θ» αναφέρθηκε και στο γερασμένο προσωπικό του Δασαρχείου, καθώς οι τελευταίες προσλήψεις δασολόγων έγιναν το 2011. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» αποτελεί το Δασαρχείο Σταυρούπολης που διαθέτει 8 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 2 συνταξιοδοτούνται άμεσα ενώ ο νεότερος από τους εναπομείναντες 6 βρίσκεται ήδη στην ηλικία των 54 ετών.
«ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΕ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΚΟΤΖΑ ΟΡΜΑΝ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Μήλιος εξήγησε ότι «όσον αφορά στον ορεινό όγκο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το είδος της βλάστησης. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε οξιά, έλατο και πεύκα (αλλά όχι σε τόσο μεγάλο αριθμό). Όλα καίγονται, αλλά αντέχουν περισσότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι το περιαστικό, το οποίο έχει πεύκο. Στο Κοτζά Ορμάν είναι υδροχαρής η βλάστηση και προστατεύετε – θα έλεγα – σε ένα βαθμό περισσότερο. Το πρόβλημά μας, είναι το περιαστικό. Αυτό είναι ως πρώτη μας έννοια, να το προφυλάξουμε. Αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Το πρόβλημα έγκειται στην «μίξη» του αστικού ιστού με το περιαστικό. Παρατηρώ και εγώ τα τελευταία χρόνια ότι αρχίζουν και κτίζονται σπίτια δίπλα στο δάσος με όλα τα προβλήματα που ακολουθούν σε περίπτωση μιας δασικής πυρκαγιάς, όπως αυτό που βλέπετε να γίνεται στην Πάρνηθα. Από ότι βλέπω η αιτία εξάπλωσης της πυρκαγιάς ήταν επειδή δεν ήταν καθαρισμένα τα κτήματά τους γύρω από το δάσος».
«ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ»
Επιπλέον ο ίδιος εξήγησε ότι είναι καλό να υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης αλλά και να διενεργείται αποψίλωση των χώρων πέριξ του δάσους (στα κτήματα που ολοένα όσο περνούν τα χρόνια πλησιάζουν τα..δέντρα).
Αναφορικά με το αν υπάρχει επιχειρησιακή πυροσβεστική «δύναμη», ο ίδιος διευκρινίζει ότι «αυτά τα στοιχεία θα τα λάβετε από την πυροσβεστική γιατί αυτή έχει την αρμοδιότητα της καταστολής. Εμείς, είμαστε στην πρόληψη. Από το 1997 η καταστολή είναι αρμοδιότητα της Π.Υ. Η Δασική Υπηρεσία έχει μόνον την πρόληψη εργασιών, συντηρήσεως δασοδρόμων, κλαδεύσεις κλπ. Αυτή είναι η προληπτική μας εργασία. Εμείς δεν έχουμε ως υπηρεσία πυροσβεστικό όχημα».
«ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΡΑ»
Σε ο,τι αφορά στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από το Δασαρχείο, ο κ. Μήλιος τόνισε ότι «τα μέτρα λαμβάνονται κάθε χρόνο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι δεξαμενές που υπάρχουν σε πληρότητα σε όλο το περιαστικό, οι δρόμοι που είναι προσβάσιμοι στο περιαστικό, οι εργασίες υλοτομίας που γίνονται με βάση το πρόγραμμα υλοτομιών καθώς διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα δασικό σύμπλεγμα και όλα αυτά τα δασοκομικά μέτρα, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση λειτουργούν αποτρεπτικά. Αφαιρείται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο μέρος της βλάστησης».
«ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ» ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ – ΛΑΒΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το «δυναμικό» του Δασαρχείου, ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην Δασική Υπηρεσία. Από ηλικιακής άποψης, όλοι – ή οι περισσότεροι τουλάχιστον – δασολόγοι γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, είναι κάποιας ηλικίας, καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20-25 χρόνια. Είναι λογικό ότι το προσωπικό της υπηρεσίας θα αρχίσει να «γερνά». Έχουμε την υπόσχεση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα γίνουν γύρω στις 800 προσλήψεις για όλη την Ελλάδα (Δασολόγους – Τεχνολόγους). Η κατανομή βέβαια προφανώς θα γίνει από το υπουργείο, αλλά από ο,τι μας είπαν θα γίνει γρήγορα».
«ΚΑΜΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
Κλείνοντας σε άλλη ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχουν πυρκαγιές τόσο στην Ξάνθη όσο και σε όλο τον Νομό που «σημάδεψαν» την περιοχή, ο κ. Μήλιος απαντά: «Στα 30 χρόνια που υπηρετώ εδώ, δεν θυμάμαι μεγάλη πυρκαγιά στο περιαστικό ή κάποιο συμβάν που να απασχόλησε σοβαρά την κοινωνία και γενικότερα την Π.Υ. Και να εύχεστε να μην συμβεί ποτέ. Ούτε στον Ν. Ξάνθης, έχω κάτι υπόψη μου που να προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και να προσέχει όλος ο κόσμος και όλοι να φροντίζουν να καθαρίζουν τις περιουσίες τους που γειτνιάζουν με το δάσος».
Τέλος ο ίδιος αναφέρθηκε και στην συνεργασία Δασαρχείου – Δήμου για τις παρεμβάσεις υλοτόμησης προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.