Τα κουνούπια είναι εδώ και τον Σεπτέμβρη!

  • Μ. Αμοιρίδης: «Να ασκηθεί μεγαλύτερη επίβλεψη στον ανάδοχο . Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πέτυχε η καταπολέμηση»
  • Κ. Βενετίδης: «Τηρείται το πρόγραμμα . Επιτηρείται ο ανάδοχος . Εύκολο θέμα για αντιπολίτευση τα κουνούπια»

 

«Βροχή» πέφτουν τα παράπονα κατοίκων της παραλιακής ζώνης της Ξάνθης στην «Θ» αναφορικά με την όχληση των κουνουπιών, που συνεχίζει να μαστίζει την περιοχή.

Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος μιλώντας στην «Θ» ζητά «να ασκηθεί μεγαλύτερη επίβλεψη στον ανάδοχο» τόσο για το υπόλοιπο διάστημα των ψεκασμών αλλά κυρίως για την επόμενη σεζόν, καθώς «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πέτυχε η καταπολέμηση».

Στον αντίποδα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης, απαντά μέσω της «Θ» ότι «τηρείται το πρόγραμμα» και «επιτηρείται ο ανάδοχος» αναφέροντας παράλληλα ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες αποτέλεσαν «ανασταλτικό παράγοντα», ότι «καθυστέρησε όντως η άδεια για ακμαιοκτονία» και σημειώνει με έμφαση ότι είναι «εύκολο θέμα για αντιπολίτευση τα κουνούπια».

«ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ»

Ειδικότερα ο κ. Αμοιρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «είχα επισημάνει από πολύ νωρίς πως εξαιτίας του κορωνοϊού, παρατηρούσα μια καθυστέρηση στην έναρξη των δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών και προσπάθησα να κινητοποιήσω με τις δηλώσεις μου τους αρμόδιους.

Δυστυχώς αυτή η καθυστέρηση φαίνεται ότι έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο και την φετινή χρονιά, δεν κατάφερε το πρόγραμμα να έχει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Δυστυχώς, επειδή υπάρχει και ο ιός του Δυτικού Νείλου αλλά και όχληση για τους κατοίκους, το πρόβλημα είναι εμφανές.

Επειδή δαπανάται και ένα τεράστιο ποσό προς τον ανάδοχο, νομίζω πλέον ότι η σεζόν έχει τελειώσει και ακόμη και τώρα καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

 

«ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΔΟΧΟ – ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ»

«Εδώ θα ήθελα να προτείνω στην ηγεσία της περιφέρειας και στους αρμόδιους – για όσο διάστημα απομένει και κυρίως για την επόμενη χρονιά – να ασκήσουν μια μεγαλύτερη επίβλεψη και έναν μεγαλύτερο έλεγχο ώστε τα αποτελέσματα να είναι αυτά που πρέπει.

Υπήρξε καθυστέρηση τουλάχιστον ένα μήνα και αυτή η καθυστέρηση δημιούργησε ενδεχομένως (γιατί δεν το έχω με αποδείξεις) ένα πρόβλημα και δεν μπόρεσε να καταπολεμηθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών.

Φέτος δε, δεν είχαμε και πολλές βροχές για να πούμε ότι τα φάρμακά μας δεν πιάνουν «τόπο» όπως λέμε άλλες χρονιές. Συνεπώς αυτό δημιούργησε προβλήματα και στην καθημερινότητα της κοινωνίας αλλά και προβλήματα δημόσιας υγείας.

Η σεζόν τελειώνει και οφείλουμε για την επόμενη σεζόν και από την στιγμή που υπάρχει ανάδοχος με ένα αρκετά μεγάλο ποσό, να τον επιβλέψουμε και να τον πιέσουμε να κάνει πιο σωστά την δουλειά του, διότι στο τέλος της ημέρας, από το αποτέλεσμα κρίνονται όλοι. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πέτυχε η καταπολέμηση.

Αργήσαμε; Δεν την κάναμε όπως έπρεπε;» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «εφόσον δίνουμε χρήματα για να υπάρξει αποτέλεσμα, οφείλουμε να αναζητούμε και το αποτέλεσμα και τον ανάδοχο.

Αν δεν είχαμε χρήματα, θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν. Από την στιγμή όμως που υπάρχει χρηματοδότηση και υπάρχουν και οι ψεκασμοί, θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει. Κάπου διάβασα και μια δήλωση που λέει ότι «υπάρχει ένα κυκλικό φαινόμενο για τα κουνούπια και πως άλλοτε είναι πολλά άλλοτε λίγα».

Αυτό το θεωρώ αστεϊσμό διότι αν είναι αποτέλεσμα κυκλικών επαναφορών ο πληθυσμός των κουνουπιών, για ποιο λόγο να ξοδεύουμε εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμησή τους;

Αυτά είναι δικαιολογίες. Θα πρέπει να πιέσουμε τον ανάδοχο (γιατί εγώ δεν περιμένω ούτε τον υπάλληλο του υγειονομικού, ούτε τον αντιπεριφερειάρχη, ούτε τον περιφερειάρχη να κάνουν μόνοι τους καταπολέμηση) ο οποίος έχει πάρει την εργολαβία και τον οποίο πληρώνουμε, να κάνει την δουλειά του και να αναζητήσουμε τα αποτελέσματα».

 

«ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ…ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ»

Κλείνοντας ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι «δεν μπορώ να κάνω τον ντεντέκτιβ για να δω αν γίνονται ψεκασμοί. Κατά καιρούς βγαίνουν ανακοινώσεις για την καταπολέμηση και εγώ δεν το αμφισβητώ αυτό, αλλά το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι και ζητώ να υπάρξει έλεγχος και μεγαλύτερη επίβλεψη στον ανάδοχο.

Και κάθε μέρα να πετά το ελικόπτερο, αν έχουμε κουνούπια, θα μας νοιάζει το αποτέλεσμα. Ας φροντίσει λοιπόν ο ανάδοχος να έχει αποτέλεσμα και η περιφέρεια ας φροντίσει να τον πιέσει για αυτό. Αν κάτι δεν είναι σωστό, ας διορθωθεί».

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΦΕΤΟΣ – ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΚΜΑΙΟΚΤΟΝΙΑ – ΕΥΚΟΛΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ»

Στον αντίποδα ο κ. Βενετίδης επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα ξεκίνησε κανονικότατα φέτος. Απλώς από τις 15 Μαίου έως τις 15 Ιουνίου, είχαμε επί ένα μήνα βροχοπτώσεις στην περιφέρειά μας. Όταν βρέχει και τα κουνούπια αυξάνονται και το πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει κανονικά, αφού βρέχει.

Επίσης, η καταπολέμηση με ακμαιοκτονία από αέρος, όντως άργησε, αφού άργησε να μας δώσει την αδειοδότηση το Υπουργείο Υγείας (η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας). Η αδειοδότηση μας δόθηκε στις 26 Ιουλίου και έκτοτε ξεκίνησαν οι ψεκασμοί, με όλα τα «όπλα» τα οποία είχαμε. Όσον αφορά στα μετρήσιμα αποτελέσματα (μέσω των παγίδων), αυτά είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι τι λέει ο καθένας για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Το θέμα των κουνουπιών είναι το πιο εύκολο για να κάνει κάποιος αντιπολίτευση. Πέντε κουνούπια να υπάρχουν, λέει ότι έχει κουνούπια».

 

«ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΕΠΙΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ»

«Αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης την δημόσια υγεία και τα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, πέρυσι τέτοιο καιρό η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης είχε 33 κρούσματα περίπου και φέτος έχει 6. Και μακάρι – δεν λέω ότι δεν θα έχουμε αφού είναι σαν τον κορωνοϊό – να μην έχουμε άλλα. Πως μετρά τα αποτελέσματα λοιπόν ο κ. Αμοιρίδης;

Εμείς βλέπουμε τις παγίδες, βλέπουμε και τα κρούσματα του ιού γιατί μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία. Η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, υπάρχει πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας και το γνωρίζαμε. Οι βροχοπτώσεις επί ένα μήνα ήταν ανασταλτικός παράγοντας και όλα αυτά συντέλεσαν στο να υπάρχει μια όχληση.

Υπήρχε όντως μια όχληση, αλλά και πέρυσι και πρόπερσι, εκτός από το 2016 – 2017 που είχαμε πάρει νωρίτερα την αδειοδότηση για ακμαιοκτονία από αέρος, που για εμάς είναι η πιο σημαντική. Βεβαίως και επιτηρείται ο ανάδοχος. Ποιος λέει ότι δεν επιτηρείται.

Εγώ προσωπικά μιλώ με τις υπηρεσίες μας σχεδόν κάθε ημέρα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «όσον αφορά στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης, μπορεί να υπάρχει κάποια όχληση. Θα το δώ και αν υπάρχει όχληση, θα εντείνουμε τις δράσεις μας.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί εως ότου ανακαλύψουμε ότι δεν θα έχουμε ιό του Δυτικού Νείλου στις παγίδες. Αν υπάρχει κάποια όχληση σε κάποιο σημείο – γιατί τα κουνούπια δεν σταματούν καθώς είμαστε στον Σεπτέμβριο και έχει ακόμη φοβερή ζέστη για την εποχή, αλλά και υγρασία που ευνοεί τα κουνούπια – θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

Πάντως από τις υπηρεσίες μας, μέχρι τώρα, δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο. Πιθανόν να υπάρχει. Αλλά γενικά για το θέμα των κουνουπιών, πολλές φορές είναι και υποκειμενική η άποψη κάποιων. Κάποιοι λένε ότι είναι καλά, κάποιους άλλους τους ενοχλούν περισσότερο. Όμως το τελευταίο διάστημα, την μεγαλύτερη όχληση την είχε η ΠΕ Έβρου και αυτή την στιγμή η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην.

Υπάρχει πρόγραμμα, τηρείται το πρόγραμμα και επιτηρείται ο ανάδοχος, από την πρώτη στιγμή».