Ρ. Μπατζακίδου: «Δεν μπορεί να γίνονται όλα αυτά σε ένα ευνομούμενο κράτος…»
Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, παρέχεται προθεσμία, έως τις 30 Μαρτίου, στις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2017.
Ειδικότερα, για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 29η Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι στη φορολογική δήλωση είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές των φορολογούμενων, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2017, καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους και τα τεκμήρια. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προβλέπονται τα ακόλουθα:
Η προθεσμία για την υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, των βεβαιώσεων των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και των βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα είναι η 30ή Μαρτίου 2018
ΑΝΕΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 31/12/2018
Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ορίζεται η 29η Ιουνίου 2018.
Για όσα αρχεία υποβληθούν μετά τις 30.3.2018 και 29.6.2018 αντίστοιχα, αλλά μέχρι και τις 31.12.2018, δεν θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ…»
Για όλα τα παραπάνω μιλά στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Ρένα Μπατζακίδου οι οποία εξηγεί ότι «η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πρώτα από όλα θεωρώ ότι θα καθυστερήσει πολύ. Η φόρμα θα έπρεπε να είναι ανοιχτή από τον Φεβρουάριο υποτίθεται για να μπορέσουν να τις υποβάλλουν μέχρι τις 31/3 τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Η ΠΟΛ βγήκε προχθές, το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη και…ευελπιστούν ότι μέσα σε 15 μέρες θα μπορέσουμε εμείς να υποβάλλουμε όλα αυτά τα πράγματα; Και δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι το δημόσιο, είναι όλοι. Δεν υπάρχει περίπτωση. Για να μην θέσω και το άλλο ζήτημα, ότι μέχρι τις 31/12 είπαν ότι μπορούμε να υποβάλλουμε. Άρα αυτό σημαίνει, ότι όταν εμείς θα κάνουμε δηλώσεις δεν θα βλέπουμε αναρτημένα τα δεδομένα. Δίνει την δυνατότητα αυτά να αναρτηθούν μέχρι και τις 31/12. Άρα πόσοι από αυτούς που δεν είναι συνεπείς θα κοιτάξουν να τα ανεβάσουν τότε; Άρα πως εμείς θα βλέπουμε μέσα στο taxisnet τους παρακρατούμενους φόρους; Τι σημαίνει αυτό; ότι θα πρέπει να παίρνουμε τις βεβαιώσεις και να τις πηγαίνουμε στην ΔΟΥ για να ελέγξουν αν όντως ισχύει η όχι; Δηλαδή αυτό το πράγμα που ισχύει στην χώρα μας, είναι τραγικό. Μπορεί να ξεκινήσει δηλαδή κανονικά η υποβολή δηλώσεων τον Μάιο ή τον Ιούνιο (γιατί δεν την βλέπουμε νωρίτερα λόγω αλλαγών κάποιων εντύπων) αλλά στο σύστημα να μην βλέπουμε τα δεδομένα και να πρέπει να τα αντλούμε εμείς με κάποιον τρόπο από κάπου αλλού ή στις επιχειρήσεις που θα δίνουν τις βεβαιώσεις. Όμως αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να γίνονται σε κάποιο ευνομούμενο κράτος ή σε ένα κράτος που θέλει να λέει ότι είναι συνεπέστατο, γιατί δεν είναι πουθενά συνεπές και μετά «τρέχουμε» εμείς από πίσω για να διορθώσουμε τα δικά του λάθη».
ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 8600 ΕΥΡΩ
Σε ο,τι αφορά το τι θα ισχύσει με μειώσεις, αυξήσεις και αφορολόγητο η κ. Μπατζακίδου ενημερώνει ότι «θα ισχύσει το αφορολόγητο των 8.600€ που είναι για την χρήση του 2017. Απλώς τα συστήματα δεν είναι ανοιχτά και το Ε3 έχει τροποποιηθεί και «τρέχουν» τώρα να προλάβουν οι εταιρίες λογισμικών να φτιάξουν τα προγράμματά τους σύμφωνα με αυτό το Ε3 και να συσσωρεύσουμε εμείς όλα εκείνα τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να υποβάλλουμε μέσα σε αυτό. Για όλα όμως αυτά, έπρεπε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για να ξέρουμε τι θα ζητήσουν, τι πρέπει να βρούμε, να το έχουμε αναρτημένο, να το «δουλεύουν» οι εταιρίες των λογισμικών και μετά από ένα χρόνο να το θέσουν σε λειτουργία. Όχι να το βγάλουν τώρα και να θέλουν να το λειτουργήσουν τον Μάιο».
ΔΥΟ ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ – ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ E-BANKING
Αναφορικά με τις κάρτες η Πρόεδρος τις ΕΦΕΕΞ σημειώνει ότι «αυτό που γνωρίζουμε είναι πως θα είναι ανοικτός ο κωδικός και μάλλον θα έχει δυο κωδικούς (έναν για POS και έναν για αποδείξεις για αυτούς που ενδεχομένως είναι άνω των 70 ετών και δεν χρειάστηκαν POS) και θα μπορούμε να τροποποιούμε κάποια στοιχεία. Αυτό γνωρίζουμε προς στιγμήν. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που έχουν καταβάλλει μέσω e-banking οι αγοραστές το τίμημα για κάποιες αγορές και εκεί, αν δεν υπάρχει αναρτημένος ο λογαριασμός της επιχείρησης στο taxisnet δεν μπορεί να γίνει η σύνδεση και να «δει» ότι η «τάδε» πληρωμή που έγινε μέσω e- banking αφορά αγορά αγαθού που το πήραμε από το «τάδε» κατάστημα. Οπότε και για αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει ανοικτό πεδίο. Ξαναλέω και πάλι ότι δεν είναι λογικό όλο αυτό το πράγμα».