
Α. Μπαλτζοπούλου: «Αστειότητες – Η κατάσταση δεν διορθώνεται»
Αναδρομικά που κατά μέσο όρο θα φτάνουν τα 260 ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 200.000 συνταξιούχων σε 23 επικουρικά ταμεία στις 2 Αυγούστου!
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η λίστα με τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας από την ΗΔΙΚΑ.
Τα ποσά για όλα τα ταμεία έχουν μετρηθεί εκτός από ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΕΤΒΑ και ΕΛΤΑ.
Υπάρχει ωστόσο εκτίμηση που είναι οριστική.
Στους συνταξιούχους της ΑΤΕ για παράδειγμα για τεχνικούς λόγους τα αναδρομικά θα πιστωθούν σε δυο δόσεις. Η πρώτη στις 2 Αυγούστου και η δεύτερη στις 10 Αυγούστου.
Το πιο μεγάλο ποσό αναδρομικών ανήκει σε συνταξιούχους από το επικουρικό της ΑΤΕ με περίπου 1.300 ευρώ μικτά και 1.040 ευρώ καθαρά μετά το φόρο.
«ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ…»
Για όλα τα παραπάνω, εξέφρασε την προσωπική της άποψη η πρόεδρος των Συνταξιούχων Δημοσίου στην Ξάνθη κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, η οποία ανέφερε ότι «όλα είναι παραμύθια. Το λέω βέβαια με επιφύλαξη, αφού η τελευταία εικόνα που έχω από την ομοσπονδία είναι προ εικοσαημέρου, όμως η πείρα μου και η εμπειρία μου, μου λέει ότι το μόνο για το οποίο θα μπορούσαμε να πάρουμε επιστροφές είναι τα παρανόμως παρακρατηθέντα υπέρ υγείας. Αυτά είναι αστειότητες. Λέγονται για να δημιουργούν εντυπώσεις. Κάναμε ενστάσεις, κάναμε ομαδικές προσφυγές. Βέβαια δεν εκδικάστηκαν ακόμη, αλλά δεν προσδοκούμε και τίποτε».
«ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ»
«Είναι…άνθρακες ο θησαυρός. Αν έχουν κατά νου να κάνουν εκλογές και να δώσουν…ψύχουλα σε ορισμένες ομάδες, αυτό δεν σημαίνει ότι διορθώνεται η κατάσταση και ότι θα μας δώσουν όλα όσα παρανόμως μας παρακράτησαν και όλα εκείνα από τις μειώσεις πάνω από 50% σε συντάξεις και επικουρικά ταμεία. Το θέμα αυτό βέβαια, αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο εμάς του δημοσίου» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «λένε, λένε, λένε όμως ο ένας διαψεύδει τον άλλον. Συγκεκριμένα διάβασα στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ότι οι εργατολόγοι διαψεύδουν αυτά που οι ίδιοι διαδίδουν. Τις επόμενες ημέρες θα έχω σίγουρα καλύτερη εικόνα για το όλο θέμα, όμως η προσωπική μου άποψη, από την πείρα μου και με βάση όλα όσα έχουν αντικρύσει τα…μάτια μου, είναι αυτή που εξέφρασα παραπάνω».
ΤΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Πάντως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τα αναδρομικά που επιστρέφονται αφορούν τις διαφορές από τις παράνομες μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Το διάστημα των επιστροφών αφήνει απέξω δυο μήνες παράνομων μειώσεων καθώς τα ποσά που θα πληρωθούν είναι από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018. Ωστόσο οι μειώσεις είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2016.
Συνολικά, θα επιστραφούν περίπου 51,5 εκατ. ευρώ, σε όσους ήδη από τον Μάιο είδαν την επικουρική τους σύνταξη αυξημένη, εξαιτίας της διόρθωσης που έγινε, στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΤΕΑΕΠ, 6 στους 10 δικαιούχους αναδρομικών, θα λάβουν με την πληρωμή της σύνταξης του Αυγούστου, ποσό 150-350 ευρώ.
Περίπου 2 στους 10 δικαιούνται κάτω από 150 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα 20% που δικαιούται υψηλότερα ποσά, δηλαδή πάνω από 350 ευρώ. Οι επιστροφές των αναδρομικών αντιστοιχούν στο υπερβάλλον ποσό των κρατήσεων υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών για 21 μήνες, καθώς οι λανθασμένοι υπολογισμοί έγιναν από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018.
Τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ) όπως και διάφορες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις. Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μια κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μεικτής σύνταξης.
Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση – περικοπή. Με τον νόμο 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές «επανυπολογίστηκαν» τον Αύγουστο του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ. Ωστόσο η παρακράτηση εξακολουθούσε να γίνεται εσφαλμένα επί του μικτού ποσού πριν από τη μείωση.