Στρ. Αλεξανδρίδης: Προσοχή: Ό,τι κλειδώνει…ξεκλειδώνει!

Με αφορμή τις διαρρήξεις και τις κλοπές σε οικίες και ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών…

Ένας ή δύο «αστυνομικοί της γειτονιάς» και το προσωπικό της Δ.Α Ξάνθης δεν αρκούν για να μας προστατεύσουν…

 

Περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών, αυξάνονται συνήθως κατά τους θερινούς μήνες, αφού οι περισσότεροι αφήνουν έστω και για λίγο τα διαμερίσματα και τα σπίτια τους προκειμένου να «παραθερίσουν» κάπου αλλού.

Ωστόσο φεύγοντας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το σπίτι μας…μένει πίσω και δεν αποκλείεται να αποτελέσει «στόχο» κακοποιών…

Κάτι που αποτέλεσε και την αφορμή για το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, ο οποίος αναφέρεται στο λιγοστό προσωπικό της Δ.Α Ξάνθης που υπερβάλλει εαυτόν για να καταφέρει να αστυνομεύσει την πόλη, καθώς επίσης και στον…υπαρκτό (και ανύπαρκτο επί της ουσίας) θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» αλλά και ο γνωστός κλειθροποιός κ. Στράτος Αλεξανδρίδης ο οποίος αναφέρει πως «ο,τι κλειδώνει…ξεκλειδώνει» σημειώνοντας παράλληλα βέβαια ότι υπάρχουν τρόποι «θωράκισης» μιας πόρτας, τους οποίους βέβαια γνωρίζει μόνον ένας πιστοποιημένος «κλειδαράς».

 

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΑΥΤΟΝ – ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΑΛΛΑ…»

Ειδικότερα για το κομμάτι της αστυνόμευσης ο κ. Γουναρίδης αναφέρει επακριβώς ότι «ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» λειτουργεί και είχε ανέκαθεν δύο αστυνομικούς. Φυσικά και ένα, δύο ή τρία άτομα δεν φτάνουν. Έχουμε πει όμως πολλές φορές για την γενική έλλειψη προσωπικού που υπάρχει παντού και ένα παραπάνω στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης. Με το λιγοστό προσωπικό της Διεύθυνσης, υπάρχει πρόβλημα ακόμη και με τις άδειες στις υπηρεσίες. Είμαστε λίγοι αλλά επειδή όλοι μας είμαστε και κάτοικοι αυτής της πόλης, υπερβάλλουμε εαυτόν και προσπαθούμε για το καλύτερο. Προσπαθούμε να μην φαίνονται τα κενά που υπάρχουν. Έχω επισημάνει και άλλη φορά πως η διεύθυνσή μας στην πραγματικότητα έχει 35% λιγότερο προσωπικό από αυτό που θα έπρεπε να έχει για να «δουλεύει». Είναι τεράστια τα κενά για μια διεύθυνση επαρχιακής πόλης. Για αυτό και συμβουλεύουμε παράλληλα τους πολίτες να ακολουθούν όλες τις συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ελαττωθούν οι πιθανότητες διάρρηξης της οικίας τους».

«Ο,ΤΙ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ…ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ – ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΩΤΑ ΣΗΜΕΙΑ»

Αναφορικά με το ζήτημα της θωράκισης της πόρτας, ο γνωστός κλειθροποιός κ. Στράτος Αλεξανδρίδης αναφέρει επακριβώς πως «ο,τι κλειδώνει…ξεκλειδώνει. Ακόμη και οι κλειδαριές ασφαλείας έχουν τα τρωτά τους σημεία. Ο δικός μας στόχος είναι να καθυστερήσουμε τον διαρρήκτη όσο το δυνατόν περισσότερο και αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες τεχνικές και εξαρτήματα ασφάλισης. Πρόκειται και για συμπληρωματικά εξαρτήματα αλλά και εξαρτήματα ενίσχυσης της ασφάλισης. Πλέον υπάρχουν τρόποι θωράκισης και της απλής πόρτας και ενίσχυσης με πρόσθετη κλειδαριά και μάλιστα είναι καλό να υπάρχει μια δεύτερη κλειδαριά πάντα σε κλασικές – απλές πόρτες. Αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για τον διαρρήκτη. Η συμβουλή μου προς τους πολίτες, είναι να απευθύνονται κατά αρχήν σε μαγαζιά κλειθροποιών. Οι περισσότεροι απευθύνονται σε μαραγκούς ή σε πολυκαταστήματα για να πάρουν κάποια πράγματα, αλλά οι πιστοποιημένοι κλειδαράδες (που αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε) μπορούν να συμβουλεύσουν τους πολίτες ανάλογα με την περίπτωση του καθενός για το πώς μπορεί να ενισχύσει την ασφάλειά του».

 

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε πριν φύγετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές είναι οι εξής:

– Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

– Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

– Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

– Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

– Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει εντελώς κλειστό, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

– Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.

– Ενεργοποιήστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

– Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

– Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας.

– Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το «100«» ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.