
Έλλειψη σήμανσης, κώνοι και «μπάρες» στους δρόμους…
Κ. Κουρτίδης: «Δεν τηρούνται τα απαγορευτικά… Ζητάμε εξηγήσεις για τις ‘μπάρες’»…
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες του παραδοσιακού οικισμού της Ξάνθης είναι το κυκλοφοριακό και ιδιαίτερα η έλλειψη πινακίδων σήμανσης.
Το χειρότερο όλων η μη τήρηση των ήδη υπαρχόντων πινακίδων, όπως στην περίπτωση της εισόδου του οικισμού από την πλατεία Αντίκα, όπου τα σήματα της τροχαίας έχουν τοποθετηθεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά ΟΥΔΕΠΟΤΕ τηρούνται! Πρόσφατα μάλιστα, τοποθετήθηκαν επί της οδού Φ. Αμοιρίδη πλαστικοί κώνοι, αλλά και ένα μεταλλικό κιγκλίδωμα ώστε να περιορίζεται ή και να απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων. Για όλα τα παραπάνω μίλησε στη «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης κος Κων/νος Κουρτίδης.
«ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΑ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ»
«Αναφορικά με τα απαγορευτικά, γενικά δεν γίνονται σεβαστά. «Είχαμε ζητήσει να μπει ένα όριο ταχύτητας 30 χλμ, αλλά και σημάνσεις ότι υπάρχει σχολείο, διότι δεν υπάρχουν και πεζοδρόμια. Τα παιδιά που μένουν στην παλιά πόλη, πηγαίνουν με τα πόδια στο σπίτι. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα όριο ταχύτητας 30χλμ και λόγω πλακόστρωτου και επειδή είναι παραδοσιακός οικισμός και είναι στενοί οι δρόμοι, αλλά και μια σήμανση ότι υπάρχει σχολείο; Σε όλα τα σχολεία υπάρχει αυτή η σήμανση, εκτός από το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πινακίδες. Το είχαμε ζητήσει και από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Το ζήτησα και από την νέα».
«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ – ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΖΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ»
Συνεχίζοντας ο κ. Κουρτίδης σημειώνει ότι «το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό στην Παλιά Πόλη – και όταν είχε γίνει η κυκλοφοριακή μελέτη, καταθέσαμε ένα λεπτομερές υπόμνημα – δεν είναι ότι υπάρχει μποτιλιάρισμα. Δεν είναι σαν την οδό Τσιμισκή για παράδειγμα. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο παρκάρισμα. Όχι στο να βρω να παρκάρω, αλλά στο ότι είναι στενοί οι δρόμοι, σε πολλά σημεία δεν έχει πεζοδρόμια κλπ και πρέπει να μπορεί να περνά το απορριμματοφόρο και το πυροσβεστικό ή ένα όχημα του ΕΚΑΒ. Πολλές φορές έτυχε να μην έχει πρόσβαση το πυροσβεστικό όχημα, για παράδειγμα, επειδή κάποιος άφησε το αυτοκίνητό του λίγο περίεργα. Εμείς είχαμε πει να οριστούν οι ζώνες που επιτρέπεται το πάρκινγκ. Να μπει μια κίτρινη σήμανση εκεί που δύναται κάποιος να παρκάρει αλλά δεν εμποδίζει κανένα όχημα να παρκάρει.
«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ – ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ»
Ειδικότερα ο κ. Κουρτίδης για το ζήτημα της τοποθέτησης του κιγκλιδώματος και των κώνων, ανέφερε στην «Θ» ότι «το έγγραφο εστάλη προχθές, οπότε δεν έχουμε ακόμη απάντηση. Θέλουμε να ξέρουμε αν το έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί αν δεν το τοποθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο και το τοποθέτησε κάποιος ιδιώτης, να πάω και εγώ να τοποθετήσω μια μπάρα όπου θέλω. Εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε αν είναι νόμιμη η τοποθέτηση, διότι δεν μπορεί ο καθένας να τοποθετεί όπου θέλει μια μπάρα. Ο δήμος μπορεί, αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε αν την τοποθέτησε ο δήμος. Δεν ξέρουμε ποιος την έβαλε και επίσης γιατί την έβαλε. Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε απαντήσεις».