Συνεχίζει με έναν σύμβουλο «μείον» το Δημοτ. Συμβούλιο Ξάνθης

Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση Φερντούν…

Γ. Μπούτος: Νόμιμες οι αποφάσεις του σώματος-Η νομική υπηρεσία του Δήμου ζήτησε την βοήθεια του ακαδημαϊκού νομικού και όχι εγώ

 

Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, να συνεχίζει να συνεδριάζει με 40  (αντί για 41 μέλη), ωστόσο, το ερώτημα των Ξανθιωτών σχετικά με την νομιμότητά του στις συλλογικές αποφάσεις, παραμένει. Ερώτημα, στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του σώματος κ. Γιάννης Μπούτος, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας, μας εξηγεί την διαδικασία που ακολουθήθηκε (και τους λόγους) αναφορικά με το αίτημα του συμβούλου κ. Φερντούν Χασάν Ογλού για την επαναφορά του στα έδρανα – τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του στα ανώτατα όργανα. Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» την αντικατάστασή του και φυσικά την ένταξη του πρώτου επιλαχόντα της παράταξης Δημαρχόπουλου με την οποία εκλέχθηκε (Θανάσης Χατζηαντωνίου).

 

ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Ειδικότερα ο κ. Μπούτος αναφορικά με το αν οι αποφάσεις του Δ.Σ είναι νόμιμες, την στιγμή που το συμβούλιο συνεδριάζει με λιγότερους δημοτικούς συμβούλους απ’ ότι προβλέπεται, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Βάσει των διαδικασιών και των όσων προβλέπονται, είναι νόμιμο, γιατί δεν επηρεάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για έναν μόνο Δημοτικό Σύμβουλο που είχε τεθεί σε αργία, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται το προεδρείο και γενικότερα το «σώμα» να προχωρήσει σε αντικατάσταση αυτού του συμβούλου. Αν υπήρχαν περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μιας ή διαφόρων παρατάξεων, που να είχαν τεθεί σε αργία, τότε θα υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις λάμβανε το ΔΣ και θα έπρεπε να αντικατασταθούν. Άρα, μιλώντας και με την Αποκεντρωμένη και με τους Νομικούς του Δήμου – και βάσει των κανονισμών που διέπουν την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου – δεν επηρεάζει η θέση σε αργία ενός συμβούλου την λειτουργία του συμβουλίου και δεν χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ

Επιπλέον, ο κ. Μπούτος εξήγησε ότι:

Ο κ. Φερντούν Χασάν Ογλού, προσπαθεί και χρησιμοποιεί όλα τα ένδικα μέσα που του δίνει ο νόμος, ώστε να επανέλθει στο ΔΣ. Μετά την θέση σε αργία του ίδιου, η Αποκεντρωμένη πριν από δύο – τρεις μήνες, προχώρησε και σε δεύτερο βαθμό, στην έκπτωσή του. Όταν ήρθε η έκπτωσή του, αναγκαστικά θα έπρεπε να αντικατασταθεί από το ΔΣ και ο πρόεδρος κίνησε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του κάλεσε τον αμέσως επόμενο σύμβουλο της παράταξης στην οποία ανήκει ο κ. Χασάν Ογλού, ήτοι τον κ. Χατζηαντωνίου. Αλλά μια μέρα πριν ή την ίδια μέρα – δεν ενθυμούμαι καθώς δεν είναι στην δική μου δικαιοδοσία αλλά στου δημάρχου, να καλεί και να ορκίζει νέους συμβούλους – ενημερώθηκε ο κ. Δήμαρχος εγγράφως, ότι θα έπρεπε να σταματήσει την διαδικασία, καθώς ο κ. Χασάν Ογλού προσέφυγε στο ΣτΕ. Έτσι λοιπόν «πάγωσε» η διαδικασία της ορκωμοσίας του νέου συμβούλου, έως ότου να εκδικαστεί η υπόθεση. Ο κ. Χασάν Ογλού, είχε έρθει προηγουμένως στο προεδρείο και είχε ζητήσει – εφόσον είχε τεθεί στο αρχείο από τον Άρειο Πάγο η υπόθεσή του – την επαναφορά του στο ΔΣ.  Από την στιγμή λοιπόν που κατάφερε να «μπλοκάρει» την ορκωμοσία του επόμενου συμβούλου της παράταξης στην οποία ανήκει, με την προσωρινή απόφαση να μην γίνει τίποτα μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, επανήλθε με νέο αίτημα στο προεδρείο και ζητούσε να του αποστέλλεται η πρόσκληση και να συμμετέχει κανονικά σε Δημοτικά Συμβούλια. Εγώ ως πρόεδρος, απευθύνθηκα στους τρεις Νομικούς Συμβούλους του Δήμου και ζήτησα μια γνωμοδότηση, επί της επιστολής για την επανατοποθέτηση του κ. Χασάν Ογλού στα Δημοτικά Συμβούλια. Από εκεί και πέρα, περιμένοντας να λάβω την γνωμοδότηση – για να είναι καθόλα νόμιμα – η Νομική Υπηρεσία (και όχι ο πρόεδρος) ζήτησε βοήθεια γιατί δεν είχε συναντήσει ανάλογη περίπτωση στα χρονικά, από έγκριτο ακαδημαϊκό της νομικής και έτσι – από ότι πληροφορήθηκα και εγώ – έγινε η απευθείας ανάθεση σε κάποιον ακαδημαϊκό – νομικό.

Αυτό δεν ήταν σε γνώση του προέδρου, ούτε επιλογή του. Εγώ ζήτησα από τους τρεις δικηγόρους του δήμου, να γνωμοδοτήσουν βάσει των νόμων που διέπουν την λειτουργία του ΔΣ, τι πρέπει να γίνει και αν μπορώ και πρέπει να επαναφέρω τον κ. Χασάν Ογλού, ή όχι.  Δεν εννοώ ότι μέμφομαι αυτό που έκαναν. Είναι λογικό όταν δεν γνωρίζεις κάτι παραπάνω, να ζητήσεις μια πιο έγκυρη γνωμοδότηση. Τι πιο έγκυρο από έναν ακαδημαϊκό νομικό που ασχολείται με αυτά; Έτσι και έγινε, από ο,τι πληροφορήθηκα και έτσι ακριβώς έγινε και η ανάθεση στον ακαδημαϊκό.

Εγώ το μόνο που είχα να περιμένω, ήταν η γνωμοδότηση από τους νομικούς του δήμου, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη και θα παραλάβω και πιστεύω ότι θα επισυνάπτεται και το σκεπτικό του ακαδημαϊκού.

 

ΣΤΗΝ «ΣΦΑΙΡΑ» ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ

Κλείνοντας ο κ. Μπούτος, σημείωσε με έμφαση ότι:

Εφόσον οι ίδιοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν, λογικά θα πρέπει να επισυνάπτεται και η εν λόγω γνωμοδότηση, που μου έχει «κοινοποιηθεί», αλλά δεν την έχω παραλάβει επισήμως. Παράλληλα μετά, θα δούμε και με την Αποκεντρωμένη γιατί υπήρξαν και κάποιες ποινές, εάν και εφόσον υπάρχει πρόβλημα και που στηρίζεται (είναι δουλειά των δικηγόρων φυσικά και όχι δική μου). Εγώ θα δω τι είμαι υποχρεωμένος να κάνω από τον νόμο και άρα, όσον αφορά σε κάποιες «διαρροές» περί σκανδάλων, όπου εμπλέκεται και το δικό μου όνομα, κυμαίνονται στην σφαίρα της φαντασίας και της αστειότητας κάποιων ανθρώπων, γιατί ούτε οικονομικό budget έχει ο πρόεδρος του ΔΣ, ούτε οικονομικές αρμοδιότητες έχει, ούτε μπορεί να αναθέσει σε κάποιον να κάνει κάτι. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως είχε υποχρέωση – μετά το αίτημα του κ. Χασάν Ογλού – ζήτησε γνωμοδότηση για το τι πρέπει να γίνει, για να γίνει νόμιμα. Όλα τα υπόλοιπα, βρίσκονται σε μια άλλη «σφαίρα». Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, δεν μπορεί να κληθεί και να ορκιστεί άλλος δημοτικός σύμβουλος, για αυτό και ο δήμαρχος δεν προχώρησε στην ορκωμοσία του κ. Χατζηαντωνίου.