
Γ. Ζερενίδης: «Δίνουμε περισσότερο χρόνο σε οικοδομές που έχουν άτομα με κινητικά προβλήματα»
«Το 90% των πολιτών εναρμονίζεται με την νομοθεσία» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Συνεχίζεται η διαδικασία της σφράγισης αλλά και της αποσφράγισης των ανελκυστήρων, σε οικοδομές που χτίσθηκαν προ του 2000 στον Δήμο Ξάνθης, με σκοπό την εναρμόνισή τους με τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Ένα ζήτημα, που κατά το παρελθόν είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τους ενοίκους, ειδικότερα όταν οι συναρμόδιοι φορείς έφταναν στο «λουκέτο», αφήνοντας και εγκλωβισμένους στα διαμερίσματά τους, ηλικιωμένους αλλά και άτομα με αναπηρίες και μειωμένη κινητικότητα.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, εξηγώντας αφενός ότι δίνεται μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τις παρεμβάσεις σε έναν ανελκυστήρα που εξυπηρετεί ΑμεΑ και αφετέρου ότι το 90% των πολιτών εναρμονίζεται με την νομοθεσία.
«ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ζερενίδης ανέφερε ότι «η διαδικασία συνεχίζεται. Οι εγκαταστάτες που αναλαμβάνουν τις συντηρήσεις των ανελκυστήρων σε συνεργασία με έναν πιστοποιημένο φορέα πιστοποιούν την σωστή λειτουργία και την ασφάλεια του κάθε ανελκυστήρα. Αν πρόκειται για παλιά κτίρια που δεν έχουν τις προδιαγραφές στους ανελκυστήρες, γίνεται ένα έγγραφο προς τις τεχνικές υπηρεσίες και οι τεχνικές υπηρεσίες κάνουν μια αυτοψία και μια αλληλογραφία με τους διαχειριστές των οικοδομών για να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία, δίνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν δεν γίνει αυτό, τότε προχωρούμε σε σφράγιση του ανελκυστήρα η οποία γίνεται άσχετα αν στην οικοδομή υπάρχει κάποιο άτομο με μειωμένη κινητικότητα. Ο νομοθέτης θεωρεί ότι ακόμη και αν υπάρχει άτομο με μειωμένη κινητικότητα κινδυνεύει και η δική του ασφάλεια με έναν ανελκυστήρα που δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Οπότε με αυτήν την έννοια πρέπει να σφραγιστεί. Απλά εξετάζεται αν υπάρχει σε κάποια οικοδομή άτομο με μειωμένη κινητικότητα και δίνεται περεταίρω χρόνος. Το εξετάζουμε λίγο πιο σοβαρά το θέμα. Ο δήμος όμως δεν διενεργεί ελέγχους. Είναι υπεύθυνος για την σφράγιση και την αποσφράγιση».
«ΤΟ 90% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ»
«Αν σφραγιστεί και γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και η οικοδομή πάρει το πιστοποιητικό, μετά κάνουμε την αποσφράγιση. Το 90% συμμορφώνεται. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν με σφραγισμένους ανελκυστήρες. Αυτήν την στιγμή, μπορεί να είναι 2-3 (και αν υπάρχουν). Γενικά είναι μικρός ο αριθμός των σφραγισμένων ανελκυστήρων. Οι περισσότεροι εναρμονίζονται με την νομοθεσία και η διαδικασία προχωρά κανονικά» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας με έμφαση ότι «όταν υπάρχει όμως ΑμεΑ σε κάποια οικοδομή, βλέπουμε το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και εμείς από την μεριά μας, αλλά γενικά αυτό δεν μας έχει συμβεί. Συνήθως όταν υπάρχει άτομο με μειωμένη κινητικότητα σε κάποια πολυκατοικία, οι εργασίες γίνονται κανονικά. Δεν καθυστερούν».