Τα άγρια άλογα της Σταυρούπολης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Τι αποφασίσθηκε στην σύσκεψη της ΠΕ Ξάνθης – Οι λόγοι που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση

Τι λένε στη «Θ» ο Αντιπ/ρχης Ξάνθης και ο ιδιοκτήτης «φάρμας» Αναστ. Χαρισίου

 

Αποφάσεις για την τοποθέτηση φωτεινών σημάνσεων και άλλων παρεμβάσεων, ώστε να προστατεύονται τόσο οι διερχόμενοι οδηγοί και οι αγροτικές καλλιέργειες, όσο και τα ίδια τα άγρια άλογα του ορεινού όγκου της Ξάνθης, ελήφθησαν κατά την προχθεσινή σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε για τον λόγο αυτό.

Παρεμβάσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, με αφετηρία την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα γίνει επιτόπια αυτοψία από τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης.

Άλογα τα οποία αποτελούν γηγενή φυλή της Θράκης, όπως εξηγεί στην «Θ» από την δική του πλευρά ο γνωστός ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων και αντιπρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής – Ξάνθης κ. Αναστάσιος Χαρισίου, ο οποίος – ως γνώστης του θέματος – μιλά και για τους λόγους που τα πανέμορφα άγρια άλογα της περιοχής, κατεβαίνουν στα «χαμηλά»…

 

ΑΥΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕ ΞΑΝΘΗΣ

Ειδικότερα ο κ. Ευφραιμίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αυξανόμενη παρουσία ανεπιτήρητων και άγριων αλόγων αλλά και λόγω τριών συμβάντων (ατυχημάτων) κατά τα οποία κινδύνευσε η ανθρώπινη ζωή.

Πρέπει να κινηθούμε άμεσα με κάποια μέτρα, όπως η σήμανση με φωτεινούς σηματοδότες, αποψίλωση των σημείων από όπου διέρχονται άγρια άλογα ώστε ο οδηγός να έχει μεγαλύτερη ορατότητα και να προλάβει να αποφύγει τον κίνδυνο, ίσως και η περίφραξη κάποιων χώρων (των εξόδων που έχουν δημιουργήσει τα άλογα) και μετά η πρόταση είναι να γίνει μια μελέτη αποτύπωσης και του πληθυσμού και της συμπεριφοράς των άγριων αλόγων έτσι ώστε να περιοριστούν σε έναν χώρο ο οποίος θα είναι και ένα σημείο αναφοράς που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη και τουριστικά. Γνωρίζω ότι το πρόβλημα διαιωνίζεται πολλά χρόνια, έχουν γίνει πολλές συσκέψεις, όμως υπόσχομαι να μην το αφήσω έτσι και να φτάσω μέχρι και το υπουργείο για να βρεθεί λύση. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να περιοριστούν αυτά τα ζώα σε κάποια τοποθεσία και ίσως να δημιουργηθεί ένας φορέας ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία τους. Και όταν λέμε προστασία, εννοούμε να ταΐζονται, να ελέγχεται η αύξηση του πληθυσμού κλπ. Δεν το κάνουμε μόνον για να προφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή αλλά και την ζωή των αλόγων. Την Δευτέρα έχουμε συνάντηση επί τόπου ώστε να δούμε σε ποια σημεία μπορούμε να κάνουμε κάποιες επεμβάσεις. Όλοι οι φορείς (Δασαρχείο, Δήμος, Υπηρεσίες ΠΕ Ξάνθης) συμφώνησαν να βοηθήσουν και την Δευτέρα ξεκινούμε άμεσα για τις εργασίες ώστε να γίνει σωστή περίφραξη, αποψίλωση και να τοποθετηθεί μεγαλύτερη σήμανση και φωτεινοί σηματοδότες ώστε οι οδηγοί να μειώνουν την ταχύτητα. Έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε και την επισκεψιμότητα του τόπου με την ζωή αυτών των αλόγων που δεν νομίζω να είναι επιθετικά. Ωστόσο βγαίνουν στον δρόμο με ορμή και είναι θέμα χρόνου μέχρι και να θρηνήσουμε θύματα. Μπαίνουν επίσης και σε εκτάσεις που καλλιεργούνται και για αυτό και κατεβαίνουν στους οικισμούς των Κομνηνών και τώρα και της Σταυρούπολης και δημιουργούν καταστροφές κυρίως σε τριφύλλι, καλαμπόκι κ.ο.κ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ – ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ – ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΛΥΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Από την πλευρά του ο κ. Χαρισίου εξήγησε στην «Θ» ότι:

Δεν είναι επιθετικά αυτά τα άλογα. Βεβαίως σε μια ευθεία δεν μπορείς να περιφράξεις τον δρόμο, αλλά μπορείς να το κάνεις με φυσικά εμπόδια, σε μια επικίνδυνη στροφή από όπου έχουν πέρασμα. Αυτά τα άλογα έχουν έχουν συγκεκριμένα περάσματα. Περνούν από όπου τα οδηγεί ο αρχηγός. Αρχηγός είναι συνήθως το γηραιότερο θηλυκό και τους οδηγεί (αν και οι περισσότεροι φαντάζονται ότι είναι αρσενικό). Όμως κάνει «κουμάντο» η γηραιότερη κυρία.

Αναφορικά με το αν είναι προστατευόμενα, γυρίζουμε σε παλιά «μονοπάτια». Επί υπουργίας του κ. Κοντού ακόμη, είχαμε κάνει μια πρόταση να θεωρηθούν – επειδή είναι γηγενής φυλή και είναι το άλογο της Θράκης – ως προστατευόμενο είδος. Δεν τα καταφέραμε τελικά. Πήραν επιχορηγήσεις τα άλογα της Πηνείας, της Πίνδου, τα Θεσσαλικά (οι φορείς δηλαδή που κρατούσαν τέτοιες γηγενείς ράτσες), εδώ είχαμε κάνει ολόκληρη έρευνα με το Πανεπιστήμιο σε όλα τα βουνά και είχαμε καταγράψει όλη την φυλή για να κατοχυρωθεί, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει αυτό, από το Υπουργείο Γεωργίας. Θεώρησαν ότι άλλες φυλές είχαν προτεραιότητα.

Αυτά τώρα πολλαπλασιάζονται, ο καλός «επιβήτορας» παίρνει το κοπάδι του και φεύγει και για αυτό έχουν «σπάσει» σε πολλά κομμάτια οι πληθυσμοί. Είναι ομάδες ανά 20 – 25 -30 άλογα και για αυτό και πλέον κατεβαίνουν ανεξέλεγκτα. Όταν ο πληθυσμός τους ήταν μικρότερος, υπήρχαν και συγκεκριμένα περάσματα. Η αλήθεια είναι ότι είναι καρπερά επάνω στο βουνό και γεννούν όλα.

Επειδή λοιπόν η κάθε μάνα με το παιδί – θεωρητικά – θέλει 6 έως 8 στρέμματα σε βάση για να βοσκήσει, καταλαβαίνετε ότι όταν ο πληθυσμός τους έχει ανέλθει σε 300 και πλέον άλογα, μαζεύονται 2500 στρέμματα. Στην περιοχή δεν υπάρχουν 2500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης (γιατί έχουν επεκταθεί τα δασωμένα κομμάτια) και επειδή αυτά προτιμούν ανοικτοσιές (που είναι κοντά στους δρόμους), κατεβαίνουν κάτω. Στα χωράφια είναι εύκολη η τροφή και για αυτό όσα βρίσκουν πέρασμα, περνούν.

Νομίζω ότι θα πρέπει για την χειμερινή περίοδο θα πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε περιορισμένοι χώροι με ταΐστρες και υπόστεγα έτσι ώστε κάποιος φορέας να τους δίνει τροφή και να μένουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Επίσης, σε ορισμένες περιοχές που είναι επικίνδυνες (ως προς τον άνθρωπο και το οδικό δίκτυο) να περιφραχθούν είτε δια μέσω της βοήθειας του Δασαρχείου, είτε με ηλεκτρικές περιφράξεις (με ηλιακούς φορτιστές) και η 3η λύση είναι αν μπορέσουν – κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο – κάποιες από αυτές τις αγέλες να μετατοπιστούν βάζοντας τροφή ή πετώντας (πετώντας με κάποιο ελικόπτερο) σπόρους ώστε να δημιουργηθούν χορτολιβαδικές εκτάσεις που αρέσουν στα άλογα, για να μην μετακινούνται.

Νομίζω ότι αυτά είναι τα πρώτα στάδια.