«Συναγωνισμός» για το ποιος έδωσε…τις περισσότερες απευθείας αναθέσεις!

Στη σημερινή Δημοτική Επιτροπή Δήμου Ξάνθης…

Τέλη, παιδικοί σταθμοί και ελεγχόμενη στάθμευση, στα “σημαντικά” της συνεδρίασης

Δημοτικά τέλη, προσαρμογή παιδικών σταθμών του Δήμου Ξάνθης σύμφωνα με το Π.Δ του 2017, ΣΒΑΑ, αλλά και ελεγχόμενη στάθμευση (στο πλαίσιο συζήτησης των τελών στάθμευσης) απασχόλησαν το “σώμα” της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης, κατά την σημερινή του συνεδρίαση, που περιλάμβανε 4 εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα και 33 “εντός”.

Ποιο αναλυτικά, αναφορικά με τα θέματα των δημοτικών τελών, τα περισσότερα εξ αυτών δεν λαμβάνουν αυξήσεις ή δεν  αναπροσαρμόζονται, με κάποιες εξαιρέσεις. 

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΣΔΑΝΞ ΓΙΑ ΤΟ 2025

Σημειώνεται ότι στο θέμα αναφορικά με τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2025, τέθηκε και το ζήτημα του ΣΔΑΝΞ, αποφασίστηκε να δοθούν 150.000 ευρώ επιπλέον σε αυτόν, ωστόσο όπως προέκυψε, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ξάνθης, για το 2025 δεν θα λειτουργεί κανονικά ο Σύνδεσμος (μετά από ερώτηση του κ. Μανώλη  Τσέπελη), διευκρινίζοντας μάλιστα ότι ο δήμος οφείλει να προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία. 

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ – “ΔΑΠΑΝΗΡΟ” ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ

Επιπλέον, στο θέμα των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, διευκρινίστηκε ότι δεν γίνονται αυξήσεις, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο να γίνουν σταδιακά αυξήσεις (και μάλιστα τα αρμόδια σωματεία είχαν συμφωνήσει). Και αυτό διότι – σύμφωνα με τον κ. Κοντό – η άποψη της δημοτικής αρχής είναι πως από τη στιγμή που οι τζίροι μειώνονται, αποφασίζεται να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο τα τέλη. Στοιχεία τα οποία όπως σημείωσε, λαμβάνονται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα. 

Λίγο αργότερα συζητήθηκε ο καθορισμός του ημερήσιου τέλους πωλητών λαϊκών αγορών, με το κ. Φανουράκη να επισημαίνει ότι και οι τζίροι στο παζάρι μειώνονται και τον κ. Κοντό να απαντά ότι έγιναν αλλεπάλληλες οχλήσεις από τον δήμο για να περιοριστεί το κόστος καθαριότητας, το οποίο χαρακτήρισε “δαπανηρό”, αιτιολογώντας την μικρή ανατίμηση στα τέλη. Το συγκεκριμένο θέμα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το “σώμα” με την καταψήφιση απο πλευράς της αντιπολίτευσης. 

ΣΕ 80 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 50 ΕΥΡΩ ΤΑ “ΣΠΙΤΑΚΙΑ” ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Ακολούθως συζητήθηκε ο καθορισμός τιμής των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών στο Δασικό Χωριό “ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ” με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σιαμπάν Μπαντάκ να εισηγείται τα 80 (από 100) ευρώ για τα σπιτάκια με δύο δωμάτια και τα 50 ευρώ για τα μικρότερα.

ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ, ΟΙ ΚΙΛΟΒΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Επίσης, κατά τη συζήτηση του θέματος για το δικαίωμα χρήσης αρδευτικών δικτύων στην Δ.Ε Σταυρούπολης, τονίστηκε η “τεράστια κατανάλωση” (από πλευράς Μ. Φανουράκη ) για όσα χωράφια είναι κοντά σε οικισμούς τα οποία αρδεύονται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΞ, ζητώντας από τον κ. Ζερενίδη, να ελεγχθεί το θέμα. Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι αναφορικά με την ηλεκτρονική υδροληψία, επειδή έχει χαλάσει το σύστημα με τα κυβικά και η υπηρεσία αλλά και η δημοτική αρχή “βλέπουν” ότι το 2025 θα το κάνουν με κιλοβατόρα, οι τιμές θα διαμορφωθούν αναλογικά. Μάλιστα στο περιθώριο της παραπάνω συζήτησης, άνοιξε ένας έντονος διάλογος μεταξύ Δημάρχου κ. Στράτου Κοντού, πρώην Δημάρχου κ. Μανώλη Τσέπελη και των κ. Μανώλη Φανουράκη και κ. Σάββα Μελισσόπουλο (που παρακολούθησε την συνεδρίαση) αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις της προηγούμενης αλλά και της σημερινής διοίκησης του δήμου, εκτός μικροφώνου.

“Μιλάτε εσείς;”, ανέφερε ο κ. Κοντός, με τον κ. Τσέπελη να ανταπαντά “ξεπεράσατε και εμάς” και τον κ. Μελισσόπουλο να σημειώνει ότι “είναι σαν να μιλά ο κρεμασμένος για σχοινί”. Φυσικά το λεκτικό έντονο επεισόδιο συνεχίστηκε, ενώ αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, η συνεδρίαση προχώρησε με την συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων. 

ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Ένα από αυτά, αφορούσε στην αναπροσαρμογή τελών στάθμευσης, θέμα από το οποίο προέκυψε και μια συζήτηση για το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Πιο συγκεκριμένα αφού εκφράστηκαν παρατηρήσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα για στάθμευση σε κεντρικές περιοχές, αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης, ο κ. Κοντός σημείωσε με έμφαση ότι “δυστυχώς υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα αναφορικά με το συγκεκριμένο κομμάτι. Ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα πάλι η εταιρεία και εμείς ετοιμάζουμε κάποιες νομικές κινήσεις έτσι ώστε να κατοχυρώσουμε τον δήμο και για τα έσοδα που έχει χάσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα αλλά και για τα χρήματα που πλήρωσε”.

ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ 7 ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Λίγο αργότερα συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούσαν στην προσαρμογή δημοτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών του Δήμου Ξάνθης. Κατά την γενική του τοποθέτηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι οι πρόκειται για ένα θέμα που εκκρεμεί από το 2018. Είχε αποσταλεί έγγραφο στον δήμο για την προσαρμογή των επτά παιδικών σταθμών σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2017. Είχαν προχωρήσει κάποιες ενέργειες από το νομικό πρόσωπο, η καταγραφή των 7 παιδικών σταθμών του δήμου, όπου βρέθηκαν ατέλειες και είχε γίνει και μία προμελέτη σύμφωνα με την οποία το υπουργείο είχε δώσει 300.000 ευρώ γιατί να αποκατάσταση των σταθμών και την τακτοποίησή τους. Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι “λειτουργούν άτυπα” σήμερα, ένα παράλληλα εξήγησε ότι η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μία προγραμματική με την Αναπτυξιακή “ΝΕΣΤΟΣ”. Το κόστος για την προσαρμογή ανέρχονταν σε 120.000 και η διοίκηση έκρινε ότι είναι σωστότερο να γίνουν πιο σύντομες διαδικασίες και για αυτό προχώρησε στην προγραμματική, η οποία προχώρησε, παρελήφθησαν οι μελέτες και πλέον το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για την διαγωνιστική διαδικασία. Αφού ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις και τα τρία παρεμφερή θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα. 

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΒΑΑ – ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΚΟΜΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης και μάλιστα κατά την συζήτηση δύο εκ αυτών  προέκυψαν και δύο ακόμη ειδήσεις. Η πρώτη αφορούσε στο ότι έχει ανοίξει η πρόσκληση για το ΣΒΑΑ και ξεκινά η υποβολή μελετών και η δεύτερη στο ότι η Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, παραμένει… κλειστή.