Street Food ή… Christmas Market; Φωνές και «τσιρίδες» χωρίς ουσία

Επιτέλους συνεννοηθείτε!

Μ. Τσιακίρογλου: “Το θέλουν οι επαγγελματίες – Ερωτηθήκαμε από τον Δήμο Ξάνθης για, αλλά… δεν προλαβαίνουμε πλέον”

Μπορεί το θέμα της παραχώρησης χρήσης του διαδρόμου πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ, στο ΕΒΕ Ξάνθης, για την διοργάνωση χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ, να αναβλήθηκε δύο φορές μάλιστα, κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και μάλιστα εν μέσω διαφωνιών και «αναθεματισμών» (στη συνέχεια), εντούτοις τα πράγματα φαίνεται να έφτασαν σε αυτό το σημείο, λόγω “κακής συνεννόησης”, καθώς, εντελώς διαφορετική εικόνα για αυτήν τη διοργάνωση, δίνει – μιλώντας στην “Θ” – η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσακίρογλου. 

Η ίδια παράλληλα αναφέρεται στο ιστορικό μέχρι την υποβολή του αιτήματος για παραχώρηση του χώρου, σημειώνοντας σε κάθε τόνο, ότι η εκδήλωση αναφέρονταν ως “Christmas Market” και όχι ως “Street Food”, αλλά και ότι ζητήθηκε πράγματι η γνώμη των επαγγελματιών, από τον Δήμο Ξάνθης. 

Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό τουλάχιστον κατά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Επιπλέον απαντά και στην ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν επιθυμούν τελικά ή όχι οι επαγγελματίες της πόλης μία τέτοια διοργάνωση, για την οποία υπήρξαν ενστάσεις αναφορικά με τον “αθέμιτο ανταγωνισμό” απέναντι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης. 

“ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ”

Αναλυτικότερα ίδια εξήγησε στην “Θ” ότι “αρχικά θα μιλήσω ως πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και μετά ως πρόεδρος οριζοντίως όλων των επαγγελματιών που εκπροσωπεί ο φορέας μας (ΟΕΒΕ). Εδώ και αρκετό καιρό – απο χρόνο και πάνω – το σωματείο έχει δεχτεί προτάσεις να γίνει μία “γιορτή γαστρονομίας” στην Ξάνθη, τόσο από τα καφέ -μπαρ όσο και από τα καταστήματα εστίασης και μάλιστα όχι μόνο στο μητροπολιτικό δήμο, αλλά σε όλο το νομό σας Ξάνθης και να μην διαρκέσει μόνο μία ημέρα αλλά τουλάχιστον ένα τριήμερο κατά το οποίο θα αναδειχθεί τόσο η γαστρονομική εμπειρία που μπορεί να έχει ο επισκέπτης στο Ν. Ξάνθης, όσο και τα προϊόντα που έχουν εντοπιότητα και τα οποία αξίζει να προωθήσουμε με έναν τρόπο. Είναι μία γενική παραδοχή ότι αυτό το θέλουν οι επαγγελματίες. Διότι ένα γαστρονομικό φεστιβάλ σίγουρα φέρνει τουρισμό στην περιοχή μας. Αυτό το έχουμε δει και από όμορους νομούς που κάνουν κάτι αντίστοιχο κάθε χρόνο και βεβαίως προϋποθέτει πάρα πολλούς εξωγενείς παράγοντες για να πραγματοποιηθεί σωστά. Δεν αρκεί δηλαδή μόνον η θέληση ημών (επαγγελματιών, ομοσπονδίας, σωματείων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και καφέ μπαρ) αλλά χρειάζεται συνδρομή και προσφορά από φορείς κλπ. Αναφορικά με το κομμάτι της ομοσπονδίας που εκπροσωπώ, θα σας πω ότι οι επαγγελματίες όλων των κλάδων μου λένε ότι τους ενδιαφέρει να γίνονται πράγματα στον δήμο μας και στον νομό μας, τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία και φέρνουν τουρισμό, επισκεψιμότητα, κατανάλωση και δίνουν εξωστρέφεια. Σίγουρα ένα νόμισμα έχει δύο όψεις. Δεν θα είναι όλοι δεκτικοί σε αυτό το πράγμα, αλλά εκτιμώ ότι οποιαδήποτε δράση γίνεται και από όποιο φορέα γίνεται προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας της πόλης μας και του νομού μας, έχει μόνον θετικό αντίκτυπο. Όχι μόνον οικονομικό αντίκτυπο αλλά και κοινωνικό”. 

“ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ “CHRISTMAS MARKET” ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ – Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΟΣΜΟ”

Επιπλέον η ίδια έδωσε ως “προσφιλές” παράδειγμα την Ονειρούπολη Δράμας, η οποία ξεκίνησε σιγά-σιγά και αυτή τη στιγμή έχει γιγαντωθεί και πλέον ζει από το Νοέμβριο μέχρι και τις αρχές του Ιανουαρίου, ένα “μόνιμο καρναβάλι”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με την συγκεκριμένη εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε ως “Street Food”, διευκρίνισε ότι “αυτό που γνωρίζω και έγινε αποδεκτό είναι ότι αυτό θα έχει τη μορφή ενός “Christmas Market”, πού σαν ιδέα εμένα με βρίσκει πολύ σύμφωνη κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να συμμετάσχει κάποιος και να πουλά σάντουιτς. Μπορεί να συμμετάσχει και μία καφετέρια – για παράδειγμα- πού θα πουλάει glühwein (σ.σ. ζεστό κρασί) ή ένας τοπικός έμπορος με κρασιά, καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα γούρια ή με αρωματικά γούρια κ.α. Είναι αγορά. Δεν θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς εκεί τα μαγαζιά. Θα έχουν τις ταμειακές τους και θα υπάρχει μία κανονική αγορά. Βέβαια θα μου πείτε: “Σηκώνει μία αγορά στην αγορά; ” Αυτό είναι στην δικαιοδοσία του κάθε επαγγελματία το αν θέλει να συμμετάσχει. Ο κόσμος φέρνει κόσμο. Εάν ο κόσμος κατέβει για αυτό μεμονωμένα, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δουλέψει όλη η αγορά. Και βέβαια δεν είναι αποκλειστικό για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το “Christmas Market”. Συμπεριλαμβάνει ανεξαρτήτως όλες τις επαγγελματικές ομάδες”. 

” ΑΛΛΟ ΤΟ “STREET FOOD” ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ “CHRISTMAS MARKET””

Επίσης ίδια υπογράμμισε ότι “θεωρώ ότι από εδώ και πέρα δεν προλαβαίνουμε να γίνει (αφού δεν έχει ληφθεί και απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο) γιατί οι γιορτές έφτασαν. Όποια δράση γίνει εκτιμώ ότι θα γίνει για του χρόνου. Να έχει δηλαδή τη μορφή μιας πραγματικά χριστουγεννιάτικης αγοράς και όχι μόνο με καταναλωτικό χαρακτήρα αλλά και με χαρακτήρα διασκέδασης, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες (καρουζέλ, παγοδρόμιο, συναυλίες, δρώμενα κλπ). Δεν μπορώ να υπεισέλθω στα διαδικαστικά και νομικά του δήμου, με την έννοια ότι δεν θα αδειοδοτήσω εγώ. Ως φορέας έχω τον γνωμοδοτικό χαρακτήρα να καταθέσω τις προτάσεις μου και να ερωτηθούμε ως φορέας για το αν είμαστε σύμφωνοι ή αν διαφωνούμε. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τις διαδικασίες που υπάρχουν. Αλλά κάθε διοργάνωση που προσπαθούμε να έχει μία μεγάλη εμβέλεια και ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία της Ξάνθης, χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο για να προετοιμαστεί αλλά και προβολή για να επικοινωνηθεί σωστά. Τώρα εκτιμώ ότι δεν θα γίνει γιατί δεν υπάρχει ο χρόνος. Θεωρώ όπως ό,τι συζητάμε τώρα αφορά στην επόμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Και επαναλαμβάνω ότι εμάς μας έχει επικοινωνηθεί ως “Christmas Market” και σε αυτό θα εμμείνουμε, γιατί το “Street Food ” είναι πολύ διαφορετικό και πολύ “στενό” και αφορά σε μόνο μία επαγγελματική ομάδα. Εκτιμώ ότι ίσως έχει γίνει μία παράλειψη του όρου  καθώς η πρώτη επικοινωνία που είχαμε αφορούσε σε “Christmas Market” για να συμμετάσχουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι η Ξάνθη τις γιορτές των Χριστουγέννων ιδίως επειδή θεωρείται χειμερινός προορισμός, προσελκύει πάρα πολύ κόσμο. Εδώ βεβαίως επανερχόμαστε στην παθογένεια ότι δεν έχουμε ξενοδοχεία αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα”. Αλλά άλλο το “Street Food ” και άλλο το “Christmas Market””.

“ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ”

Τέλος αναφορικά με την διαδικασία για να φτάσει το αίτημα για την παραχώρηση του χώρου στο δημοτικό συμβούλιο, η κ. Τσακίρογλου σημείωσε με έμφαση τα εξής:

“Αυτό δεν το γνωρίζω. Εγώ έγινα αποδέκτης ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση και φυσικά με βρήκε σύμφωνη. Είχαμε ενημερωθεί ότι προτίθεται να γίνει ένα “Christmas Market”, μία εκδήλωση χριστουγεννιάτικου χαρακτήρα και ερωτηθήκαμε για το αν είμαστε σύμφωνοι. Στο πρώτο σκέλος των διερευνητικών επαφών που έγιναν από τον Δήμο Ξάνθης, εμείς ως παραγωγικοί φορείς (επιμελητήριο, ομοσπονδία και εμπορικός σύλλογος) ρωτηθήκαμε για το αν είμαστε  σύμφωνοι στο να γίνει κάτι τέτοιο. Και όλοι φυσικά συμφωνήσαμε γιατί μας ενδιαφέρει να δουλέψει η αγορά και η τοπική οικονομία. Και πέρσι από ό,τι θυμάμαι είχε γίνει μία δράση από το επιμελητήριο στην κεντρική πλατεία, η οποία κατά την προσωπική μου άποψη ήταν μία επιτυχημένη κίνηση γιατί προσέλκυσε κόσμο. Εμείς αυτό που είχαμε στο μυαλό μας είναι η περσινή Ευχούπολη συν η δράση του ΕΒΕ και ζητήθηκε η γνώμη μας από τον Δήμο, για το αν είμαστε σύμφωνοι στο να γίνει ένα “Christmas Market” και φυσικά συμφωνήσαμε. Διότι εγώ είχα και το feedback από τους συναδέλφους μου οι οποίοι μου έλεγαν να γίνει κάτι τα Χριστούγεννα. Οπότε ήταν καλή ευκαιρία να γίνει μία τέτοια χριστουγεννιάτικη αγορά, όπου να μπορεί να συμμετάσχουν οι επαγγελματίες. Και τα βρίσκω πάρα πολύ σωστό να υπάρχει αυτή η διαβούλευση μεταξύ δήμου και παραγωγικών φορέων πού είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί μέχρι και σήμερα δεν είχαμε ερωτηθεί ποτέ τόσο άμεσα σε διάδραση για το τι προτείνεται για τα Χριστούγεννα. Πάντα υπήρχε η διάδραση, η επικοινωνία και η συνεννόηση αλλά αυτή η έντονη διάδραση όχι. Δηλαδή σαν φορέας θέλουμε να ξέρουμε τι σκέφτεται και ο δήμος να κάνει. Διότι μπορεί κάτι να μη μας βρίσκει σύμφωνους ή να αντιτίθεται στην τοπική οικονομία και αγορά”.