Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι ΑΜΘ και εκπρόσωποι φορέων «ενώνονται» με την πρωτοβουλία Απ. Τζιτζικώστα
Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Ευ. Λαμπάκης στην «Θ»
Αυτοδιοικητικό μέτωπο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το σκοπιανό διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, με προέκταση σε όλη τη χώρα, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Tύπου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη και του προέδρου της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου, για το σκοπιανό.
Η πρώτη δράση που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με τα δημοτικά συμβούλια και των 38 δήμων της περιφέρειας, αλλά και παρουσία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως και των φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Grand Hotel, στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Σε αυτό το «μέτωπο» λοιπόν, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αυτοδιοικητικοί της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με «μπροστάρηδες» τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και άλλους δημάρχους των νομών της περιφέρειάς μας.
«ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ – ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ»
Για την πρωτοβουλία αυτή, με την οποία θα ζητηθεί και δημοψήφισμα από πλευράς αυτοδιοικητικών, μίλησε στην «Θ» ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «θα συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης μαζί με όλους τους εκπροσώπους των φορέων των Επιμελητηρίων, των Επιστημονικών Συλλόγων και γενικά όλων των θεσμικών. Αυτό προέκυψε μέσα από την Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχθές στα γραφεία της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας από τον κ. Τζιτζικώστα, τον κ. Πατούλη, εμένα ως Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο, μαζί με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Προέκυψε λοιπόν να βρεθούμε όλοι μαζί την ερχόμενη Τετάρτη, σε μια συγκέντρωση – συνεδρίαση – συλλαλητήριο (θα έχει όλα τα στοιχεία) ώστε να διατρανωθεί η αντίθεσή μας, στην κύρωση αυτής της συμφωνίας την οποία κρίνουμε ως απαράδεκτη».
«ΜΟΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ»
«Πρώτα από όλα δεν φωνάζουμε και δεν βρίζουμε. Δεν μιλάμε για «προδότες» και «προδοσίες». Μιλούμε για λάθη τα οποία έγιναν και τα οποία σε κάποιο βαθμό (εάν μπορούμε) πρέπει να διορθώσουμε. Αυτά τα οποία διαβάσαμε στην συμφωνία αυτή των 20 άρθρων, δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι μια συμφωνία εις βάρος των δικών μας συμφερόντων. Κατά αρχήν όλοι οι Έλληνες θέλουμε την διόρθωση των σχέσεων μας, με όλα τα γειτονικά μας κράτη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλουμε να εκχωρήσουμε ένα όνομα που λέγεται «Μακεδονία». Είναι δικό μας, είναι ελληνικό και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να «υποχωρήσει» η εθνική μας υπερηφάνεια και η δική μας κυριαρχία. Όταν το διαβάζουμε, διαπιστώνουμε ότι η συμφωνία αυτή λειτουργεί μόνο υπέρ των συμφερόντων των Σκοπίων. Δηλαδή, τα Σκόπια έχουν δικαίωμα να προστρέξουν σε δημοψήφισμα, με σεβασμό στον λαό τους για να αποφανθεί αν δέχεται αυτήν την συμφωνία ή όχι. Η αντίστοιχοι σύμμετροι, με ίσα μέτρα και σταθμά, δικαίωμα προσφυγής στον ελληνικό λαό δεν έχουν. Αυτό είναι τραγικό. Δεν τα ήξερα αυτά, τα διάβασα και η αλήθεια είναι πως είχα την άποψη ότι πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό. Τώρα όμως με τον τρόπο αυτό και όπως αναγράφεται στην σύμβαση, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «κατά δεύτερον, όπως είναι καθορισμένοι οι όροι (δηλαδή «μακεδονική εθνικότητα», «μακεδονική γλώσσα» και «Μακεδόνες») δημιουργούν την αίσθηση ότι παραχωρήσαμε το όνομά μας και άρχισαν ήδη αυτοί οι οποίοι θέλουν να λέγονται «Μακεδόνες» να μιλούν για υποχώρηση και αντικατάσταση όλων των ονομασιών που έχουν την ένδειξη «Μακεδονικός» γιατί (όπως λένε) αυτά αποτελούν ένα τοπωνύμιο μιας μικρότερης περιοχής σε μια κρατική οντότητα όπως είναι η Ελλάδα, ενώ αυτοί έχουν κρατική οντότητα που έχει συνολικά την ονομασία «Μακεδονία» και βέβαια «Βόρεια» αλλά κανείς ξένος λαός και κανένα ξένο κράτος δεν θα μιλά για «Βόρεια Μακεδονία» αλλά για «Μακεδονία» όπως ήδη κάνουν αυτοί που χαιρέτισαν την συμφωνία».
«ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ»
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα και δεν είναι καλά για εμάς. Υποχωρεί δυστυχώς το εθνικό συμφέρον, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν αυτά τα οποία ανέλαβαν ως υποχρέωση να κάνουν οι Σκοπιανοί, θα τα κάνουν. Γιατί εμείς προστρέξαμε; Για να εξυπηρετήσουμε χωρίς το γεγονός ότι έχουμε σίγουρο ότι θα γίνουν όλα όσα έχουν αναλάβει να κάνουν οι Σκοπιανοί; Οι Αμερικανοί μπορεί να θέλουν να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, έχουν συμφέροντα προς τους Ρώσους. Οι Ρώσοι πιο πριν δεν ήθελαν να συμβεί αυτό, γιατί έχουν συμφέροντα να διαφεντεύουν ενδεχομένως το κρατίδιο αυτό. Εμείς έχουμε κανένα συμφέρον με το να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Κάποιοι λένε ότι έχουμε. Εγώ όμως μένω και στην αντίθετη πλευρά. Και εμείς είμαστε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτό εμποδίζει την Τουρκία να παραβιάζει τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά; Και βέβαια όταν θα έχει μια οντότητα θα έχει μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτό το κατ εξοχήν μουσουλμανικό κράτος, η «σουλτανική» – μιλιταριστική διάθεση του Ερντογάν (και οποιουδήποτε μετέπειτα από αυτόν στην Τουρκία) δεν θα συνδέει το μουσουλμανικό στοιχείο και το προξενείο (δεν μιλώ για όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης αλλά για αυτούς που είναι συνδεδεμένοι με το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής), δεν θα έχει αλυσιδωτή σύνδεση και με την Αλβανία και με τα Σκόπια; Γιατί αυτό θα είναι το κυριεύον στοιχείο, το μουσουλμανκό»
Βεβαίως και θα έχει πιο δυνατό «παρών» σε όλη αυτήν την αλυσιδωτή σύνδεση» τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης.
«ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΙΟ ΘΕΜΑ»
Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «επομένως για εμάς αυτήν την στιγμή, τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα υποχωρούν και ιδιαίτερα η εθνική μας κυριαρχία. Γιατί η εθνική μας κυριαρχία δεν υποχωρεί μόνο στην εδαφική προσάρτηση κάποιων εδαφών εις βάρος ημών, αλλά ακόμη και εις βάρος της ιστορίας, ακόμη και εις βάρος της έννοιας «Ελλάδα» και της εθνικής μας υπόστασης, όταν εκχωρούμε ένα όνομα. Όλα αυτά για εμένα λοιπόν, αλλά και για τους συναδέλφους στην αυτοδιοίκηση κατατείνουν στο ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε δημοψήφισμα, για να αποφανθεί ο λαός για ένα τόσο καίριο θέμα».