Επτά κρούσματα ιού Δυτ. Νείλου σε όλη την Θράκη –ένα στην Ξάνθη-σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ
Λ. Γεωργίου: «Κλιματική αλλαγή, αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία, επηρεάζουν την ύπαρξη κουνουπιών»
Ένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη, δύο στην Κομοτηνή, δύο στο Διδυμότειχο, ένα στην Ορεστιάδα και ένα στην Αλεξανδρούπολη, καταγράφηκαν τον τελευταίο καιρό σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 20/9/2018.
Από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι τις 20/09/2018 (ώρα 13.00), σε όλη την χώρα έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί διακόσια τριάντα τέσσερα (234) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα εκατόν ογδόντα τρία (183) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και πενήντα ένα (51) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Έχει καταγραφεί, επίσης, ένα εισαγόμενο περιστατικό (με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα). Έχουν καταγραφεί είκοσι επτά (27) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό (ηλικίας >69 ετών).
«ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ – ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ»
Κρούσματα τα οποία εφόσον είναι επιβεβαιωμένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, επιβεβαιώνει με την σειρά του ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Λουκάς Γεωργίου, ο οποίος μιλώντας στην «Θ» αναφέρει ότι «σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΚΕΕΛΝΠΟ, αυτά είναι τα κρούσματα στην Θράκη. Όπως είναι γνωστό και έχει ανακοινώσει και το ίδιο το ΚΕΕΛΝΠΟ, είναι απρόβλεπτη η συμπεριφορά του ιού. Παράλληλα με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών λοιπόν, που εκτελεί η κάθε περιφέρεια, χρειάζονται και τα ατομικά μέτρα προστασίας των πολιτών. Εμείς έχουμε κάνει εντατικοποίηση του προγράμματος αλλά παρόλα αυτά, χρειάζεται και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια».
«ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ»
Μπορεί να διανύουμε τον μήνα Σεπτέμβριο, ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Γεωργίου «ξεχνάτε ένα γεγονός. Ότι ζούμε σε περιόδους που μας έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή. Και η κλιματική αλλαγή έπαιξε τον ρόλο της για την παρουσία των κουνουπιών. Μπορεί να διανύουμε τον Σεπτέμβριο ωστόσο τόσο οι κλιματολογικές αλλαγές, όσο και οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, είναι αυξημένες για την περιοχή. Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει τον ρόλο της και σε αυτό το σημείο».
ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι είτε ασυμπτωματική, σε περίπου 80% των μολυσμένων ανθρώπων, είτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό ή σοβαρή ασθένεια. Περίπου 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και διογκωμένους λεμφαδένες.
Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (όπως η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή η μηνιγγίτιδα ή η πολιομυελίτιδα του Δυτικού Νείλου) περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, δυσκοιλιότητα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή ασθένειας. Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο τα άτομα άνω των 50 ετών και ορισμένα άτομα με ανοσοκαταστολή (για παράδειγμα, ασθενείς με μεταμόσχευση) διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όταν μολυνθούν με τον ιό. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 3 έως 14 ημέρες.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Προς το κοινό (όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες): Επισημαίνεται η ανάγκη σχολαστικής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών/εντομοκτόνων χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, χρήση σητών και κουνουπιέρων, χρήση κλιματισμού (ανεμιστήρων, air-condition), απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη ή αναποδογύρισμα περιεκτών/δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
Επισημαίνεται εκ νέου ότι -λόγω της απρόβλεπτης επιδημιολογίας του ιού- τα μέτρα ατομικής προστασίας συνιστάται να λαμβάνονται τόσο στις προσβεβλημένες περιοχές, όσο και σε όλη την επικράτεια.
Ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικά στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
Προς τους επαγγελματίες υγείας: Επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης για την έγκαιρη διάγνωση περιστατικών, με έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων. Προς τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και αρχές δημόσιας υγείας, επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης και ενεργοποίησης για την υλοποίηση και εντατικοποίηση δράσεων πρόληψης, που αποσκοπούν αφενός στη μείωση του τοπικού πληθυσμού των κουνουπιών (εντατικοποίηση έργων καταπολέμησης) και αφετέρου στην ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.