Δημ. Χρυσοστομίδης: Δεν περιμένουμε «θαύματα» αλλά ελπίζουμε σε καλυτέρευση της κατάστασης
Γ. Ζερενίδης: Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, έχει γίνει μια μετακίνηση και εξετάζουμε και το ενδεχόμενο δεύτερης
Συνεχίζουν να καταφθάνουν παράπονα από Ξανθιώτες Μηχανικούς στην «Θ», σχετικά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών δόμησης, αλλά και κατεδάφισης, από την Πολεοδομία Ξάνθης.
Μια υπηρεσία, που πέρα από το γνωστό πρόβλημα της υποστελέχωσης (το οποίο υφίσταται σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως αναδείχθηκε και από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των υπαλλήλων των πολεοδομικών γραφείων) φαίνεται να αντιμετωπίζει και άλλες «αγκυλώσεις»…
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει κάποιες βελτιωτικές κινήσεις – μετά και την συνταξιοδότηση του προϊσταμένου που ενέτεινε το πρόβλημα – με μετακινήσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν από πλευράς του Δήμου Ξάνθης, όπως ανακύπτει από το ρεπορτάζ της «Θ», στο οποίο μιλούν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ν. Ξάνθης κ. Δημήτρης Χρυσοστομίδης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Χρυσοστομίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Βεβαίως και το έχουμε υπόψη το θέμα. Έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις και έχουμε λάβει πάρα πολλές υποσχέσεις. Αυτήν την στιγμή, από όσο γνωρίζω, έχουν μετακινηθεί κάποια άτομα στην Πολεοδομία. Θα λέγαμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση, αλλά υπάρχουν και άλλα επιμέρους προβλήματα. Από την Δημοτική Αρχή, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα φέρουν άτομα το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, ο τελευταίος προϊστάμενος της Πολεοδομίας (σ.σ. ο κ. Νικολόπουλος) συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο και έκτοτε, είναι σίγουρα χειρότερα τα πράγματα εκεί (το περιμέναμε αυτό, το γνωρίζαμε όλοι) και σήμερα, είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία δείχνουμε μια «ανοχή» ως διοίκηση, επειδή μας έχουν υποσχεθεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα. Ήδη – από ό,τι γνωρίζω – έχουν μετακινηθεί δύο άτομα στην Πολεοδομία (μία υπάλληλος από εσωτερική μετακίνηση από τον Δήμο και άλλη μια υπάλληλος που έλειπε σε μακροχρόνια άδεια, η οποία και επέστρεψε αυτές τις ημέρες).
Ο κ. Αβραμίδης που εκτελεί τώρα χρέη προϊσταμένου, ήταν ήδη υπάλληλος εκεί, οπότε δεν προστέθηκε κάποιος άλλος.
Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε πανελλαδικά μια αποχή του προσωπικού των Πολεοδομιών, οπότε δεν λειτουργούσε τίποτα και – πλέον – αναμένουμε αυτό το διάστημα να γίνει κάτι. Ωστόσο, κρατώ μικρό «καλάθι».
Το πρόβλημα, παραμένει προς ώρας και ελπίζουμε να βελτιωθεί. Σε όλες τις νύξεις μας, η Δημοτική Αρχή απαντά ότι δεν έχει κόσμο και ότι αν μπορούσε να κάνει προσλήψεις, θα έκανε. Είχαμε εξετάσει και άλλα «μέτρα», αλλά δεν γνωρίζω γιατί δεν προχώρησαν αυτά. Είχαμε συναντηθεί τον Νοέμβριο του 2021 με τον Δήμαρχο Ξάνθης και μας είχε δώσει υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει κάτι θεαματικό, που να λύνει το πρόβλημα. Ελπίζουμε να μην χειροτερεύσει άλλο.
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ «ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ» ΟΠΩΣ Η «ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΙΑ» – ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ «ΘΑΥΜΑΤΑ», ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι:
Σε γενικές γραμμές, οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας, δουλεύουν. Δηλαδή, δεν έχουμε την «κλασική εικόνα» των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε την αίσθηση – τουλάχιστον όσο συνεργαζόμαστε – ότι δουλεύουν. Υπάρχει όμως κυρίως η υποστελέχωση και άλλες «αγκυλώσεις» όπως η «ευθυνοφοβία» (αυτό το κλίμα έχει δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία, μετά από κάποιες διώξεις, πριν από χρόνια σε υπαλλήλους της Πολεοδομίας).
Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που γίνονταν μέσω Πολεοδομίας, πλέον, γίνεται χωρίς έλεγχο (με τους νόμους που υπάρχουν) τα τελευταία τρία χρόνια περίπου. Συνεπώς, επειδή ένα μικρό υποσύνολο των εργασιών των Μηχανικών περνά από την Πολεοδομία, δεν έχουμε πλήρη εικόνα (προσωπικά έχω πολύ λίγες αιτήσεις που περιμένουν στην «ουρά») και επιπλέον, υπάρχει και το θέμα του επανελέγχου. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως για τις προεγκρίσεις. Περνούν τρία στάδια ελέγχου (του τοπογραφικού, του διαγράμματος κάλυψης και το φορολογικό). Οι πρώτοι έλεγχοι, πολλές φορές, έχουν «πισωγυρίσματα» (με παρατηρήσεις) και μπορεί να περιμένουν και δύο μήνες και όταν προσθέσεις κάτι τυπικό και απλό, το οποίο διόρθωσες εκείνη την ώρα (για παράδειγμα) μπορεί να περιμένεις άλλους δύο μήνες, για να επανελεγχθεί.
Ειδικά στο διάγραμμα κάλυψης και επειδή είχε μείνει μόνον μία υπάλληλος στον έλεγχο,το είχαμε αυτό το πρόβλημα. Πλέον, έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα και ο έλεγχος φορολογικών, όπου μέχρι πρότινος ήταν μια υπάλληλος για πολλά αντικείμενα. Το τελευταίο διάστημα βέβαια ήρθε μια υπάλληλος που έλειπε με μακροχρόνια άδεια (που αναμένουμε πως θα διευκολύνει την υπάλληλο στα φορολογικά) και ακόμη μια υπάλληλος στον αρχιτεκτονικό έλεγχο. Οπότε, εκ πρώτης όψεως, το προσωπικό φαίνεται να επαρκεί, αλλά υπάρχουν συσσωρευμένες πολλές υποθέσεις τον τελευταίο χρόνο και δεν θα είναι εύκολο να «αποσυμφορηθεί» το σύστημα. Δεν περιμένουμε θαύματα, αλλά τουλάχιστον ευελπιστούμε σε μια καλυτέρευση της κατάστασης.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΟΜΩΣ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ – ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ
Από την πλευρά του, ο κ. Ζερενίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι:
Έχει γίνει ήδη μια μετακίνηση, παρά ταύτα όμως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με την στελέχωση της Πολεοδομίας. Αναζητούμε να βρούμε και την δυνατότητα να μεταφέρουμε ακόμη έναν Μηχανικό. Η πολεοδομία της Ξάνθης – όπως γνωρίζουμε όλοι – υποστηρίζει διοικητικά την έκδοση όλων των πράξεων και όχι μόνον την έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και την αυτοψία αυθαιρέτων, χωροταξικά θέματα όλου του Νομού Ξάνθης, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο «φόρτος», ενώ υπάρχει και έλλειψη Μηχανικών. Αυτό συμβαίνει σε όλη την διοίκηση στην Ελλάδα (αναφορικά με τις Πολεοδομίες) και για αυτό και πριν από 15 περίπου ημέρες, υπήρχε και μια σχετική στάση των υπαλλήλων όλων των γραφείων Δόμησης πανελλήνια (λόγω της υποστελέχωσης αλλά και λόγω του μεγάλου αντικειμένου). Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνον στην Ξάνθη. Πρόκειται για ένα πανελλαδικό πρόβλημα.
Τους τελευταίους 3-4 μήνες, υπάρχει μια ένταση του φαινομένου, γιατί συνταξιοδοτήθηκε ο προϊστάμενος, με αποτέλεσμα – αλυσιδωτά – να γίνουν κάποιες μετακινήσεις και να υπάρξουν κάποια κενά, τα οποία όμως καλύψαμε. Όντως υπήρχε ένα πρόβλημα, αλλά τώρα έχει μπει σε μια «σειρά» και υπάρχουν στοιχεία ότι – κατά το προηγούμενο διάστημα του περασμένου χρόνου – έχουν εκδοθεί αρκετές άδειες. Κάποια στιγμή, θα δημοσιοποιήσουμε και εμείς τα σχετικά στοιχεία.
Οι υπηρεσίες δόμησης καλύπτουν από το απλό αυθαίρετο ή ένα επικίνδυνο κτίσμα ως και θέματα έκδοσης αδειών, ελέγχου χωροταξικών σχεδίων, πράξεις τακτοποίησης κλπ. Είναι μεγάλο το εύρος και είναι λογικό – γιατί και εγώ είμαι ιδιώτης Μηχανικός – ο κάθε επενδυτής ή ιδιοκτήτης που θέλει να κτίσει, να λαμβάνει υπόψη του και έναν χρόνο που χρειάζεται η υπηρεσία μέχρι την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Η δική μας υπηρεσία δόμησης (του Δήμου Ξάνθης), υποστηρίζει διοικητικά σε όλο το εύρος των προαναφερόμενων πράξεων, όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, χωρίς κάποια βοήθεια.
Αυτήν την στιγμή, βλέπουμε την δυνατότητα να μετακινήσουμε ακόμη έναν Μηχανικό, αλλά σκεφτείτε ότι και εμείς έχουμε ένα «βαρύ» Τεχνικό Πρόγραμμα και οι περισσότεροι μηχανικοί έχουν ορισθεί ως επιβλέποντες σε μελέτες και έργα και δεν είναι τόσο εύκολο. Χρειάζεται ένας προγραμματισμός για να γίνει μια μετακίνηση, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αφήνει πίσω ο μηχανικός που θα μετακινηθεί.