Στους «δρόμους» της Ξάνθης, μαθητές και γονείς του Μειονοτικού Γυμνασίου -Λυκείου Ξάνθης

Αύριο το απόγευμα η συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ – Υφυπουργού για το πρόβλημα με την στέγαση

Διαμαρτυρία και έξω από την Π.Ε Ξάνθης-Τι δήλωσαν οι Αχ. Καρά, Μπ. Μπαράν,  Χ. Ζεΐμπέκ και Ρ. Ντελή Χουσεΐν για το θέμα

Πορεία στους δρόμους της Ξάνθης, η οποία πέρασε και από την «καρδιά» της πόλης προκειμένου να γίνει γνωστό σε όλους το πρόβλημα και κατέληξε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, πραγματοποίησαν σήμερα οι μαθητές και οι γονείς του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης, με κύριο αίτημα την άμεση λύση στο πρόβλημα της στέγασης του σχολείου. Αίτημα για το οποίο, όπως έχει γίνει γνωστό, πραγματοποιείται κατάληψη, από την αρχή ακόμη της νέας σχολικής χρονιάς και η οποία θα συνεχιστεί μέχρι…νεωτέρας.

Στο πλευρό των μαθητών και των γονέων, βρέθηκαν οι Βουλευτές Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν και Χουσεΐν Ζειμπέκ, καθώς και ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, οι οποίοι, μαζί με τα μέλη της Σχολικής Εφορείας του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου, συνάντησαν και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη, όπως εξήγησε το μέλος της Σχολικής Εφορείας κ. Αχμέτ Καρά.

«ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ – ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καρά ανέφερε επακριβώς ότι «μας κάλεσε και εμάς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για να συζητηθεί το θέμα της κατάληψης του σχολείου (που ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου) λόγω του προβλήματος με την στέγαση. Αυτήν την στιγμή λείπουν 4 αίθουσες και προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η διεύθυνση του σχολείου αναγκάστηκε να έχει 4 αίθουσες σε απογευματινή βάρδια. Αυτό δημιούργησε βέβαια, πρόβλημα στους γονείς οι οποίοι αντέδρασαν και ζητούν να βρεθεί μια άμεση λύση ώστε όλα τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα στην πρωϊνή ώρα, καθώς το απόγευμα δυσκολεύει το πρόγραμμα όλων. Όχι μόνο των μαθητών αλλά και των γονέων και των καθηγητών, αφού και οι καθηγητές είναι ίδιοι και το μεσημέρι. Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν, ελήφθη μια απόφαση να συνεχιστεί η κατάληψη μέχρι και την Τρίτη, αφού το απόγευμα της Τρίτης υπάρχει μια συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον υφυπουργό, από όσο γνωρίζουμε, για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Αφού θα έχουμε μια ενημέρωση από εκεί, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, θα αποφασίσουμε και εμείς τι θα γίνει. Εκτός αυτού, αποφασίσαμε να γίνει και μια πορεία σήμερα, προκειμένου να μάθουν όλοι για το πρόβλημα, αφού μόνο εμείς οι γονείς και όσοι μας παρακολουθούν, γνώριζαν για το πρόβλημα. Αυτός ήταν ο σκοπός. Ήρθαμε και ενημερώσαμε ξανά τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ Νίκο Ευφραιμίδη, ο οποίος γνώριζε για το θέμα και προσπαθεί και αυτός από την πλευρά του να δώσει μια λύση. Σαν Σχολική Εφορεία, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, στείλαμε έγγραφο στην περιφέρεια (15/2) και επειδή γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, προτείναμε δύο λύσεις. Μια πρόσκαιρη και μια οριστική. Η οριστική λύση, είναι αυτή που ζητούμε εδώ και χρόνια, δηλαδή να αναγερθεί ένα καινούριο κτίριο για τις ανάγκες του σχολείου. Ως προσωρινή λύση, προτείναμε ένα κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Χατζησταύρου 1, όπου στεγάζονται δύο σωματεία. Θα μπορούσε να δοθεί ένας όροφος από εκεί, για να κάνουμε 4-5 αίθουσες και να μην έχουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αυτήν την στιγμή. Μια δεύτερη λύση, ήταν να τοποθετηθούν στον προάυλειο χώρο του σχολείου μας, ΠΡΟΚΑΤ ώστε να μην υπάρχει το θέμα της απογευματινής βάρδιας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία οριστική απάντηση. Δεν γνωρίζουμε. Περιμένουμε την συνάντηση που θα έχει ο κ. Μέτιος με τον κ. υφυπουργό».

 

«ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»

Αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο γίνονται φέτος οι κινητοποιήσεις μαθητών και γονέων και όχι τις περασμένες χρονιές, ο κ. Καρά, σημειώνει ότι «αντιδράσαμε φέτος, γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 20148, το καθεστώς του σχολείου ήταν διαφορετικό. Το σχολείο ήταν ιδιωτικό. Με την αλλαγή του νόμου, πλέον διοικείται από Τριμελή Σχολική Εφορεία. Από την στιγμή που το σχολείο ήταν ιδιωτικό, η πολιτεία δεν μπορούσε να μεριμνήσει και να δώσει κτίριο και να βοηθήσει σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον όμως έχει αλλάξει το καθεστώς του σχολείου, πιστεύω ότι είναι αναγκασμένη και η πολιτεία να δώσει βάρος σε αυτό και να λύσει το πρόβλημα».

«ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν υπογράμμισε ό,τι «είναι η δεύτερη φορά που συναντούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης. Η θέση μου ως Βουλευτής είναι να είμαι δίπλα στους γονείς και στον σύλλογο γονέων. Καταλαβαίνω τον πόνο τους. Σήμερα, πραγματοποιήθηκε μια δημοκρατική εκδήλωση (ήταν δικαίωμά μας). Από ο,τι κατάλαβα βέβαια, η λύση θα έρθει από τα κεντρικά. Στην αρχή, πιστεύαμε ότι ο Περιφερειάρχης θα αναλάβει την πρωτοβουλία και θα μας φέρει μια λύση, αλλά το θέμα έχει καταλήξει στην Βουλή και εμείς ως Βουλευτές Ξάνθης θα κάνουμε τα πάντα για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Τόσο το άμεσο πρόβλημα, όσο και το έμμεσο. Να έχουμε δηλαδή σε βάθος χρόνου, ένα καινούργιο κτίριο, μοντέρνο και όπως πρέπει. Βέβαια, προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί ο χώρος (σ.σ. για το νέο κτίριο), αλλά γίνονται συζητήσεις. Έχουμε πολλές απόψεις, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο. Από ο,τι ενημερωθήκαμε, ο κ. Μέτιος θα συναντηθεί με τον κ. υφυπουργό την Τρίτη το βράδυ και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Οπωσδήποτε, θα είμαστε αρωγοί στο ζήτημα. Αυτή είναι και η δουλειά μας».

 

«ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ»

Ο έτερος Βουλευτής Ξάνθης ο κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τόνισε ότι «από την ημέρα που ξεκίνησαν τα σχολεία, υπάρχει κατάληψη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι σημερινό. Είναι διαχρονικό. Το κτίριο νομίζω ότι έχει ολοκληρώσει τον «κύκλο» του ως κτίριο και χρειάζεται ένα καινούριο, σύγχρονο σχολείο, ώστε να γίνει μια σωστή εκπαίδευση. Αυτό όμως είναι μακροπρόθεσμος στόχος. Φέτος είχαμε πολλές εγγραφές στο σχολείο και αναγκαστικά, οι γονείς πρέπει να επιλέξουν πρωινή ή απογευματινή βάρδια ή να τοποθετηθούν κάποια ΠΡΟΚΑΤ στο παράρτημα που έγινε επί της κυβέρνησής μας, εάν βέβαια αυτό είναι εφικτό, διότι δεν είμαι τεχνικός. Κάναμε κάποια «άλματα» ώστε να υπάρξει μια λύση για το πρόβλημα αυτό. Άλλαξε τα καθεστώς του σχολείου που ήταν κάπως μπερδεμένο και δεν μπορούσε να δώσει λύσεις. Σε ένα δημόσιο κτίριο, ήταν ένας ιδιώτης και οι μισοί καθηγητές ήταν ιδιωτικού δικαίου και οι άλλοι μισοί δημοσίου δικαίου. Τώρα, τουλάχιστον, δεν υπάρχει ιδιώτης. Η Σχολική Εφορεία, που έχει την ευθύνη για την οικονομική διαχείριση του σχολείου, είναι εκλεγμένη. Έγιναν κάποια «άλματα» ώστε να επέλθει μια ριζική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Άλλαξε το καθεστώς. Τώρα και η πολιτεία μπορεί να κάνει κάποια βήματα και η Σχολική Εφορεία μπορεί να κάνει κάποια βήματα, για ανέγερση σχολείου. Μιλάμε για περίπου 800 παιδιά. Ένα σχολείο, αν κτιστεί, πρέπει να σχεδιαστεί για 1000 άτομα. Μιλάμε για το μοναδικό σχολείο του νομού μας. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε περισσότερη επιλογή του σχολείου αυτού από τους γονείς. Κάθε γονέας έχει το δικαίωμα να επιλέξει είτε το δημόσιο είτε το μειονοτικό σχολείο. Εδώ η πολιτεία οφείλει να δώσει λύσεις, γιατί νομίζω ότι η Παιδεία και η Υγεία, είναι τα πιο σημαντικά πράγματα. Η ευαισθησία υπήρχε από τις αρχές. Και την περασμένη Πέμπτη είχαμε έρθει και στον Δήμαρχο και στον Αντιπεριφερειάρχη, στον Διευθυντή Β/θμιας ενώ την επομένη υπήρξε συνάντηση και με τον κ. Περιφερειάρχη. Η πολιτική βούληση υπάρχει. Βεβαίως και το πρόβλημα δεν είναι και πολύ εύκολο να λυθεί. Οι γονείς έχουν φτάσει στα όριά τους αλλά και αυτοί έχουν δίκιο. Αλλάζει όλο το πρόγραμμα (φροντιστήρια, δραστηριότητες κλπ) για τα παιδιά του απογευματινού προγράμματος, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι μαθητών μεταφέρεται από το βουνό. Τον χειμώνα είναι δύσκολο να γυρίζεις στην Πάχνη και στον Κένταυρο με -5Ο. Αυτό έχει ως συνέπεια, να επιλεχθούν (σ.σ για το απόγευμα) μόνο τα παιδιά της πόλης. Οι γονείς θέλουν ένα σχεδιάγραμμα για να σταματήσουν την κατάληψη. Βεβαίως προσωπικά δεν έχω καμία ανάμειξη στις κινητοποιήσεις. Την απόφαση έλαβε η Σχολική Εφορεία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, με κάλεσαν και εγώ σαν Βουλευτής  του νομού παραβρέθηκα για να στηρίξω την κινητοποίηση. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν μόνοι τους. Περιμένουμε τον κ. Περιφερειάρχη να ολοκληρώσει τις επαφές και θα δούμε μετά το σχεδιάγραμμα που θα μπει για την επίλυση του προβλήματος. Βεβαίως στο νομό μας, περιμένουν επίσης και άλλα σχολεία».

«ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ – ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ»

Τέλος ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν ανέφερε ότι «ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του κόσμου, διότι είχαν λάβει μια απόφαση από την Παρασκευή για αυτήν την πορεία. Αυτό που έχω να πω, διότι έκανα και κάποιες προσωπικές επαφές (όπως και όλοι οι αρμόδιοι) με τον κ. Περιφερειάρχη, είναι ότι ο κ. Μέτιος είναι πάρα πολύ θετικός και μπορώ να πω ότι όλοι οι αρμόδιοι είμαστε μάρτυρες σε αυτό. Πιστεύω ότι το πρόβλημα θα λυθεί πολύ γρήγορα. Όπως ενημερωθήκατε ήδη, την Τρίτη το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση και έτσι, μάλλον, από την Τετάρτη και μετά θα μιλούμε για κάποιες λύσεις ή τουλάχιστον θα έχουμε ένα σχεδιάγραμμα. Κατά μεγάλη πλειοψηφία οι μαθητές που έρχονται στο Γυμνάσιο και Λύκειο, είναι από το βουνό. Δεν γνωρίζω ακριβή αριθμό, γιατί συνεχώς αλλάζει. Κάποια παιδιά έχουν κάνει εγγραφή, ενώ κάποια άλλα έχουν φύγει, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε. Είναι δύσκολο το απογευματινό ωράριο».