Συνεχίζονται «ανενόχλητα» οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές στις παιδικές χαρές

Ο Δήμος αδυνατεί να τις περιφρουρήσει και η αστυνομία… είδος προς εξαφάνιση!
Καταγγελίες και δηλώσεις των αρμόδιων στην «Θ»

Τις έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες περιοίκων της παιδικής χαράς στην Κυψέλη (συμβολή οδών Οδυσσέως και Ζαλόγγου), αλλά και άλλων παιδικών χαρών, από τις λίγες που διαθέτει έτσι κι αλλιώς ο Δήμος Ξάνθης, δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η «Θ» με αποκορύφωμα τις καταγγελίες που δέχθηκε προχθές, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, με βάση τις οποίες νεαρά άτομα μπούκαραν στον χώρο της επίμαχης παιδικής χαράς και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις φθάνοντας σε σημείο να σπάσουν μέχρι και ένα παγκάκι από… τσιμέντο! Σύμφωνα με την καταγγελία ανέβηκαν επάνω σ’ αυτό 7-8 νεαροί και χοροπηδώντας επί τούτου για να το καταστρέψουν, τελικά το κατάφεραν!
Και όλα αυτά ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες καταστροφές από συνομήλικους που καμία δουλειά και σχέση με παιδικές χαρές δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν. Οι καταστροφές επισκευάζονται μεν από τον Δήμο με χρήματα δημοτών, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επαναλαμβάνονται σχεδόν από τους ίδιους «δράστες», που όπως προαναφέρθηκε είναι παρέες ατόμων προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας που επιδίδονται μανιωδώς στο εν λόγω «σπορ» εξοστρακίζοντας κυριολεκτικά τους γονείς και τα μικρά παιδάκια που θα έπρεπε να απολαμβάνουν αυτές τις δομές.
Παρόλο το γεγονός ότι η «Θ» έχει φέρει πολλές φορές στο προσκήνιο το εν λόγω πρόβλημα, δεν έγινε τίποτα απολύτως ούτε από πλευράς Δήμου Ξάνθης, αλλά ούτε και από πλευράς αστυνομίας, η οποία αποτελεί πλέον είδος προς εξαφάνιση στις γειτονιές της πόλης!
Τι θα πρέπει να κάνει όμως ο πολίτης αφενός για να προστατεύσει την δημοτική περιουσία και αφετέρου να διεκδικήσει έναν χώρο που ανήκει στα παιδιά του που όμως δεν τον απολαμβάνουν; Ιδού τι δηλώνει στην «Θ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ξάνθης κος Γιάννης Ζερενίδης, καθώς επίσης και ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αστυνομικών Ξάνθης κος Νίκος Γουναρίδης.

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αναλυτικότερα ο κ. Ζερενίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Όλη η ακίνητη περιουσία του Δήμου, είναι μεγάλη, τόσο κτιριακά όσο και από άποψη εγκαταστάσεων (όπως οι παιδικές χαρές). Όλο αυτό δεν μπορεί να περιφρουρείται, να υπάρχει δηλαδή φύλαξη και ειδικά στατική φύλαξη (όλο το 24ωρο). Κοστίζει πάρα πολλά χρήματα. Αυτούς τους χώρους πρέπει να τους αγαπά ο κόσμος και να μην τους βανδαλίζει. Εμείς, όπως είχαμε πει, έχουμε ήδη ετοιμάσει τα δικαιολογητικά και είμαστε στην διαδικασία πιστοποίησης ώστε να μπει αρμόδιος που θα ελέγχει καθημερινά και θα συντηρεί τις παιδικές χαρές.
Ίσως μόνο με εθελοντισμό – με κατοίκους της περιοχής – να καταφέρουμε να κάνουμε κάτι. Είναι κάτι που μπορούμε ίσως να εξετάσουμε. Αλλά γενικότερα, όλη η δημοτική, η ακίνητη περιουσία αλλά και ο εξοπλισμός που έχει ο Δήμος, είναι πολύ δύσκολο να περιφρουρηθεί. Πρέπει να είναι σε γνώση του κόσμου πως ούτε και η αστυνομία έχει το προσωπικό που μπορεί να βρίσκεται εκεί 24 ώρες το 24ωρο, αφού ένας βανδαλισμός μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.
Αυτό είναι θέμα κουλτούρας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό το πράγμα είναι κοινό, είναι κάτι δικό μας και δεν πρέπει να καταστρέφεται. Αντιθέτως πρέπει να το προσέχουμε και να το προστατεύουμε. Μόνο έτσι λύνεται το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τους κάδους κλπ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:
Δυστυχώς, αυτό είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο «ταλαιπωρεί» όλη την ελληνική επικράτεια. Οι βανδαλισμοί κρατικών ή δημοτικών δομών και εγκαταστάσεων.
Η αρμοδιότητα του συντηρητή είναι να ελέγχει τα όργανα ώστε να υπάρχει ασφάλεια ως προς την χρήση τους από τα παιδιά. Δεν έχει την δυνατότητα να «αποτρέψει» κάποιον που θα επιχειρήσει να το βανδαλίσει. Εάν ένα όργανο δεν είναι ασφαλές είτε θα το αντικαταστήσουμε άμεσα, αν υπάρχει διαθέσιμο, είτε θα απαγορεύσουμε την χρήση – θα το «σφραγίζουμε» προσωρινά – μέχρι να αντικατασταθεί. Επίσης, δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε κάμερες – αφού απαγορεύεται ρητά για τα παιδιά – στις παιδικές χαρές. Η μόνη λύση είναι να απευθυνθούμε στον «εθελοντισμό». Να μπορούν ίσως κάποιοι κάτοικοι να «επιτηρούν» την παιδική χαρά. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος. Δεν μπορείς να βάλεις στατική φύλαξη σε όλα τα πάρκα, σε όλους τους δρόμους κλπ, διότι βανδαλίζουν ακόμη και κάδους απορριμμάτων.

ΖΗΜΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΙΣΤΟΥΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, έκανε λόγο για μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό του Δήμου, αλλά και για τεράστια μεγέθη της περιουσίας (κινητής και ακίνητης, εξηγώντας – για άλλη μια φορά – ότι το θέμα έγκειται στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών και φέροντας ως παράδειγμα την πρώτη περίοδο της πανδημίας κατά την οποία είχαν «βανδαλιστεί» ακόμη και πολλοί ιστοί φωτισμού, ενώ παρατηρείται ακόμη και η αφαίρεση καλυμμάτων από φρεάτια.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΓΟΝΕΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝΥΣΗΣ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟ – ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΦΑΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ…

Από την πλευρά του ο κ. Γουναρίδης επισήμανε ότι:
Αν γίνει κάποια μήνυση από οποιονδήποτε για ανήλικο, υπεύθυνος θεωρείται ο γονέας και το δικαστήριο, η εισαγγελία, η αρχή δηλαδή, θα κρίνει αν θα πληρωθεί κάποιο πρόστιμο και από ποιον.
Αναφορικά με το θέμα της αστυνόμευσης, έχουμε πει ότι εμείς θέλουμε εμφανή αστυνόμευση, αλλά είναι πολύ δύσκολο με όλα τα έργα και τα πάρεργα που έχει αυτήν την στιγμή η αστυνομία της πόλης μας. Αν εκλάβουμε και ότι διανύουμε μέρες γιορτών και υπάρχουν κάποιες άδειες και διάφορα θέματα με συναδέλφους που δουλεύουν εκτός Ξάνθης, σε άλλες υπηρεσίες, είναι πολύ δύσκολο να αστυνομευθούν όλες οι περιοχές, όπως θέλουμε ακριβώς. Και στην Κυψέλη – που μου αναφέρατε – σίγουρα γίνονται περιπολίες, αλλά δεν είναι τόσο συχνές όσο θέλουμε, σαν αστυνομία.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε άτομα. Αυτό είναι το βασικό που ισχύει στην Διεύθυνσή μας εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα. Η παρουσία μας δεν είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Για να φανταστείτε, μπορεί τώρα μια μηχανή ΔΙ.ΑΣ να κάνει 30 χλμ μέσα στην πόλη (στις λίγες ώρες της βάρδιας) αλλά δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται παντού. Αυτό είναι το κακό.

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ…«ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ»

Επιπλέον ο ίδιος εξήγησε ότι:
Σίγουρα, αν μας καλέσουν μέσω του κέντρου, θα παραβρεθούμε το συντομότερο δυνατό στο πάρκο ή σε οποιοδήποτε χώρο που υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι όλα τα «σήματα», όλες οι κλήσεις, μπαίνουν σε μια διαβάθμιση. Αν δεν υπάρχει κάτι πιο σοβαρό, θα βρεθεί η ΔΙ.ΑΣ ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα (αφού αυτήν την στιγμή για να ανταπεξέλθουμε, όλες οι υπηρεσίες έχουν αναλάβει όλα τα έργα) όσο πιο σύντομα μπορεί για να αποφευχθούν όλες αυτές οι παραβατικές συμπροφορές. Καλό είναι πολλές φορές οι πολίτες να καλούν την αστυνομία και «προληπτικά» (πριν δουν ζημιές) για να μην γίνονται όλα αυτά εκ των υστέρων.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ

Επίσης ο κ. Γουναρίδης επισήμανε ότι:
Από την δική μας πλευρά, γίνεται προσαγωγή για ο,τιδήποτε πέσει στην αντίληψή μας και καλούνται οι γονείς των παιδιών για να ενημερωθούν και να πάρουν τους ανήλικους στην οικεία τους. Αυτή είναι η διαδικασία. Το ζήτημα είναι ότι εμείς συνήθως όταν φτάνουμε δεν γινόμαστε οι ίδιοι μάρτυρες της φθοράς και ότι δύσκολα κάποιος άλλος πολίτης θα καταγγείλει κάποια συγκεκριμένα παιδιά. Αυτό είναι το κακό. Για αυτό, όπως είπα, καλό θα είναι και μόνο που θα βλέπουμε μια παρέα που έχει μια διαφορετική συμπεριφορά από αυτήν που προβλέπεται μέσα σε ένα πάρκο, να μας καλούν νωρίτερα για να προλάβουμε τις ζημιές.