Αν και τα… λεφτά υπάρχουν…
Στην Αθήνα για τις ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο, ο Δήμαρχος Ξάνθης – Τι αναφέρει στην «Θ» για τα δυο θέματα
«Παγωμένο» παραμένει το ζήτημα της αγοράς οικοπέδου στην περιοχή Πετρελαιαποθηκών για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος (Γυμνασίου) που θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του Δροσερού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Μπορεί τα χρήματα για την εν λόγω αγορά να υπάρχουν διαθέσιμα, εντούτοις οι αντιρρήσεις τόσο για το σημείο όπου βρίσκεται το οικόπεδο (γραμμές), όσο και για τις προβλεπόμενες θέσεις των μαθητών, δεν άφησαν να προχωρήσει η αγορά, με το «μπαλάκι» να μεταφέρεται στην νέα διοίκηση του Δήμου Ξάνθης.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την θεματική του «ατζέντα» στην Αθήνα, με επίκεντρο τον ανεμοστρόβιλο που έφερε το καιρικό σύστημα «Π», ο οποίος προκάλεσε φθορές και καταστροφές σε δημοτικές αλλά και ιδιωτικές υποδομές και περιουσίες, μίλησε στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.
«ΣΕ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΠΟΘΗΚΩΝ ΑΛΛΑ… ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Τσέπελης, αναφορικά με το οικόπεδο στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος, εξήγησε στην «Θ» ότι «το θέμα έμεινε σε στασιμότητα, γιατί έμεινε όπως είναι η διαδικασία από την Επιτροπή Οικοπέδων. Διότι είχαν απορρίψει το οικόπεδο που βρήκαμε δίπλα στις γραμμές, εντός σχεδίου πόλεως, που ήταν το μόνο που είχε προδιαγραφές για να χτίσουμε αυτό το σχολείο με τα τετραγωνικά που θέλαμε και τις ανάγκες που προκύπτουν. Λόγω όμως του ότι ήταν δίπλα στις γραμμές, η Δ/νση Εκπαίδευσης δεν έδωσε την έγκριση να αγοράσουμε το οικόπεδο για να γίνει το Γυμνάσιο. Παράλληλα είχαμε και μια διαφωνία καθώς ο προϊστάμενος της εκπαίδευσης έλεγε να κάνουμε ένα Γυμνάσιο για 350 θέσεις, ενώ οι ανάγκες που προκύπτουν για την ευρύτερη περιοχή (γιατί δεν θα γίνει μόνον για τον συνοικισμό του Δροσερού), με όλες τις ανάγκες άθλησης και πολιτισμού και όλες τις δραστηριότητες , αφορούν σε τουλάχιστον 700 θέσεις. Έτσι τώρα, θα δούμε πως θα το χειριστούμε για την επόμενη χρονιά. Διότι έλεγαν ότι τα υπόλοιπα παιδιά έπρεπε να πάνε σε Γυμνάσια μέσα στην πόλη και εγώ έθεσα την εξής ερώτηση: Τόσα χρόνια γιατί δεν πήγαν μέσα στην πόλη; Τόσα χρόνια γιατί δεν ενσωματώθηκαν. Υπάρχουν 900.000 ευρώ στην τράπεζα για την αγορά αυτού του οικοπέδου. Εξασφαλίσαμε τα χρήματα για να γίνει η αγορά, εντός σχεδίου πόλεως και να μην έχουμε καθυστερήσεις τεσσάρων και πέντε ετών για τον χαρακτηρισμό του χώρου αυτού. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτήν την άποψη, διότι είναι δική μας πρωτοβουλία. Εμείς εξασφαλίσαμε αυτά τα χρήματα και προφανώς θέλουμε το καλό του τόπου και ιδιαίτερα της παιδείας, σε όλα τα επίπεδα. Είμαι περήφανος που εξασφαλίσαμε αυτά τα χρήματα για να κάνουμε ένα πρότυπο Γυμνάσιο για την ευρύτερη περιοχή των παιδιών του συνοικισμού αλλά και την περιοχή της Λ. Στρατού».
«ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»
Αναφορικά με την «ατζέντα» του στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, εξήγησε ότι «κατεβήκαμε κάτω για τα θέματα των πολιτών μας από τον ανεμοστρόβιλο που σημειώθηκε. Πήγαμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στην Πολιτική Προστασία και στον κ. Τριαντόπουλο, διότι έχουμε δύο θέματα να λύσουμε. Το πρώτο είναι ότι δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός και βρήκαμε λύσεις με τους υπουργούς. Έπρεπε να εξασφαλίσουμε το κόστος δαπάνης του Δήμου απέναντι στις υποδομές που έχουν προβλήματα (σχολικές εγκαταστάσεις, υπαίθριοι χώροι, αθλητικά κέντρα κλπ). Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι για το οποίο απευθυνθήκαμε στην Αθήνα, είναι για να δούμε τι μπορούμε να καλύψουμε από ζημιές των ιδιωτών. Πάνω από όλα είναι οι συνδημότες μας που υπέστησαν ζημιές σε τζάμια, κεραμίδια, πόρτες, υποδομές, αυτοκίνητα κλπ. Θα στείλουν κλιμάκιο ώστε να αποτυπώσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και για τους ιδιώτες που σε πολλές περιπτώσεις είναι φτωχοί άνθρωποι και δεν έχουν την δυνατότητα να αποκαταστήσουν όλη την ζημιά που προκάλεσε η οδυνηρή αυτή κατάσταση. Κατ΄εμέ, έπρεπε να κηρυχθεί η πόλη σε έκτακτη ανάγκη, όταν περνάει ένας ανεμοστρόβιλος από κάποια σημεία και αφήνει τέτοια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Έπρεπε να γίνει τουλάχιστον για τον Δήμο Ξάνθης και για τον Δήμο Τοπείρου, για να μπορούμε να τύχουμε της άμεσης ανταπόκρισης του ανάλογου φορέα, για τις δαπάνες οι οποίες προκύπτουν και πρέπει να καλυφθούν. Πήγαμε και στον κ. Τριαντόπουλο (που προσφέρθηκε αμέσως να δώσει λύσεις) αλλά και στην κ. Κεραμέως και στον κ. Λιβάνιο (που ασχολείται με αυτό το κομμάτι) για να μπορούμε – με τα δύο συναρμόδια υπουργεία – να τύχουμε της ανάλογης λύσης και στις δυο περιπτώσεις ευθύνης του Δήμου μας».