«Τάλαντα»… θαμμένα το λιμάνι Π. Λάγος και τα λουτρά Ποταμιάς

Χρ. και Γ. Καραβέτης: «Απελπιστική η κατάσταση. Έχει…νεκρώσει το λιμάνι»

Γ. Τσιτιρίδης: «Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες που θα του δώσουν νέα πνοή»

 

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος, αφού δεν υπάρχει ούτε ο στοιχειώδης ευπρεπισμός του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει «νεκρό», παρά το γεγονός ότι θεωρητικά υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για την αξιοποίησή του.

Εν τω μεταξύ, στάσιμη είναι η κατάσταση και αναφορικά με τα λουτρά Ποταμιάς, τα οποία ναι μεν λειτουργούν, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη αναφορικά με την παραχώρησή τους στον δήμο, προκειμένου να προχωρήσει και η περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Στην χειρίστη όμως θέση, είναι το λιμάνι, αφού όπως επιβεβαιώνουν στην «Θ» τόσο ο γνωστός ναυτικός πράκτορας κ. Χρήστος Καραβέτης όσο και ο γιός του Γιάννης, η περιοχή είναι «νεκρή».

 

«ΤΟ ΕΧΟΥΝ…ΝΕΚΡΩΣΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ»

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ. Χρήστος Καραβέτης «το λιμάνι το έχουν…νεκρώσει. Από εκεί και πέρα, άκουσα πως θέλουν να δημιουργηθεί κάποια μαρίνα από τον κ. Χαλιορή, έπειτα έχω ακούσει ότι ο κ. Κριτσίνης έχει πάρει κάποια αποθήκη από την ΕΑΣ και θέλει να δημιουργήσει ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τώρα αναφορικά με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση, δεν το γνωρίζω. Είπαν ότι θα κλείσουν γύρω – γύρω το λιμάνι, αλλά όλο το…κλείνουν και ακόμη δεν έχουν βάλει τίποτα».

 

«ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ…ΠΑΓΩΜΕΝΑ»

ΚΑΡΑΒΕΤΗΣ-ΚΤΙΡΙΟ-198x300Κάτι που επιβεβαιώνει και ο κ. Γιάννης Καραβέτης ο οποίος επισημαίνει επακριβώς ότι «αυτήν την στιγμή δεν γίνεται τίποτα απολύτως. Έχουν «παγώσει» όλα. Δεν ξέρω τι γίνεται με τους κ. Τσιτιρίδη, Χαλιορή και Κριτσίνη, αλλά μέχρι στιγμής τα πάντα είναι «παγωμένα». Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και από την πόλη. Ούτε καν πλησιάζουν στο Πόρτο – Λάγος. Μόνο όταν είναι για…ψήφους, θα έρθουν και τάξουν και θα ξανατάξουν. Αυτό που κάνουν τόσα χρόνια δηλαδή».

 

«ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ…»

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η απίστευτη «νέκρα» στο λιμάνι, ο κ. Καραβέτης επισημαίνει ότι «αυτό οφείλεται στο ότι λόγω κρίσης, κάποιες εταιρίες στην Κομοτηνή (αφού δουλεύαμε με την Κομοτηνή ως επί τω πλείστον) δεν τις χρηματοδότησαν οι τράπεζες με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα. Οπότε σταμάτησαν να εισάγουν και τα λιπάσματα που φέρναμε. Αυτό βέβαια για την εμπορική πλευρά του λιμανιού. Από πλευράς τουρισμού κλπ και κατ΄επέκταση από πλευράς αυτοδιοίκησης δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως. Δεν ασχολείται κανείς. Ακόμη και το πεζοδρόμιο στον κεντρικό δρόμο που έφτιαξαν και το οποίο καταστράφηκε μετά από καταδίωξη μεταναστών πριν δυο χρόνια περίπου, δεν ήρθε κανείς να το αποκαταστήσει, να πάρει τα σπασμένα κομμάτια ή να τοποθετήσει τα κολωνάκια που είναι ξηλωμένα. Ούτε με αυτό ασχολήθηκαν, που ήταν ένα έργο που μόλις είχε γίνει. Κανείς δεν ασχολείται με το Πόρτο – Λάγος. Κάθονται και ασχολούνται με άλλα προβλήματα και με τα ουσιώδη δεν ασχολείται κανείς. Για το να «τραβήξουν» κόσμο, μέσα από κάποια επένδυση, στο λιμάνι του Πόρτο – Λάγους, δεν γίνεται τίποτα».

 

«ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…»

«Δεν θέλει πολλά πράγματα, παρά να «συμμαζέψουν» λίγο το δάσος, να καθαριστεί, να κάνουν δυο- τρία παγκάκια μέσα για να έρχεται ο κόσμος και βέβαια να πιέσει ο ίδιος ο Δήμος Αβδήρων τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων στο Πόρτο – Λάγος να τα καθαρίσουν», λέει ο κ. Γιάννης Καραβέτης και συνεχίζει: «Δεν μπορείς να έχεις οικόπεδο, να μην το καθαρίζεις και να είναι εστία μόλυνσης. Αν θα δείτε στην πρόσοψη του λιμανιού υπάρχει ένα κτίριο από την οροφή του οποίου πέφτουν σοβάδες και δεν λέει να το καθαρίσει ο ιδιοκτήτης. Έχει γεμίσει σκουπίδια. Δεν έρχεται κανείς από τον δήμο να πιέσει τους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους» συνεχίζει ο ίδιος σημειώνοντας ότι «αν δεν ήταν και το παζάρι, που κατά την γνώμη μου το στηρίζουν πιο πολύ οι ίδιοι οι μικροεπαγγελματίες που έρχονται από την Ξάνθη θα ήταν όλα για κλείσιμο.  Χάρις σε αυτούς έρχεται και κόσμος στο Πόρτο – Λάγος. Προσωπικά διατηρώ μια καφετέρια, που δουλεύει χάρις στο παζάριΣήμερα για παράδειγμα ήρθαν επισκέπτες με  τρία λεωφορεία για να παρακολουθήσουν τα σπάνια πουλιά. Υπάρχει ενδιαφέρον για τα πουλιά, αλλά είναι απελπιστική η κατάσταση εκεί μέσα. Από την μια πλευρά είναι κομμένος ο δρόμος, γιατί έτρεχαν νερά, ήρθε μηχάνημα του δήμου και έσκαψε αλλά δεν μπορεί να περάσει ούτε αυτοκίνητο να πάει εκεί μέσα. Εν τω μεταξύ ο χώρος είναι και γεμάτος σκουπίδια. Έχουν κάνει και ένα υποτιθέμενο παρατηρητήριο που είναι έτοιμο να πέσει. Δεν ασχολούνται ενώ έρχεται συνεχώς κόσμος για τα πουλιά, την λίμνη και το μοναστήρι. Είχαμε τρία ή τέσσερα λεωφορεία που ήρθαν, είδαν τα πουλιά και σηκώθηκαν να φύγουν ή στο Φανάρι ή στην Κομοτηνή για καφέ, όταν βλέπουν το χάλι».

 

Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: «ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΝΕΑ…ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ»

ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣΠάντως από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης αναφέρει για το λιμάνι ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πόρτο Λάγους από επιχειρηματία της περιοχής προκειμένου να γίνει μια μαρίνα και να έχει κάποια σκάφη τα οποία θα τα νοικιάζει και θα μπορεί να υποδεχθεί σκάφη και να μένουν στο λιμάνι από παντού. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον δηλαδή και προχωράει. Γίνεται κάποια μελέτη. Πέραν του ιδιώτη επενδυτή, υπάρχει ένα πρόγραμμα για την περίφραξη του λιμανιού που είναι απαραίτητη και από εκεί και πέρα, μόνο με ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί και πιστεύω ότι σταδιακά και αν όλα πάνε καλά, θα του δώσουν μια διαφορετική πνοή και θα είναι πιο…επισκέψιμο ώστε να μπορεί να υποδεχθεί και σκάφη από όλη την Ελλάδα, ίσως και από γειτονικές χώρες».

 

«ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ»

Πέραν όμως από το λιμάνι, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πόλο οικονομικών δραστηριοτήτων, υπάρχουν και τα λουτρά Ποταμιάς, που λειτουργούν μεν, αλλά ακόμη περιμένουν να…παραχωρηθούν στον Δήμο Αβδήρων για την περεταίρω αξιοποίησή τους.

Ειδικότερα όπως σημειώνει ο κ. Τσιτιρίδης «το θέμα με τα λουτρά της Ποταμιάς είναι σε στασιμότητα. Ο δήμος δεν έχει την κυριότητα της ιδιοκτησίας των λουτρών που υπάγονται στην ΕΤΑΔ προκειμένου να μας τα παραχωρήσει για να τα εκμεταλλευθεί ή να τα βγάλει σε δημοπρασία ο δήμος για να τα πάρει κάποιος ιδιώτης αλλά από εκεί και πέρα δεν μας έχουν απαντήσει καν. Αν δεν έχουμε την ιδιοκτησία και την κυριότητα των λουτρών δεν μπορούμε ούτε να τα εκμεταλλευθούμε ως δήμος, ούτε να τα δημοπρατήσουμε για να τα πάρει κάποιος ιδιώτης. Αυτή την στιγμή τα λουτρά λειτουργούν με δύο ομαδικές πισίνες και καθημερινά πηγαίνουν γύρω στα 20-30 άτομα και τα επισκέπτονται. Μας είχαν πει από την ΕΤΑΔ ότι θα μας τα παραχωρήσουν για 25 χρόνια, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει έρθει κάποια απόφαση παραχώρησης, ή έστω με ένα μικρό τίμημα (όπως λέγανε) και παρότι υπήρξε ενδιαφέρον και από τους τοπικούς Βουλευτές, δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη».