Μιλάει για τις εκλογές, για την υποψηφιότητά του και για την κάνναβη που… δεν «έφτασε» ακόμη στην Ξάνθη
Για τις Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου, τις δημοσκοπήσεις που θέλουν «αυτοδυναμία» της Νέας Δημοκρατίας, το ψηφοδέλτιο του Νομού Ξάνθης, αλλά και ένα μεγάλο ζήτημα που ακούει στο όνομα «Κάνναβη» (φαρμακευτική και βιομηχανική) μίλησε στην «Θ» ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής Ξάνθης κ. Στάθης Γιαννακίδης.
«ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ»
Ερ: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν «αυτοδυναμία» της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ηςΙουλίου, Τι προβλέπετε για την «κάλπη»; Είναι δυνατόν να «αντιστραφεί» το κλίμα, δεδομένων και των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, επάνω στα οποία στηρίζονται και οι «προβλέψεις» για τις Εθνικές Εκλογές;
Απ: Το εκλογικό σώμα, οι συνθήκες αλλά και ο χαρακτήρας της εκλογικής αναμέτρησης των Εθνικών Εκλογών είναι πολύ διαφορετικός από τις Ευρωεκλογές. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια ήττα αλλά είχε έντονο χαρακτήρα διαμαρτυρίας μετά από μια δικαιολογημένη κόπωση της ελληνικής κοινωνίας αφού, η έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν είχε γίνει αισθητή με πραγματικούς όρους στην κοινωνία. Τώρα, όμως, ο λαός καλείται να πάρει μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον του και να συγκρίνει δύο πολύ διαφορετικά πολιτικά σχέδια των δύο κυρίαρχων δυνάμεων. Αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά ταυτόχρονα να ανακουφίσει την κοινωνική πλειοψηφία που εξαθλιώθηκε, χωρίς να παραβλέπουμε ότι βελτίωσε για πρώτη φορά όλους τους οικονομικούς δείκτες (ξένες επενδύσεις, μείωση της ανεργίας δημιουργία θέσεων εργασίας, ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης).
Κοινώς ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όσα υποσχόταν για δεκαετίες τα παλιά κόμματα εξουσίας και δεν το υλοποίησαν ποτέ. Προφανώς υπάρχει ακόμη δρόμος αλλά το πρόγραμμά μας έχει μια σαφή ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη –που για πρώτη φορά βασίζεται σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική- και την προάσπισης του κοινωνικού κράτους, σε αντίθεση με αυτό της ΝΔ που περιλαμβάνει την «εργαλειοθήκη» του ΔΝΤ και σκληρές υφεσιακές πολιτικές, που θα μας επαναφέρουν με μαθηματική ακρίβεια στην κρίση. Επανερχόμενος στο ερώτημά σας, θεωρώ ότι η κρισιμότητα της κάλπης και τα ποιοτικά στοιχεία των αναποφάσιστων, της συσπείρωσης και της αποχής, δείχνουν ότι είναι δυνατή η ανατροπή και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ: Ως εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ξάνθης, πολλοί θεωρούν ότι έχετε το «πλεονέκτημα» έναντι των δύο εν ενεργεία και εκ νέου υποψηφίων Βουλευτών (Γρ. Στογιαννίδη και Χ. Ζεϊμπέκ) δεδομένης και της θέσης σας ως Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Τι σχολιάζετε επ΄αυτού;
Απ: Η ανάληψη μιας κυβερνητικής θέσης, ειδικά στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που μου ανατέθηκε είναι σίγουρα ιδιαίτερη για μένα αλλά και μια τιμή που επεφύλαξε ο Πρωθυπουργός στην Ξάνθη. Όμως δεν θεωρώ ότι αποτελεί πλεονέκτημα για τον αγώνα της επανεκλογής μου καθώς σε όλη τη διάρκεια των 4,5 ετών δεν κινηθήκαμε ανταγωνιστικά αλλά λειτουργήσαμε συνολικά.
Κυρίως δεν αποτελεί πλεονέκτημα γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκμεταλλευτήκαμε τη θέση του Βουλευτή ή του Υφυπουργού για να δημιουργήσουμε πελατειακά δίκτυα σαν παλιοί κομματάρχες αλλά λειτουργούμε με γνώμονα τους στόχους που έχουμε θέσει συνολικά. Μαζί πετύχαμε ένα μεγάλο ύψος επενδύσεων (43 εκατ. ευρώ στον αναπτυξιακό και 6,5 εκατ. ευρώ στο προγράμματα του χαρτοφυλακίου μας) μαζί πετύχαμε τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης κατά 2,500 θέσεις εργασίας, μαζί φέραμε το Leader ξανά στην Ξάνθη μετά από 9 χρόνια καταστροφής, το φυσικό αέριο, τους αυξημένους πόρους ΕΣΠΑ κατά 14 φορές, τα χρήματα για τις μεγάλες υποδομές και πολλά άλλα. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό οι τρεις βουλευτές συστεγαζόμαστε όπως και η Νομαρχιακή, κάτι που συνηθίζεται σε αρκετές περιοχές για το ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι συλλογικά και με κοινές εξορμήσεις μας δίνουμε τον αγώνα για αυτές τις εκλογές. Τουλάχιστον για μένα, το μείζον, σε αυτές τις εκλογές είναι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και η πρώτη θέση στην Ξάνθη . Ο προσωπικός μας αγώνας έπεται.
Ερ: Όπως είχε αναφερθεί από την αρχή, η Ξάνθη θα ήταν από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας αναφορικά με την καλλιέργεια και τις επενδύσεις σε βιομηχανική κάνναβη. Μέχρι στιγμής, δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, ενώ ήδη υπάρχουν 64 αιτήματα έως και το τέλος Μαΐου στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ οι χορηγημένες άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έφτασαν τις 10. Τι γίνεται αναφορικά με την Ξάνθη στο κομμάτι αυτό; Υπάρχουν εξελίξεις για το θέμα της κάνναβης που αφορούν την δική μας περιοχή ή έχει «λήξει» άδοξα η υπόθεση;
Απ: Το ζητούμενο δεν είναι αν η Ξάνθη θα είναι μέσα στις πρώτες πόλεις που θα εκκινήσει η διαδικασία για επένδυση στην κάνναβη ,αλλά όταν αυτό γίνει να έχει αποτέλεσμα για τον τόπο και να έχει διάρκεια. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να δούμε πως ωριμάζει αυτή η νέα αγορά για τα ελληνικά δεδομένα. Όπως πολύ σωστά αναφέρατε υπάρχουν πολλές αιτήσεις για τη φαρμακευτική κάνναβη , όμως το μεγάλο στοίχημα είναι πόσες τελικά απ’ αυτές θα προχωρήσουν μέχρι την υλοποίηση ολόκληρου του επενδυτικού τους σχεδίου. Επίσης, σε μία νέα αγορά ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος. Υπό αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα διαμορφωθεί ο χάρτης της κάνναβης στην επικράτεια , πόσοι και ποιοι παίκτες.
Θεωρώ πιο αποτελεσματικό όποια βήματα είναι να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους στο νομό της Ξάνθης να γίνουν με σιγουριά και βεβαιότητα. Δεν χρειάζεται βιασύνη. Η περιοχή μας διαθέτει πολύ καλό δίκτυο logistics αποτελώντας τον κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Αυτή η δυναμική της περιοχής είναι πολύ ελκυστική προς επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αλλά επειδή αναφερθήκατε και στη βιομηχανική εδώ αξίζει να αναφέρω ότι οι καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης έχουν ήδη ξεκινήσει στο νομό.
Επίσης, παρατηρώ ότι υπάρχει κινητικότητα και έντονες διεργασίες από ντόπια κεφάλαια που επιθυμούν να σχηματοποιηθεί μία συνεργασία προς όφελος της περιοχής.
Ερ: Ποιες είναι οι προοπτικές μιας τέτοιας επένδυσης και τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες της Ξάνθης που έχουν δείξει, τουλάχιστον προφορικό, ενδιαφέρον για το ζήτημα της καλλιέργειας κάνναβης για βιομηχανική και φαρμακευτική χρήση;
Απ: Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι αφορά τον αγροτικό πληθυσμό. Η φαρμακευτική εφαρμογή σίγουρα δεν απευθύνεται στους καλλιεργητές. Η μονάδα καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης είναι καθετοποιημένη, τα θερμοκήπια είναι ενσωματωμένα στη μονάδα, και εξάγεται μόνο τελικό φαρμακευτικό προϊόν. Άρα μιλάμε για μία επένδυση πιο κοντά στα πρότυπα της φαρμακοβιομηχανίας με υψηλό κόστος επένδυσης. Αυτή η προοπτική δεν αφορά τον αγροτικό πληθυσμό από τη στιγμή που δεν μπορούν να συνδεθούν κάπως με την παραγωγή.
Στον αντίποδα αυτό που έχει ενδιαφέρον για τους αγρότες μας είναι η καλλιέργεια και η μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης. Είναι μία απλή συμβατική καλλιέργεια όπως οι υπόλοιπες: καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτάρι, με χαμηλό κόστος, απαιτεί λίγο νερό , και μελέτες δείχνουν ότι αποδίδει πολύ καλά στα εδάφη της περιοχής μας. Μάλιστα είμαστε στην ευχάριστη θέση η Ξάνθη να βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πάνω σε δοκιμές και έρευνα για ταυτοποίηση προδιαγραφών σπόρων τοπικής ποικιλίας κάνναβης. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να έχουμε τη δική μας τοπική ποικιλία κάτι που θα αναβαθμίσει πολύ το τοπικό branding της Ξάνθης με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στον τουρισμό και την εστίαση. Το στοίχημα της επόμενης 4ετίας είναι η σύνδεση του τοπικά παραγόμενου προϊόντος με την παρεχόμενη τουριστική υπηρεσία. Σ’ αυτό εργαζόμαστε και θα το πετύχουμε. Είναι τόσο μεγάλη η αυξητική τάση εισροής τουριστικών στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όπου η σύνδεση των ελληνικών αγαθών με τον τουρισμό θα δώσει διέξοδο στους μικροπαραγωγούς και τους μικροκαλλιεργητές που αδυνατούν να βρουν πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η βιομηχανική κάνναβη έχει πολλές εφαρμογές τόσο στο διατροφικό σκέλος -πρωτεΐνη, σπορέλαιο, αλεύρι- όσο στο κατασκευαστικό – βίο-πλαστικά, κλωστές, δομικά υλικά- . Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο επειδή ο αγρότης έχει αρκετές επιλογές για να διοχετεύσει τη συγκομίζομενη ποσότητα. Η ελπίδα αυτή ενισχύεται με ρεαλισμό μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων των προγραμμάτων Leader τα οποία επιδοτούν την δημιουργία αγροτικών επιχειρήσεων –μονάδων μεταποίησης και στο νομό της Ξάνθης. Επιτέλους, μετά από αρκετές προσπάθειες καταφέραμε να επιλύσουμε το θέμα με τη χρεωκοπία της αναπτυξιακής Ξάνθης και οι περιοχές του νομού μας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Πιστεύω, ότι με το πλήθος των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έχουν ανοίξει την τελευταία 4ετία σε συνδυασμό με την πολύτιμη συμβολή του Leader η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων θα αποκτήσει κομβικό ρόλο στην οικονομία του νομού Ξάνθης. Αξίζει μόνο να αναφέρω ότι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη γεωργία που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το νομό Ξάνθης το άθροισμα αγγίζει τα 138 εκ. ευρώ – εκταμιεύσεις, εντάξεις έργων, δεσμεύσεις πόρων.
Ερ: Τι έγινε με το ενδιαφέρον που είχαν δείξει αρχικά για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και καθετοποίησης στην Ξάνθη, ξένοι «οίκοι» από τον Καναδά και αλλού;
Απ: Όπως ανέφερα, η περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης συνολικότερα αποτελεί αρκετά ελκυστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων γύρω από τη βιομηχανική κάνναβη. Τόσο το καλλιεργητικό σκέλος , με την ποιότητα των εδαφών και την προοπτική για κατοχύρωση τοπικών ποικιλιών, όσο το μεταφορικό σκέλος, με τα δίκτυα υποδομών logistics , αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, λιμάνια καθιστούν την περιοχή μας στις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες περιφέρειες της Ευρώπης.
Υπό αυτή την έννοια ήταν πολύ λογικό να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες του εξωτερικού για να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή μας. Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τα παιχνίδια των εταιριών μεταξύ τους. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα κελεύσματα των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ μεγάλων εταιριών είναι τεράστιος και όπως αποδεικνύεται πολλές φορές κινούνται επικοινωνιακά για τις εντυπώσεις και τις μετοχές.
Εμείς από τη μεριά μας οφείλουμε να αναπτύξουμε το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης για να διασφαλίσουμε ότι τα εγχειρήματα συνεργασιών που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα θα είναι σε στέρεες βάσεις με υγιείς επιχειρηματίες.
Θα το επαναλάβω ότι σημασία δεν έχει να γίνει κάτι γρήγορα και να είναι εφήμερο αλλά όταν γίνει να φέρει αποτέλεσμα για τον τόπο, με θέσεις εργασίας, καλά συμβόλαια για τους αγρότες μας και φυσικά να έχει διάρκεια για να δώσει προοπτική στη νέα γενιά.
Θέλουμε προοπτική με μακρόπνοο σχεδιασμό και όχι φωτοβολίδες εν μία νυκτί.