Συνεχίζονται οι εντατικοί ψεκασμοί – Περιμένει την έγκριση για ακμαιοκτονία από αέρος η Περιφέρεια ΑΜΘ

Κ. Βενετίδης: «Δυσκολότερη για φέτος η καταπολέμηση των κουνουπιών λόγω βροχών – Μας απασχολεί ο ιός του Δυτ. Νείλου – Προς το παρόν τα κουνούπια δεν είναι φορείς»

Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις καιρικές συνθήκες (και κυρίως την βροχή) ωστόσο να αποτελούν «τροχοπέδη» για δραστικά αποτελέσματα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «δύσκολο φαινόμενο».
Παράλληλα ο ίδιος αναφέρεται και στο πρόγραμμα ακμαιοκτονίας από αέρος, που αναμένεται να ξεκινήσει όταν δοθεί η σχετική άδεια από το αρμόδιο υπουργείο καθώς και στον ιό του Δυτ. Νείλου, που απασχολεί μεν την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά οι πρώτοι έλεγχοι  δείχνουν ότι τα κουνούπια δεν είναι φορείς του ιού.

«ΔΥΣΚΟΛΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΤΟΣ, ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΒΡΟΧΩΝ – ΘΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βενετίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο. Εγώ έχω δηλώσει ότι φέτος η χρονιά θα είναι λίγο δύσκολη, πρώτον επειδή ο Χειμώνας ήταν πολύ ελαφρύς και κατά δεύτερον όλη την Άνοιξη που περιμέναμε να είναι ξερό το κλίμα, βρέχει. Αυτό δυσκολεύει πολύ την καταπολέμηση αφενός διότι ψεκάζουμε και εξατμίζεται και αφετέρου διότι με τις βροχές δημιουργούνται παντού εστίες κουνουπιών. Το φαινόμενο θα το ισορροπήσουμε κάποια στιγμή, αν ο καιρός καλυτερέψει σε συνδυασμό και με τις δράσεις που κάνουμε (τις οποίες δεν σταματήσαμε ποτέ να κάνουμε). Με αυτές τις καιρικές συνθήκες όμως, είναι δύσκολο να υπάρχει ύφεση του φαινομένου. Βρέχει παντού και η βροχή δημιουργεί προβλήματα και στο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά την δουλειά μας και με τις εστίες. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτή την στιγμή. Αν ο καιρός ισορροπήσει, ευελπιστώ ότι σε δέκα μέρες θα ισορροπήσουμε ξανά την κατάσταση».

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΑΚΜΑΙΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ»

«Βεβαίως περιμένουμε πάντα την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας για την καταπολέμηση από αέρος με την μέθοδο ULV, που είναι η πιο δραστική και η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Η καταπολέμηση αυτήν την στιγμή γίνεται με επίγειους ψεκασμούς και εναέριους ψεκασμούς για προνυμφοκτονία. Εμείς θέλουμε να γίνει η ακμαιοκτονία από αέρος. Η εποχή που διανύουμε είναι εποχή ακμαιοκτονίας. Περιμένουμε λοιπόν την έγκριση από το υπουργείο. Έχουμε θέσει το θέμα και στον κ. Τσιόδρα όταν ήρθε στην Ξάνθη, ενώ τέθηκε και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα, χθες (σε ένα από τα τέσσερα θέματα που έθεσε η περιφέρεια). Θέλουμε να μας δώσουν γρήγορα την άδεια για να κάνουμε από αέρος την καταπολέμηση κουνουπιών για να έχουμε πιο δραστικά αποτελέσματα» τόνισε επίσης ο ίδιος.

«ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ – ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΟΧΛΗΣΗ»

Αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κ. Βενετίδης υπογράμμισε ότι «ο ιός του Δυτικού Νείλου μας απασχολεί γιατί την τελευταία διετία υπάρχει επιδημία στην Ελλάδα αλλά και στην περιφέρειά μας. Όπως λένε οι επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό κρατά τρία χρόνια περίπου, οπότε για αυτό στο νέο πρόγραμμα που κάνουμε, εκτός από τους ελέγχους στα κουνούπια για το αν έχουν τον ιό, έχουμε τοποθετήσει περίπου 40 κλουβιά 2Χ2 όπου θα τοποθετήσουμε πουλερικά που έχουν την ιδιότητα να εμφανίζουν τον ιό όταν τους τσιμπά το κουνούπι. Τα πουλερικά εμφανίζουν πιο γρήγορα τον ιό του Δυτικού Νείλου οπότε θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν έχουμε ιό του Δυτικού Νείλου και αν το μεταφέρουν τα κουνούπια. Μπορεί δηλαδή το κουνούπι να έχει τον ιό και να μην τον μεταφέρει. Μέχρι στιγμής όμως, για να σας καθησυχάσω, από τους ελέγχους διαπιστώνεται ότι τα κουνούπια δεν είναι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου. Συνήθως ο ιός αυτός εμφανίζεται γύρω στον Αύγουστο (τα δύο προηγούμενα χρόνια) τότε που η όχληση ήταν πολύ χαμηλή. Είναι οξύμωρο αυτό, αλλά υπάρχει εξήγηση. Τα έχουμε προβλέψει όλα αυτά μέσα στο πρόγραμμα.  Τώρα μπορούμε να εντοπίσουμε αν υπάρχει ιός του Δυτικού Νείλου στα κουνούπια. Μετά, με τα πουλερικά, θα ξέρουμε αν τα κουνούπια μεταφέρουν τον ιό. Εμείς λοιπόν θα ξέρουμε απο πριν αν υπάρχει και αν υπάρχει θα κάνουμε όλα όσα προβλέπονται. Για την ώρα, από τις πρώτες ενδείξεις, τα κουνούπια μέχρι τώρα δεν είναι φορείς του ιού. Για την περιβόητη άδεια που ζητούμε, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, μας είπαν ότι θα πρέπει πρώτα να εμφανιστεί κρούσμα και μετά να μας δώσουν την άδεια. Εμείς, επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου σχετίζεται με τον κορωνοϊό (έχουμε δηλαδή πρόβλημα στις εντατικές) για αυτό και ζητούμε να μας δώσουν πριν την άδεια. Προσπαθούμε να το προλάβουμε για να μην μας δημιουργήσει πρόβλημα».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για την τρέχουσα εβδομάδα, έχει ως εξής:

Τετάρτη 24 Ιουνίου

Χώρος στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων Σαμαρά, Τύμπανο, Κρεμαστή, Άγιος Αθανάσιος, Όλβιο, χώρος στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων “Πλαστικών Θράκης”, Νέος Ζυγός, κανάλι “Ροδόπης”, Λευκόπετρα, Πετεινός, Φελώνη, Διομήδεια, κανάλι Αλκυώνης, Αυξέντιο

Πέμπτη 25 Ιουνίου

Λεύκη, Εύμοιρο, Μορσίνη, Παλαιά Χρύσα, Χρύσα, ΒιΠε, Παλαιό Κατράμιο, Κιμμέρια, Λευκόπετρα, βιολογικός Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., Κουτσό, Συδινή, Σέλινο, Πολύσιτος

Παρασκευή 26 Ιουνίου

Κέντρο κράτησης μεταναστών, χώρος στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων τελωνείου, Άγιος Νικόλαος, εντός πόλης

Σάββατο 27 Ιουνίου

Εντός πόλης.