Η αρχή του κακού και τα Ξανθιώτικα «στέκια» των εμπόρων και των χρηστών
Ευ. Γκίκας: Ελεγχόμενο μεν, αλλά υπαρκτό το φαινόμενο- Τα βρίσκουν εύκολα οι νέοι- Να προστατεύσουμε τα παιδιά μας
Τον «φάκελο» της διακίνησης των ναρκωτικών στην Ξάνθη και των θυμάτων τους ανοίγει και πάλι η «Θ» με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός ακόμη 26χρονου νέου – και δυστυχώς όχι του πρώτου αλλά ούτε και τελευταίου – ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε πυλωτή οικοδομής μετά από δύο ημέρες αναζήτησης από τη σύντροφό του.
Όπως μετέφερε προχθές το βράδυ, η Thraki.com.gr, «η εξαφάνισή του γνωστοποιήθηκε μάλιστα και στις αρχές οι οποίες γνώριζαν ότι πρόκειται για χρήστη ναρκωτικών ουσιών».
Προφανώς και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατος του οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών.
Ακόμη ένα παλικάρι θύμα της μάστιγας που δυστυχώς φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό…
Αντιθέτως προσλαμβάνει διαστάσεις Λερναίας Ύδρας και συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο (και) στην περιοχή μας».
Πρόκειται για μια απώλεια ανθρώπινης ζωής που κρύβει πίσω «εύκολο χρήμα», όπως εξηγεί μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» ο πρώην (εν αποστρατεία) Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ευάγγελός Γκίκας. Ένας άνθρωπος με πολύχρονη εμπειρία στο Σώμα, ο οποίος μιλά για τα «στέκια» των εμπόρων αλλά και των χρηστών ναρκωτικών στην Ξάνθη, νουθετώντας παράλληλα τους Ξανθιώτες, να προφυλαχθούν οι νεότεροι και να προφυλάξουν τα παιδιά τους, οι μεγαλύτεροι.
ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Γκίκας, εξηγεί στην «Θ» ότι:
Δυστυχώς είναι εύκολο πράγμα να βρει κάποιος ναρκωτικά. Αν καθίσετε για παράδειγμα στις γραμμές (του τρένου προς το Δροσερό), θα δείτε ότι κάποιοι πηγαίνουν εκεί και παίρνουν την δόση τους και γυρνούν. Γίνεται ακόμη και σε κεντρικά σημεία. Βλέπετε καθημερινά, τώρα που είναι χειμώνας, ότι βρίσκονται τεράστιες ποσότητες. Κάνουν «καβάτζες» στα νησιά (βρήκαν τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης), ενώ προωθούνται και σε άλλες χώρες. Μόλις προχθές στην Θεσσαλονίκη βρήκαν 300 και πλέον κιλά κοκαΐνη. Μιλάμε για τεράστιες ποσότητες και για πάνω από 100.000.000 ευρώ. Όλα τα ναρκωτικά βρίσκονται πλέον. Είναι το εύκολο κέρδος. Υπάρχουν τα μεγάλα κυκλώματα, τα διεθνή και υπάρχουν και Έλληνες μέσα σε αυτές τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Βρίσκονται πάρα πολλά ναρκωτικά. Είναι – όπως είπα – το εύκολο κέρδος. Και αυτά που βρίσκει η Αστυνομία, είναι ένα μέρος. Αν πάτε σε περιοχές των Αθηνών που λένε ότι είναι «ανεξέλεγκτες» όπως Ζεφύρι, Μενίδι, Δυτική Αττική, Εξάρχεια (τα καταπολέμησαν λίγο μπαίνοντας η αστυνομία στο «άβατο» των Εξαρχείων), πρόκειται για κέντρα όπου διακινούνται ναρκωτικά. Μικρότερα κυκλώματα υπάρχουν σε κάθε πόλη. Είναι φαινόμενο των σύγχρονων κοινωνιών. Για παράδειγμα στην Ολλανδία διαμαρτυρήθηκαν επειδή έκλεισαν τα καταστήματα με κάνναβη και απαγόρευαν στους τουρίστες να τα επισκέπτονται. Διαμαρτύρονταν αυτοί με τα μαγαζιά, ότι θα αυξηθούν και θα δημιουργηθούν άλλα σημεία και ότι θα γίνει ανεξέλεγκτη η διακίνησή τους κλπ. Δυστυχώς, τα ναρκωτικά είναι φαινόμενο των σύγχρονων κοινωνιών.
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΜΕΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ
Αναφορικά με την διακίνηση των ναρκωτικών στην Ξάνθη, ο ίδιος αναφέρει ότι:
Πίσω από το παλιό ΚΤΕΛ, μπροστά στην πλατεία διοικητηρίου, στα παρκάκια, στο άλσος, κάποιοι κάνουν χρήση. Γίνεται χαμός στο Δροσερό. Έβλεπα ότι έρχονταν κοπέλες από άλλες περιοχές και «ψώνιζαν». Ερχόντουσαν και από άλλες περιοχές (από Καβάλα κλπ). Το Δροσερό, έχει πάντα ναρκωτικά. Μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο είναι ναι μεν ελεγχόμενο, αλλά δεν λείπει. Όταν παρατηρούμε ακόμη και στην ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης – που δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα – και εμφανίζονται πολλοί νεαροί χρήστες, τουλάχιστον κάνναβης εκεί, όπου παλαιότερα δεν υπήρχε καν τέτοιο ενδεχόμενο, βλέπουμε ότι έχει πάρει έκταση μεγάλη. Το φαινόμενο βέβαια που υπάρχει σε άλλες πόλεις όπως Καλαμάτα, Κρήτη κλπ, δεν υπάρχει εδώ. Εμείς βρισκόμαστε και στο «σταυροδρόμι» μετακίνησης από ανατολή και προς ανατολή. Επειδή υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και το φαινόμενο να μεταφέρονται ναρκωτικά από Ελλάδα και προς Τουρκία. Ενώ παλαιότερα συνέβαινε το αντίστροφο, προφανώς λόγω μεγάλης ζήτησης που υπάρχει τώρα στην Κωνσταντινούπολη (που είναι μια τεράστια πόλη 20.000.000 κλπ) βλέπουμε ότι υπάρχει κίνηση και προς την Τουρκία.
Από τα Δελτία Τύπου, βλέπετε ότι και στον Εχίνο και στην Μύκη και στην Γλαύκη τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και πολλές συλλήψεις για ναρκωτικά. Στο Δροσερό υπάρχουν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν. Και γίνονται κατά περιόδους και έρευνες και συλλαμβάνονται οι εμπλεκόμενοι. Είναι αποδεκτό δηλαδή ότι οι περιοχές αυτές απασχολούν με ποσότητες ναρκωτικών. Και το Εύμοιρο κλπ. Και γίνονται και σε δημόσια θέα (σ.σ η χρήση). Ακόμη και στα χωριά στον κάμπο, όπως το Δέκαρχο κλπ, που έχει και εκεί οικισμούς με αθιγγάνους, ρομά κλπ, η κάνναβη ιδιαίτερα έχει πέραση. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται χρήση και από παλιννοστούντες και άλλους.
ΑΠΟ ΤΟ «ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ» ΜΙΑΣ ΚΑΚΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ, ΞΕΚΙΝΟΥΝ – ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Σε ερώτηση της «Θ» για το πώς πέφτουν στην παγίδα των ναρκωτικών, ιδιαίτερα οι νέοι, ο κ. Γκίκας (μιλώντας πάντα βάσει της πολύχρονης εμπειρίας του στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας) εξηγεί ότι:
Είναι οι παρέες. Καμιά φορά ξεφεύγουν. Καμιά φορά δοκιμάζουν για να δουν τι είναι κλπ. Με μια κακή παρέα και με το «δεν τρέχει τίποτα, κάνε ένα τσιγάρο» ξεκινούν και από εκεί και πέρα, όταν και οι οικογένειες δεν έχουν την επίβλεψη των παιδιών τους, τα έχουν πολύ χαλαρά και αργούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί, χάνουν και το «παιχνίδι» τα παιδιά τους. Πρέπει να τα έχουμε από κοντά τα παιδιά μας. Να ξέρουμε τι γίνεται και τι κάνουν.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Υπενθυμίζοντας στον κύριο Γκίκα ότι σύμφωνα με έρευνες, το πειραματικό στάδιο με την κάνναβη – ως επί τω πλείστον – ξεκινά από τα 13.5 έτη ενός παιδιού, του θέσαμε το ερώτημα σχετικά με την ηλικία κατά την οποία ένας γονέας θα πρέπει να μιλήσει στο παιδί του για τις επιπτώσεις και την επικινδυνότητα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως:
Από μικρές ηλικίες. Έχουν βρεθεί εξαρτημένοι με ηρωίνη και σε ηλικίες που αναφέρατε. Αλλά είναι παιδιά που δεν έχουν καμία επιτήρηση από την οικογένεια και πάνω από όλα με ενδοοικογενειακά προβλήματα.
ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ, ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κλείνοντας, στο μήνυμά του προς τους Ξανθιώτες, ο κ. Γκίκας σημείωσε:
Όταν βλέπουμε κάτι το αναφέρουμε στην αστυνομία (εμείς οι πολίτες) προκειμένου να γίνονται έλεγχοι, όταν βλέπουμε σε κάποια σημεία χρήστες κλπ, να το χειρίζεται η αστυνομία το θέμα. Να υπάρχουν οι πληροφορίες. Όχι ότι δεν ξέρει η αστυνομία, αφού κάνει έρευνες εκεί που έχει πληροφορίες για χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών, αλλά να είμαστε και εμείς κοντά στην αστυνομία, ανώνυμα, να δίνουμε οποιαδήποτε πληροφορία έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος.
Επίσης να υπάρχει καλύτερος έλεγχος από τους γονείς προς τα παιδιά, καλύτερος έλεγχος από την αστυνομία γύρω από τα σχολεία και σε σημεία όπου συχνάζει η νεολαία και να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενο το θέμα των ναρκωτικών.