Τ. Καραογλανιάν: «Πάνω από 2000 τα μέλη της Αρμενικής κοινότητας Ξάνθης, αλλά…»

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης

«Είμαστε άνθρωποι με δύο πατρίδες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην «Θ»

 

Την μνήμη των 1.500.000  αθώων  θυμάτων της Γενοκτονίας  του  1915  τιμά για άλλη μια χρονιά η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, με μια σειρά από ξεχωριστές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της 104ης επετείου.

Πιο αναλυτικά η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, επισημαίνει στην πρόσκλησή της ότι «στις  24  Απριλίου  του  1915  η  κυβέρνηση  των Νεοτούρκων  έθεσε  σε  εφαρμογή  ένα άρτια  μελετημένο  σχέδιο  εξόντωσης  του  Αρμενικού  πληθυσμού  που  διέμενε  στην  Οθωμανική  Αυτοκρατορία. 1.500.000  αθώες ψυχές  ήταν  ο  τραγικός  απολογισμός  αυτού  του σχεδίου  που στη  συνέχεια  εφαρμόστηκε και στους υπόλοιπους Χριστιανικούς  πληθυσμούς της αυτοκρατορίας.

Οι Αρμενικές  κοινότητες  της  Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως και  οι  Αρμένιοι  στην Δημοκρατία  της Αρμενίας και σε όλη τη διασπορά, τιμώντας την μνήμη  των  1.500.000  αθώων  θυμάτων της Γενοκτονίας  του  1915  διοργανώνουν  μια  σειρά  εκδηλώσεων :

Την  Μ. Τετάρτη  24  Απριλίου και από  τις  9.30 μέχρι  τις 1.30  στην αίθουσα της  Αρμενικής κοινότητας  Ξάνθης(Αγίου Ελευθερίου 54), εθελοντική  αιμοδοσία  από  την  κινητή  μονάδα  αιμοδοσίας του Γενικού Ν. Νοσοκομείου  Ξάνθης, με  πρωτοβουλία  του  Αρμενικού  Σταυρού  Ελέους  Ξάνθης.

Την  Μ. Τετάρτη  24  Απριλίου και  ώρα  8.45μ.μ. συναυλία  αφιερωμένη  στα  θύματα  της Γενοκτονίας  του  1915, στην  Ορθόδοξη  Αρμενική  εκκλησία  της  Παναγίας  στην  Ξάνθη, από  την  υψίφωνο  κ.Ριψιμέ  Nτανιελιάν, σε  έργα  Αρμενίων  συνθετών  και εκκλησιαστικούς  ύμνους.

Την  Κυριακή  12  Μαΐου  και  ώρα  11.00π.μ. την κεντρική  πολιτική  εκδήλωση στο  Ίδρυμα  Θρακικής  Τέχνης  και  Παράδοσης(καπναποθήκη Π), με κεντρικό  ομιλητή  τον  Γενικό  Διευθυντή   του Ινστιτούτου Διεθνών  Σχέσεων  του  Παντείου  Πανεπιστημίου  Δρα. Κωνσταντίνο   Φίλη  και θέμα: «ΤΟΥΡΚΙΑ, quo vadis; ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΑΙ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ  ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ  ΣΤΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΤΟΥ  ΕΡΝΤΟΓΑΝ».     Η  κεντρική  εκδήλωση  τελείται  υπό  την αιγίδα   της  Περιφερειακής  Ενότητας  Ξάνθης  της Περιφέρειας  Αν. Μακεδονίας-Θράκης».

Για την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, τα μέλη της αλλά και τις σχέσεις της με την κοινωνία της Ξάνθης μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρός της κ. Τακβόρ Καραογλανιάν, με αφορμή τις παραπάνω εκδηλώσεις.

 

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ…»

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο ίδιος «έχουμε ιδιαίτερη σχέση με όλους τους εθνικούς συλλόγους (Ποντίων, Κυπρίων, Μικρασιατών κλπ) λόγω και του κοινού ενδιαφέροντος των λαών μας. Οι διοικήσεις τους είναι παρόντες πάντα. Οι δήμοι, σαν εκπροσώπηση πάντα δεν είναι όλοι ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα και κάποιοι έρχονται για το τυπικό μέρος. Ωστόσο η σχέση μας με τον κόσμο και τον λαό, είναι τόσο καλές, που απολαμβάνουμε μια μεγάλη κατανόηση και ευαισθησία επάνω στο δικό μας πρόβλημα, το οποίο προβάλλουμε τόσο εμείς όσο και αυτοί σε κάθε εκδήλωση. Εμείς αισθανόμαστε ότι είμαστε μια «ιδιαιτερότητα», προσπαθώντας να κρατήσουμε τα εθνικά μας ήθη και έθιμα, την εθνική μας ταυτότητα αλλά συγχρόνως αισθανόμαστε πιο Έλληνες και από τους Έλληνες. Είμαστε άνθρωποι με δυο πατρίδες. Με την Ελλάδα και με μια πατρίδα για την οποία ακούμε και διαβάζουμε από μακριά, αλλά την νοιαζόμαστε. Προσπαθούμε να κάνουμε ο,τι περνά από το χέρι μας. Βέβαια αυτό είναι λίγο δύσκολο. Προσπαθούμε με τον οποιοδήποτε τρόπο και ο τρόπος αυτός είναι να κρατηθούμε στην διασπορά, ως Αρμένιοι της διασποράς. Βλέπετε τι δουλειά κάνει η διασπορά. Φωτεινό παράδειγμα οι αναγνωρίσεις (το τελευταίο διάστημα) από την ιταλική Γερουσία και από το ιταλικό κοινοβούλιο. Αυτά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης δουλειάς που γίνεται από την οργανωμένη αρμενική διασπορά, σε αντίθεση που έγινε τις τελευταίες ημέρες με τον κ. Μαριά που όπως λένε πήγε να καπηλευθεί το εθνικό θέμα. Σε εμάς, αυτή η «ανοργανωσιά» δεν υπάρχει και για αυτό γίνεται μεγάλη δουλειά και μεγάλη προβολή σε όλο τον κόσμο. Από την Αργεντινή και τον Καναδά, μέχρι σε όλη την Ευρώπη, στις μουσουλμανικές χώρες (Ιράν και Ιράκ), στον Λίβανο, παντού… όπου υπάρχουν Αρμένιοι, είναι σαν μια «γροθιά».

 

«ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2000 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΘΗΣ»

Αναφορικά με τον αριθμό των μελών της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης ο κ. Καραογλανιάν τονίζει ότι «οι  παλιές οικογένειες, που έχουν έρθει από το 1922, όπως οι δικοί μας γονείς, είναι γύρω στις δεκαπέντε. Από εκεί και πέρα βέβαια, έχουν έρθει οι νεοπρόσφυγες Αρμένιοι, μετά το 1992 που έπεσε το Σοβιετικό καθεστώς, έγινε ο πόλεμος της Αρμενίας και ο σεισμός (τρία ιστορικά γεγονότα μαζί). Ο κόσμος έφυγε γιατί είχε μεγάλο πρόβλημα. Δεν είχε ρεύμα, νερό κλπ και όποιος μπορούσε, έφευγε. Αυτοί είναι γύρω στις 1500 οικογένειες. Συνολικά δηλαδή η Αρμενική Κοινότητα αριθμεί πάνω από 2000 μέλη. Είμαστε μια μεγάλη κοινότητα, αλλά δυστυχώς δεν είναι όλοι παρόντες στις δικές μας εκδηλώσεις και αυτό είναι ένα πρόβλημα για εμάς, αλλά και γενικότερο πρόβλημα της αδιαφορίας αυτών των ανθρώπων που έχουν έρθει γενικά από την Σοβιετική Ένωση».