
Αλλιώς ξεκίνησαν και αλλιώς κατέληξαν…
Ξεκίνησαν και οι μπαξέδες των ιδιωτών – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι «μερακλήδες»
Στο… «πουθενά» βρίσκονται σήμερα οι αλλοτινοί «κοινωνικοί λαχανόκηποι» του Δήμου Ξάνθης (έναντι του Αμοιριδείου), οι οποίοι ωστόσο συνεχίζουν να καλλιεργούνται… συμπτωματικά.
Πρόκειται για 140 (τουλάχιστον τότε που ξεκίνησαν) κομμάτια γης, που – σύμφωνα με το ιστορικό και με πληροφορίες της «Θ» – ξεκίνησε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Αντιδημάρχου Ν. Αμπεριάδη (με Δήμαρχο τον Μιχ. Στυλιανίδη), επί Υπουργίας Αλέκου Κοντού στο ΥΠΑΑΤ (ζητήθηκε χρηματοδότηση μάλιστα από το Υπουργείο) με σκοπό οι δημότες που δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους, να μπορούν να καλλιεργούν ένα μπαξέ. Το εν λόγω καθεστώς, ωστόσο μετετράπη – με την πάροδο του χρόνου και μέχρι σήμερα – σε ένα περίεργο καθεστώς, αφού ούτε προβλέπονταν, ούτε προβλέπεται μέχρι σήμερα, πουθενά, στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και άρα σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή αντιδημαρχία.
ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ «ΜΠΑΞΕΔΑΚΙΑ»;
Εντούτοις το γεγονός ότι δεν «ανήκει» ως αρμοδιότητα πουθενά το αντικείμενο σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι εκ των δημοτών που καλλιεργούν τα μπαξεδάκια να θεωρούν ότι αποτελούν και «ιδιοκτησία» τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, τα κομμάτια έχουν… «κληροδοτηθεί» (κατά κάποιο τρόπο) σε νεότερους συγγενείς, κάτι που ενδεχομένως θα πρέπει να τεθεί και υπόψιν της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει άλλες απαιτήσεις στο μέλλον, όταν ναι μεν υπάρχουν οι λαχανόκηποι, αλλά δεν αναφέρονται πουθενά στον Ο.Ε.Υ, ως αρμοδιότητα καμίας υπηρεσίας.
ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ;
Ποιος είναι όμως πιο «κοντά» στις αρμοδιότητες για τους λαχανόκηπους; Αυτό θα μπορούσε να διακριβωθεί και από τις αρμοδιότητες των πιο πιθανών αντιδημαρχιών (στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ), αυτών των Κοινωνικών Υπηρεσιών (αφού πρόκειται για «κοινωνικούς λαχανόκηπους») και των Υπηρεσιών Πρασίνου (εν προκειμένω καθημερινότητας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ξάνθης, αυτήν την στιγμή, προχωρά στην σύνταξη νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει η ανάληψη πρωτοβουλίας για την συμπερίληψη των «κοινωνικών λαχανόκηπων», για την δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για παραχώρηση, των δυνατοτήτων ενός δημότη να υποβάλλει αίτηση για χρήση, σε συγκεκριμένη υπηρεσία του Δήμου, που θα διαχειρίζεται την έκταση.


«ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΞΕΔΕΣ– ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ… ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ»

Και ενώ οι κοινωνικοί λαχανόκηποι βρίσκονται στο… άγνωστο, εντούτοις, πολλοί είναι εκείνοι οι Ξανθιώτες, που ήδη έχουν ξεκινήσει να καλλιεργούν τα δικά τους μπαξεδάκια σε κομμάτια γης τους αλλά ακόμη και στις… βεράντες τους, για να έχουν φρέσκα λαχανικά αλλά και μυρωδικά (που ενδείκνυνται στην δεύτερη περίπτωση), όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο γνωστός γεωπόνος κ. Δημήτρης Μαυρίδης.
Αναλυτικότερα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «με τα τελευταία φαινόμενα του καιρού, πήγε λίγο πίσω η φύτευση, αλλά μετά το Πάσχα μπορώ να πω ότι ξεκίνησε εντατικά. Οι ξανθιώτες επιλέγουν τα κλασικά κηπευτικά που έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση με πρώτες τις ντομάτες αλλά και τα αγγούρια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια. Όσον αφορά στις τιμές, εμείς έχουμε κρατήσει σταθερές τις τιμές. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Είναι οι περσινές. Υπάρχει προσφορά, υπάρχουν πολύ καλά φυτά στην αγορά και οι μερακλήδες ασχολούνται και φυτεύουν. Τα φυτά έχουν κάποια χαρακτηριστικά που οφείλει να γνωρίζει έστω και ο ερασιτέχνης καλλιεργητής. Το φυτό θα πρέπει να είναι εύρωστο, να είναι «ψημένο» όπως λέμε, να έχει καλό πράσινο χρώμα (όχι κιτρινίλες ή άρρωστα φύλλα) και ένα πολύ καλά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα. Όλα αυτά, με πολύ καλή προετοιμασία του μπαξέ, με καλή κατεργασία, νομίζω ότι θα δώσουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Σε ο,τι αφορά στα μπαλκόνια, φυτά τα οποία δεν γίνονται πολύ μεγάλα (όπως οι πιπεριές, οι πρασινάδες, μαϊντανός, άνηθος, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, δυόσμος κλπ) μπορούν να καλλιεργηθούν πολύ εύκολα και να υπάρχει πάντα φρέσκο μυρωδικό στο σπίτι. Ογκώδη φυτά, όπως οι αναρριχόμενες ντομάτες, οι αγγουριές κλπ που έχουν απαίτηση μεγάλου όγκου χώματος, πρακτικά δεν καλύπτονται στα μπαλκόνια, θα έλεγα.
Τέλος, αναφορικά με την φροντίδα τους, εμείς συμβουλεύουμε τον κόσμο στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας (μεταφύτευση) να είναι καθαρά τα φυτά, να μην έχουν ζιζάνια και θα μπορούσαν να γίνουν 1-2 ψεκασμοί, προληπτικά έστω, με κάποια σκευάσματα βιολογικά έως ήπια χημικά στην αρχή, για να ξεκινήσουν πολύ καλά. Όταν αρχίσει η παραγωγή, σταματούμε τελείως τις εφαρμογές. Αν κάνουμε κάτι, το κάνουμε αρκετά νωρίς. Η θρέψη και η φυτοπροστασία θα είναι στα πρώτα στάδια, για να ξεκινήσουν πολύ καλά τα φυτά, ώστε όταν ξεκινήσει η παραγωγή να μην υπάρχει ανάγκη ψεκασμών την ώρα της συγκομιδής για να μπορεί να καταναλωθεί καθαρό το προϊόν από την οικογένεια.
Τα σκευάσματα αυτά είναι σε καλές τιμές και σε σχετικά μικρές συσκευασίες, ώστε – χωρίς μεγάλο κόστος – μπορεί να τα προμηθευτεί ο κόσμος και να τους εξηγήσουμε πως τα εφαρμόζουμε».