Τα νέα κριτήρια για την υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ…

Έκπτωση έως και 70%…

Επεξηγηματικές δηλώσεις του Εμπορικού Δ/ντή της ΔΕΗ ΑΜ-Θ στην «Θ»

 

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, αναθεωρείται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), προσφέροντας πλέον εκπτώσεις έως και 70% στους πολίτες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα. «Πρόκειται για μία ακόμα παρέμβαση καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που στοχεύει πρωτίστως στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας» όπως αναφέρει το υπουργείο.

 

Συγκεκριμένα καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ:

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ / MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ / MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Προκειμένου να βελτιωθεί η στόχευση του συστήματος και να εξοικονομηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των μεγαλύτερων ελαφρύνσεων προς τους πλέον ευάλωτους, αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις καταχρηστικής υπαγωγής στο ΚΟΤ:

Αλλάζουμε τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις, όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Λαμβάνουμε υπόψη εισοδήματα και περιουσία όλων των ατόμων που κατοικούν στο νοικοκυριό και που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις όπου δικαιούχος δηλώνεται ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα (π.χ. συνταξιούχος) ενώ στο ίδιο σπίτι μένουν και άλλοι ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.

Οι πολύτεκνοι εισάγονται στο ΚΟΤ με τα αντίστοιχα κριτήρια (μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, όπου δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια). Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Η επιδοτούμενη κατανάλωση θα εξαρτάται από την σύνθεση του νοικοκυριού (βλέπε τον σχετικό πίνακα), ενώ καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh. Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

 

Η υποβολή αιτήσεων στο νέο σύστημα το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου 2018. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν τον χρόνο να υποβάλουν νέα αίτηση και να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ με βάσει τα νέα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι:

 

  1. Με το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα υπήρχαν δύο κατηγορίες ΚΟΤ. Στην πρώτη εντάσσονταν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και τρίτεκνοι, λαμβάνοντας έκπτωση στο σύνολο του τιμολογίου περί το 22%. Στην δεύτερη εντάσσονταν άνεργοι, ΑΜΕΑ και άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, με έκπτωση έως 39%. Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής ήταν το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

 

  1. Τα κριτήρια για τη λήψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είναι:

 

  1. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  2. Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

iii. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα ποσά στον παρακάτω πίνακα.

 

  1. Τα κριτήρια για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος είναι:
  2. Η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
  3. Το συνολικό ύψος εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος.

 

«ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 36 ΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΤ…»

Κριτήρια, τα οποία ωστόσο ανοίγουν και έναν ακόμη «φάκελο» αυτόν των διακανονισμών της ΔΕΗ, στους οποίους ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά προχωρούν, αφού τα οικονομικά τους «δυσκολεύουν» με αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής των διαφόρων οφειλών, όπως ο λογαριασμός του ρεύματος.

Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Διευθυντής του Εμπορικού Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνος Καρανάσιος, ο οποίος εξηγεί ότι «είναι πολλοί όντως αυτοί που προσέρχονται προκειμένου να ξεκινήσουν τους διακανονισμούς για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς της ΔΕΗ. Ο διακανονισμός φυσικά και βοηθά ένα νοικοκυριό, αν κάνει 15, 18,20 ή 36 δόσεις. Μάλιστα όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, έχουν την δυνατότητα να διακανονίσουν τις οφειλές τους και με περισσότερες από 36 δόσεις. Όσοι έχουν διακανονισμό, θα πρέπει μέχρι την ημερομηνία λήξης της δόσης, να πληρώνουν και τις δόσεις και τους λογαριασμούς στην ώρα τους. Σε περίπτωση μη πληρωμής, μετά τις 31/5 αν χαλάσει ο διακανονισμός, θα πρέπει να γίνει νέος και να πληρωθεί ο,τι υπάρχει ληξιπρόθεσμο σε δόσεις και λογαριασμούς και να πάρει το υπόλοιπο των δόσεων του διακανονισμού. Αν για παράδειγμα κάποιος έκανε 36 δόσεις και έχουν μείνει 20, θα πληρώσει ο,τι είχε σε δόσεις και λογαριασμούς και τις υπόλοιπες 20 δόσεις θα τις πάρει. Για πρώτη φορά, μέχρι 1000€ οφειλές, ένα νοικοκυριό μπορεί να κάνει μέχρι 24 δόσεις. Αν είναι πάνω από 1000€, μπορεί να πληρώσει το 10% για 18 δόσεις ή το 15% για 36 δόσεις. Αυτό αναφέρει ο κανονισμός διακανονισμών που υπεγράφη από το διοικητικό συμβούλιο τον Μάιο. Αν απενεργοποιηθεί ο διακανονισμός θα πρέπει να πληρωθεί ο,τι έχει λήξει σε δόσεις και λογαριασμούς. Αν έχουν λήξει δηλαδή δύο δόσεις και ένας λογαριασμός θα πρέπει να τα πληρώσει και έπειτα να κάνει καινούριο διακανονισμό και να πάρει το υπόλοιπο των δόσεων. Υπάρχει πάντως πολύς κόσμος. Μάλιστα δεν υπάρχει κανείς που να λέει για τις ανταγωνίστριες εταιρίες που… λένε χίλια δύο πράγματα στους πελάτες τους, για δόσεις και κάνουν το πολύ μια, δύο, τρεις ή τέσσερις δόσεις. Όμως τα καλά της ΔΕΗ δεν τα λέει κανείς. Ας βγουν και ας μας πουν οι άλλοι πάροχοι, τι δόσεις κάνουν. Δεν λέει κανείς. Κανείς δεν λέει να μην ανοίξει η αγορά. Η ΔΕΗ δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Μακάρι να ανοίξει η αγορά και να ωφεληθεί στο τέλος ο καταναλωτής. Αυτό θα είναι το καλό της υπόθεσης, αλλά να γίνει με όρους διαφανείς και ίσους».