Στρατιωτική πηγή: Ούτε μυστική… ούτε φανερή επιστράτευση!

«Τοίχο» για τα πολεμικά καταφύγια βρήκε για άλλη μια φορά η έρευνα της «Θ»

Σωρεία τηλεφωνημάτων από ανήσυχους ξανθιώτες, δέχεται καθημερινά η «Θ» με ερωτήματα αναφορικά με την διεξαγωγή… μυστικής επιστράτευσης όσο και με το «αν υπάρχουν πολεμικά καταφύγια στην Ξάνθη και πως θα ενημερωθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Ερωτήματα που αποτελούν επακόλουθο της έντονης φημολογίας από διάφορα έντυπα και κυρίως ηλεκτρονικά μέσα για «εμπόλεμη κατάσταση» και για «πορτοκαλί ή και κόκκινο συναγερμό» λόγω των εξελίξεων με την γείτονα και με αφορμή το ότι ακόμη κρατούνται αιχμάλωτοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε παρά να κάνουμε την δική μας έρευνα και να απαντήσουμε, όσο μπορούμε στα ερωτήματα των ξανθιωτών, πολλοί εκ των οποίων ανησυχούν πραγματικά για το τι μέλλει γενέσθαι σε ενδεχόμενο επίθεσης…

maxresdefault

ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΘΕΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ «ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ»

Ξεκινώντας από την ανησυχία που έχουν προκαλέσει τα όσα συμβαίνουν με την «γείτονα» προσπαθήσαμε και καταφέραμε να συνομιλήσουμε με έγκυρη και επίσημη στρατιωτική αρχή (που για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να αναφέρουμε) η οποία αποκλειστικά στην «Θ» διαψεύδει κάθετα τα περί «μυστικής επιστράτευσης» που επικαλούνται ή ονοματίζουν κάποιοι.

Συγκεκριμένα από την παραπάνω πηγή επισημάνθηκε επακριβώς ότι «καθημερινώς ελέγχουμε την κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καμία «μυστική επιστράτευση». Εξάλλου αν συνέβαινε οτιδήποτε τέτοιο θα ενημερώνονταν πρώτοι αυτοί που έπρεπε να ενημερωθούν. Επίσης θα ενημερώνονταν και ο κόσμος, από τα αρμόδια όργανα που θα έπρεπε να ενημερωθεί. Εμείς συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας, συνεχίζουμε την εκπαίδευσή μας, την δραστηριότητά μας σε όλη την παραμεθόριο περιοχή, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι από μέρους μας, συνεπώς δεν θα πρέπει να ανησυχεί και ο κόσμος. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει έξτρα επιφυλακή. Έξτρα εγρήγορση, μπορεί να υπάρχει. Εννοείται ότι τα μάτια μας είναι ανοιχτά, παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα και στην Θράκη και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Αυτό εξάλλου γίνεται καθ΄όλο το εικοσιτετράωρο αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτε παραπάνω. Υπάρχει ανησυχία με όλα όσα συμβαίνουν, τα παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο, αλλά δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για να ανησυχεί ο κόσμος παραπάνω».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρμόδιες αρχές για να παρακολουθούν τους ανθρώπους που αποστρατεύονται από τις τάξεις του Στρατού (προκειμένου ενδεχομένως να τους καλέσουν σε περίπτωση που χρειαστεί) είναι η στρατιωτική υπηρεσία και οι Μονάδες Επιστρατεύσεως. Από αυτές λοιπόν τις αρμόδιες αρχές θα ενημερωθούν όσοι πρέπει να ενημερωθούν, εάν και όταν υπάρξει «συναγερμός» Εν των μεταξύ, σε τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει ανάλογη ανακοίνωση και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πάντως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται αυτήν την στιγμή, όχι μόνο στον στρατιωτικό σχεδιασμό αλλά δεν έχει «πέσει» ούτε ως…ιδέα.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ-ΣΤΡΑΤΟΣ

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΝΟΥΜΕ…ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ

Ωστόσο, η «Θ» προσπάθησε να απαντήσει και στο δεύτερο ερώτημα των αναγνωστών αναφορικά με την ύπαρξη καταφυγίων πολέμου.

Μια έρευνα η οποία, όπως και σε προηγούμενες «απόπειρες» βρήκε «τοίχο», καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε τα πολεμικά καταφύγια είναι «απόρρητα» και δεν πρέπει να τα γνωρίζει κανείς, μέχρις ότου χρειαστούν…

Βέβαια το να μην γνωρίζουν οι πολίτες της Ξάνθης τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση «πολεμικού συναγερμού», σημαίνει ότι έχουν πλήρη άγνοια για το τι θα κάνουν, το που θα πάνε αλλά και σε πόση ώρα θα καταφέρουν να συντονιστούν με τις οδηγίες που θα δοθούν από τις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δεδομένου ότι η όποια επίθεση και αν συμβεί, θα συμβεί εντός ολίγων λεπτών.

Δυστυχώς, για το δεύτερο σκέλος της έρευνάς μας, δεν έχουμε απαντήσεις, παρά το γεγονός ότι η «Θ» με το συγκεκριμένο θέμα των καταφυγίων ασχολείται επί πολλά χρόνια συναντώντας πάντοτε «τοίχο».

Ως αναγνώστες των όσων γράφονται σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και blogs αλλά και ως  πολίτες της Ξάνθης, στο ερώτημα: «τι κάνουμε σε περίπτωση πολεμικού συναγερμού;», η απάντηση μάλλον είναι: «τον Σταυρό μας…».

Δυστυχώς για άλλη μια φορά, δεν μπορέσαμε να βρούμε την «άκρη του νήματος» στο μείζον θέμα που λέγεται: πολεμικά καταφύγια στην Ξάνθη, αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε ούτε μια συμβουλή για το τι θα κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση και κυρίως τι θα κάνουν οι ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά.

Ίσως οι υπηρεσίες ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης) που έχουν συσταθεί σε όλα τα Υπουργεία, Περιφέρειες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Επαρχεία καθώς και τα γραφεία ΠΣΕΑ στους κυριότερους οργανισμούς και επιχειρήσεις να γνωρίζουν, αλλά από την μια η έντονη φημολογία, χωρίς υπεύθυνες απαντήσεις και από την άλλη η «μυστικότητα», αφήνουν τους πολίτες σε πλήρη άγνοια.

hellenic-armed