Συντάξεις χηρείας: Οι 3 μειώσεις και πότε λειτουργούν τα κατώτατα όρια

Ο/η χήρος/η σύζυγος δεν θα λάβει το 70% της «γνώστης» παροχή, αλλά αυτό το ποσοστό μιας άλλης σύνταξης (μετά την επανακαθορισμό με βάσει τις προβλέψεις Κατρούγκαλου, ουσιαστικά χωρίς την προσωπική διαφορά).
Οι συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) είναι οι μόνες παλαιές συντάξεις που επανακαθορίζονται και μειώνονται με βάσει τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.
Έτσι, ενόσω ζει ο άμεσα ασφαλισμένος δικαιούται την (παλαιά) σύνταξη (εκδοθείσα μέχρι 12/5/2016) ολόκληρη. Αυτή ναι μεν έχει επανακαθοριστεί με τον νόμο 4387/16, αλλά δεν αποκόπηκε η προσωπική διαφορά. Ο συνταξιούχος συνεχίζει και λαμβάνει ολόκληρο το ποσό, υπό την αίρεση ότι κατά τα επόμενα χρόνια δεν θα λάβει αύξηση (π.χ. από 1/1/2023) και έως ότου αυτή η διαφορά εξαφανιστεί…
Αντιθέτως, αν χάσει τη ζωή του, χάνεται και το προνόμιο αυτό. Ο/η χήρος/η σύζυγος δεν θα λάβει το 70% της «γνώστης» παροχή, αλλά αυτό το ποσοστό μιας άλλης σύνταξης (μετά τον επανακαθορισμό με βάσει τις προβλέψεις Κατρούγκαλου, ουσιαστικά χωρίς την προσωπική διαφορά…).
Ακολούθως σε 3 χρόνια, αν ο επιζών των συζύγων (και λήπτης της παροχής) εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος, τότε το ποσοστό της σύνταξης περιορίζεται το 50% της καταβαλλόμενης μέχρι τότε σύνταξη δηλαδή στο 35% της αρχικής.
Άρα έχουμε τι κάτωθι τρεις περικοπές:

  1. Μείωση μέσω του επανακαθορισμού της σύνταξης χηρείας με βάσει τα μειωμένα ποσοστά Κατρούγκαλου.
  2. Περιορισμό αυτής στο 70% μετά την πρώτη 3ετία.
  3. Μείωσης αυτής κατά 50% (ήτοι στο 35%)