Στα πλαίσια μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων…
Δ. Τέγος : «Είμαστε σε φάση παθητικής επιτήρησης – Δεν υπάρχει η νόσος στην περιοχή»
Συνεργείο δίωξης ημίαιμων αγριόχοιρων στα πλαίσια μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων συγκροτείται με απόφαση του Δασαρχείου Ξάνθης, όπως ανακοίνωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής: «ενημερώνουμε τα μέλη του συνεργείου δίωξης αγριόχοιρων που δηλώσαν συμμετοχή στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου, ότι με απόφαση του Δασαρχείου Ξάνθης, αριθμό πρωτοκόλλου 12602/29-10-2019, θα συγκροτηθεί για πρώτη φορά το συνεργείο για την δίωξη-θήρα ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων.
Η δράση γίνεται σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΦΕΚ 3139/Β/7-8-2019) που αφορά τον έλεγχο πληθυσμών ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων στα πλαίσια μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Παρακαλούμε τα μέλη του συνεργείου και μόνο να βρίσκονται το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 07:30 το πρωί στο γήπεδο του Ερασμίου με όλο τον εξοπλισμό τους και τα κυνηγετικά σκυλιά.
Η όλη δράση διοργανώνεται και θα επιβλέπεται από το Δασαρχείο Ξάνθης με την παρουσία δασικών υπαλλήλων και την συμβολή των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων».
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΦΑΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΝΟΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»
Για την νόσο της αφρικανικής πανώλης, η οποία ωστόσο δεν έχει «πατήσει» στην περιοχή, μίλησε στην «Θ» ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Δήμος Τέγος, με αφορμή τις συσκέψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο οποίος ανέφερε ότι «η κτηνιατρική υπηρεσία ασχολείται με την υγεία, όχι όμως με την άγρια πανίδα εκτός αν μας ενημερώσει το δασαρχείο ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση για την οποία έγιναν συσκέψεις, αυτή αφορά σε ένα νόσημα, στην αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία μεταδίδεται μέσω των αγριογούρουνων. Η σύσκεψη δηλαδή δεν αφορούσε στα αγριογούρουνα, αλλά στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λάβει η χώρα ώστε να εμποδίσουμε το νόσημα να εισέλθει στην χώρα, μιας και αυτήν την στιγμή υπάρχει στην Βουλγαρία. Κατά διαστήματα γίνονται διάφορες συσκέψεις με τα δασαρχεία, περιφερειακά, ώστε ανάλογα με την ενημέρωση που έχουμε από τις βουλγαρικές κτηνιατρικές αρχές για το που βρίσκονται κρούσματα δικά τους – είτε σε αγριογούρουνα είτε σε γουρούνια των εκτροφών τους – να δούμε πως θα κινηθούμε και που θα εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας ώστε να μην εισέλθει η νόσος. Αυτήν την στιγμή η χώρα γενικότερα και η περιοχή της Ξάνθης βρίσκονται σε φάση παθητικής επιτήρησης. Αυτό σημαίνει ότι αν βρεθεί κάποιος νεκρός ή ημιθανής αγριόχοιρος, θα πρέπει να μας ενημερώσουν, να πάμε να πάρουμε δείγμα και να μεριμνήσουμε για την καταστροφή του πτώματος του αγριόχοιρου. Το δείγμα θα αφορά πάντοτε στην αφρικανική πανώλη για εξέταση, μιας και διαδίδεται πολύ γρήγορα στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω των αγριόχοιρων και εμφανίζει μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα για αυτό και είμαστε σε φάση παθητικής επιτήρησης. Το κύριο μέλη όλων αυτών των συναντήσεων και συσκέψεων που κάναμε, είναι να ενημερωθούν τα δασαρχεία, οι κυνηγετικοί σύλλογοι με τους κυνηγούς που ανεβαίνουν επάνω και έρχονται σε επαφή και μπορούν να δουν αν υπάρχει κάποιο άρρωστο ή ημιαθανές ή νεκρό ζώο αλλά και με τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Έχουμε συνεργεία τα οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε εβδομάδα) και προσπαθούμε με κάποιο τρόπο να περιπολούμε σε εκείνη την περιοχή, ώστε να ανιχνεύσουμε αν τυχόν οι κάτοικοι ή οι υλοτόμοι ή οποιοσδήποτε άλλος έχει δει κάποιο νεκρό αγριόχοιρο. Η νόσος στην χώρα μας δεν υπάρχει. Υπάρχει στην γειτονική χώρα, στην Βουλγαρία, οπότε ο,τι γίνεται είναι στην φάση της πρόληψης αυτήν την στιγμή.