Στον…«αυτόματο πιλότο» και για τον θρησκευτικό τουρισμό ο Δήμος Ξάνθης

Χάρις σε πρωτοβουλίες της Μητρόπολης, οι προσκυνηματικές εκδρομές σε «Καλαμού» και «Αρχαγγελιώτισσα», αλλά…

Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Ιππ. Καμαρίδης, μιλούν στην «Θ»

 

Θρησκευτικός τουρισμός. Μια δυνατότητα που σίγουρα έχει ο Ν. Ξάνθης, καθώς διαθέτει δυο εμβληματικά μοναστήρια (τα οποία όπως μας ενημερώνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, επισκέπτονται κάθε Σάββατο, εκδρομείς από όλη την Βόρεια Ελλάδα), αλλά και πλήθος Ιερών Ναών που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να μάθει για την ιστορία τους.
Μια δυνατότητα, την οποία ωστόσο δεν έχει «εκμεταλλευθεί» ακόμη ο Δήμος Ξάνθης, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, ο οποίος αν μη τι άλλο, θα «κινήσει» και την Ξανθιώτικη αγορά, όπως γίνεται σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανά τη χώρα.
Μια προσπάθεια για την οποία δεσμεύεται προσωπικά ο ίδιος ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Ξάνθη – Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος μάλιστα διατέλεσε και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης.

«ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ – ΤΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΕ ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΩΤΙΣΣΑ»

Ειδικότερα για το ζήτημα του θρησκευτικού τουρισμού και της επισκεψιμότητας των δυο Ιερών Μονών της Ξάνθης (Παναγία Αρχαγγελιώτισσα και Παναγία Καλαμού) ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων αναφέρει ότι «κάθε Σάββατο, έρχονται δύο – τρία λεωφορεία στην Παναγία και στην «Καλαμού». Αυτό είναι καθιερωμένο κάθε Σάββατο. Οι περισσότεροι είναι από την Βόρεια Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και επισκέπτες από την Κύπρο. Από το Πάσχα και έπειτα έως του Αγίου Δημητρίου, αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε Σάββατο».

 

«Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΩΝ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ι.Σ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ»

«Μάλιστα για τις περιηγήσεις των ανθρώπων, υπάρχει ένας κληρικός που παράλληλα με το κέρασμα και τις Ευλογίες στους επισκέπτες, μιλά για το ιστορικό και της μιας και της άλλης Ιεράς Μονής. Έχουμε σχολεία, έχουμε πολλές ενορίες από την Θεσσαλονίκη, από Σέρρες, Δράμα, Κοζάνη, Καστοριά» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ενημερώσει το Γραφείο Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τα αξιοθέατα – θρησκευτικά μνημεία υπάρχουν και αυτό ανακοινώνει, στέλνει, αναρτά στις ιστοσελίδες του και από εκεί ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι».

 

«ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ, ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΟΙ – ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ»

Αναφορικά με την συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης με τον Δήμο Ξάνθης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης σημείωσε ότι «Έχει εκδοθεί ένα βιβλίο του Δήμου «Ξάνθη, η αρχόντισσα της Θράκης». Αν ανοίξετε το βιβλίο θα δείτε πάρα πολλές φωτογραφίες των Μοναστηριών και των Ναών. Υπάρχουν φωτογραφίες και από το μουσείο της «Αρχαγγελιώτισσας». Υπάρχουν γενικά φωτογραφίες που αναφέρονται στον θρησκευτικό τουρισμό και αυτά βέβαια τα έδωσε η Μητρόπολη. Μέσα από αυτό το βιβλίο προβάλλονται οι Μονές και οι Ναοί. Αυτό το βιβλίο έγινε σε συνεργασία με την Μητρόπολη. Επίσης θέλω να τονίσω ότι στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης, προβάλλονται όλα και από εκεί».

«Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΟΠΩΣ…ΟΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ»

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη – Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, υπογραμμίζει ότι «σαν μέλος της Επιτροπής Τουρισμού σε προσωπικό επίπεδο έχω κάνει μια έρευνα για να δω τις μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν και να εισηγηθώ στην επιτροπή. Βέβαια η Επιτροπή Τουρισμού λειτούργησε όπως και όλος ο δήμος τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή…«μπάχαλο». Είναι όμως στην διάθεσή μας, τα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην Ξάνθη υπάρχει θρησκευτικός τουρισμός που έχει να κάνει με τα Μοναστήρια (ιδιαίτερα της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης) όπως επίσης και άλλες μορφές τουρισμού, τις οποίες ήδη έχω ταξινομήσει για να μπορέσουμε να κάνουμε προτάσεις ώστε να αναπτυχθούν».

 

 «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ»

«Όσον αφορά το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει (και έτσι θα γίνει) μια συνεργασία μεταξύ Μητρόπολης και Δήμου Ξάνθης, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα θρησκευτικά μας μνημεία για να προσέλθει κόσμος και για Προσευχή αλλά και παράλληλα να έχουμε και αύξηση του τουριστικού κύματος» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ένα από τα πρώτα πράγματα που θα γίνουν, θα είναι αυτές οι συζητήσεις με την Ιερά Μητρόπολη, ώστε από κοινού να μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση».