Συναντήθηκαν στο ΕΒΕ οι φορείς της Ξάνθης – Αποφασίστηκε πανξανθιώτικη κινητοποίηση αλλά δεν προσδιορίσθηκε ημερομηνία

Με βασικό πλαίσιο την υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, την συγχώνευση των ΔΕΥΑ και την πιθανή ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και την αύξηση των διοδίων, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα εκπρόσωποι των φορέων της Ξάνθης, ύστερα από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, του Επιμελητηρίου και του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, με σκοπό να “φιξάρουν” την πιθανή ημερομηνία της πανξανθιώτικης κινητοποίησης.

Το “παρών” έδωσαν και οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ κ. Χουσεΐν Ζειμπεκ και Μπουρχάν Μπαράν, αντίστοιχα αλλά και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Γιώργος Θεοδωρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις θέσεις της κεντρικής διοίκησης για τις ΔΕΥΑ. Στο τέλος της συνεδρίασης όμως δεν βγήκε «λευκός καπνός», ήτοι δεν οριστικοποιήθηκε η ακρινής ημέρα της κινητοποίησης.

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και μίλησε για τον σκοπό της συνάντησης αυτής. 

Ακολούθησε μια σύντομη αναφορά για τα απογευματινά χειρουργεία, την απουσία αναισθησιολόγων και τα απογευματινά ιατρεία, από την πρόεδρο των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Ελένη Γεωργιάδου, ενώ λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο γνωστός γιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι – κατά τις πληροφορίες του- ετοιμάζονται τρεις αναισθησιολόγοι εξαιτίας των απογευματινών ιατρείων, να έρθουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και ότι δεν έχουν πρόβλημα να ενταχθούν στο νοσοκομείο. 

“Εάν λύσουμε το πρόβλημα των αναισθησιολόγων, είναι κάτι που προχωρά”, υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “αν πρέπει να  διαλέξω μεταξύ του 0 και του 0,5 , θα επιλέξω το 0,5”. 

Για “διάλυση του ΕΣΥ ” έκανε λόγο από την πλευρά του ο Βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Χουσεΐν Ζειμπεκ, τονίζοντας ότι “η λύση είναι οι προσλήψεις” και “να γίνει άγονος ο νομός μας και να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς”.

Επίσης, από την πλευρά του ο κ. Μπαράν, έκανε λόγο για “πολλές κινήσεις από την πλευρά των δύο βουλευτών” και σημείωσε ότι “μάλλον το νομοσχέδιο για την υγεία θα ψηφιστεί”, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 7 για τα απογευματινά χειρουργεία και μιλώντας για τα διλήμματα της εφαρμογής του νόμου. Επίσης ο ίδιος σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι όποιες τροποποιήσεις γίνονται την τελευταία στιγμή, με αφορμή την ένταξη του Διδυμοτείχου στις “άγονες περιοχές”. 

Για “ανοιχτή προς όλους πρόσκληση”  σημειώνοντας ότι “ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του” έκανε λόγο – εν είδει παρέμβασης – ο κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου.

Στην ταλαιπωρία μιας συμπολίτισσας που αναμένει επί 4,5 χρόνια για να χειρουργηθεί, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδη, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει να λύνεται το πρόβλημα. 

Ακολούθως τον λόγο έλαβε η κ. Βικυ Παυλακάκη, αναφερόμενη στην δική της οικογενειακή ιστορία και συγκεκριμένα στην αναμονή του πατέρα της επί 2 χρόνια για ένα χειρουργείο. 

Επίσης – αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία – σημείωσε μεταξύ άλλων ότι συμφωνεί με τον κ. Καμαρίδη, ότι “είναι ένα βήμα” που ενδεχομένως να μειώσει το χρονικό διάστημα αναμονής αλλά και για δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να έχει το νομοσχέδιο. 

Επίσης τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Τάσος Καραδέδος, ο οποίος έκανε λόγο για “ζήτημα πολιτικής βούλησης και αλλαγής πολιτικής” αναφερόμενος στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “πρέπει κάτι να κάνουμε και να το στηρίξουμε μόνο στην βάση μας, στον λαό μας, στην περιοχή μας” και ότι “πολιτική βούληση για την Θράκη δεν υπάρχει “.

Για ένα “διαχρονικό ζήτημα” – αναφερόμενη στην υγεία – έκανε λόγο από την δική της πλευρά η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Ξάνθης κ. Βούλα Μαχαιρίδου.

Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Γηροκομείου Ξάνθης και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης κ. Γιάννης Παπαχρόνης, ο οποίος μετέφερε την αγωνία του για τα οικεία του πρόσωπα αλλά και για τους τροφίμους του ιδρύματος, ενώ αναφέρθηκε και στην αναζήτηση εθελοντών γιατρών για τις εθελοντικές αιμοδοσίες, σημειώνοντας ότι “προβλήματα υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια”.

Λίγο αργότερα τον λόγο έλαβαν ο Γραμματέας του Συλλόγου ξενοδόχων Ξάνθης κ. Θανάσης Αραπης ο οποίος αναφερόμενος στο “ιστορικό ” του νοσοκομείου, ενώ σημείωσε πως “είτε θα πρέπει να μαζέψουμε υπογραφές ή να πάμε σε μεγάλη κινητοποίηση”.

Ακολούθησε η κ. Χαρούλα Γιαννακίδου, εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Κίνησης, η  οποία σημείωσε ότι “έχει υποβαθμιστεί σκόπιμα το νοσοκομείο”, κάνοντας λόγο για “επιλογή αυτής της κυβέρνησης να μην υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας”. 

Ακολούθησε η παρέμβαση τους εκπροσώπου της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο οποίος μετέφερε εν ολίγοις το αποτέλεσμα από το έκτακτο ΔΣ της ΠΕΔ, το οποίο διαφωνεί τόσο με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο όσο και με την συγχώνευσή τους σε νομαρχιακό επίπεδο και αντιπροτείνει εθελούσιες συνενώσεις ΔΕΥΑ όπου υπάρχουν πάνω από μια ανά νομό και σημείωσε ότι η διαβούλευση συνεχίζεται. 

Λίγο αργότερα τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ κ. Γιώργος Καμπερόπουλος ο οποίος τόνισε ότι “συγχώνευση ΔΕΥΑ δεν μπορεί να γίνει” και αναφέρθηκε στα προγράμματα που τρέχουν μέσω ΕΣΠΑ αλλά και στα προβλήματα των κατά τόπους δημοτικών επιχειρήσεων που επίσης δεν μπορούν να “συμβαδίσουν”. Επίσης ο ίδιος έκανε λόγο για προσλήψεις που έχουν να γίνουν από το 2001.

“Δεν υπάρχουν λεφτά, από όλες τις κυβερνήσεις” σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης.

Μετά από διαλογική συζήτηση – αν και οι παρόντες στο τέλος ήταν λίγοι – προτάθηκε μια πρώτη κινητοποίηση στις 17 Απριλίου  – ημέρα απεργίας της ΓΣΕΕ – έξω από το εργατικό κέντρο Ξάνθης και πανξανθιώτικη κινητοποίηση να γίνει το απόγευμα της 21ης Μαίου. Η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί από τους συνδικαλιστικούς εκπρόσωπους που θα ξανα-συναντηθούν για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας της κινητοποίησης.