Ταξιτζήδες Ξάνθης: Στην κρίση του οδηγού η μεταφορά δηλωμένου κρούσματος CoviD

Απαραίτητη η χρήση μάσκας εντός του αυτοκινήτου – Δεν ζητούνται πιστοποιητικά για «κούρσες» εντός νομού

Β. Γεωργιάδης: Τηρούμε όλα τα μέτρα που προβλέπονται – Ασφαλή για τον κόσμο, τα ταξί

Μόνον η χρήση μάσκας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τους πελάτες που μετακινούνται με ταξί εντός του Νομού Ξάνθης, αφού οι οδηγοί δεν υποχρεούνται να ζητήσουν τα σχετικά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

Βέβαια, το ενδεχόμενο μεταφοράς θετικού κρούσματος – εν αγνοία των οδηγών –  είναι παραπάνω από βέβαιο σε μια τέτοια περίπτωση, όπως βέβαιη είναι και η μεταφορά θετικών μαθητών από το σχολείο στο σπίτι. Ακόμη όμως και σε περίπτωση που κατά την κλήση του ταξί, δηλωθεί θετικό κρούσμα που επιθυμεί μεταφορά σε γιατρό ή στο νοσοκομείο, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί – οικειοθελώς και όχι υποχρεωτικά – διαθέσιμο ταξί για την μετακίνησή του.

Πάντως οι οδηγοί της Ξάνθης τηρούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα που ορίζουν τα πρωτόκολλα, για την ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των πελατών τους, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Ταξί Ξάνθης κ. Βασίλης Γεωργιάδης.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην πτωτική κίνηση που συνεχίζει να υπάρχει αλλά και στο ενδεχόμενο αύξησης του κόμιστρου.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ – ΑΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΡΩΤΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ – ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ

Αναλυτικότερα ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Κρούσματα σίγουρα μεταφέρουμε, ειτε εις γνώσιν μας είτε όχι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο καθένας που μπαίνει στο αυτοκίνητο, έχει ή δεν έχει κορωνοϊό. Έχει τύχει να μεταφέρουμε και μαθητές με κορωνοϊού και φαντάζομαι και πελάτες που πήγαν στο νοσοκομείο, χωρίς να μας ενημερώσουν ότι είχαν κάτι. Οπότε δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι, διότι δεν είμαστε και υποχρεωτικό να ζητούμε είτε τεστ είτε οποιοδήποτε πιστοποιητικό. Αφού δεν προβλέπεται από τον νόμο, δεν μπορούμε να το ζητήσουμε.

Αν δηλωθεί ένα κρούσμα (σ.σ. στο τηλεφωνικό κέντρο των ταξί) θα ρωτήσουμε αν κάποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει αυτήν την περίπτωση, αλλά δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν να πάει. Αν θέλει κάποιος να το κάνει οικειοθελώς, είναι άλλο. Αν υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο συνάδελφο – που έχει διαχωριστικό και δεν φοβάται να το μεταφέρει – ή για άλλο λόγο του καθενός, μπορεί κάποιος συνάδελφος να θέλει να πραγματοποιήσει την κούρσα, αλλά πάντα οικειοθελώς. Δεν υποχρεώνεται από κάποιο.

Αν η κούρσα, είναι εντός νομού, υποχρεωτική είναι μόνον η μάσκα. Αν κάποιος θέλει να βγει εκτός νομού, πρέπει ούτως ή άλλως να έχει τα απαραίτητα έγγραφα. Αλλά φαντάζομαι ότι αν κάποιος βγει εκτός νομού, θα θέλει να πάει είτε σε γιατρό είτε για κάποιον άλλο λόγο και πιθανότατα θα του χρειαστούν, οπότε θα τα φέρει μαζί του. Εμείς, όταν βγαίνουμε εκτός περιφερειακής ενότητας, ενημερώνουμε ότι πρέπει να τα έχουν.

Στα ΚΤΕΛ το ζητούν γιατί βγαίνουν εκτός νομού.

ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ– ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΗΣΑΝ – ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΤΑΞΙ

Σε ερώτηση της «Θ» για το πώς προστατεύονται οι οδηγοί ταξί, ο ίδιος απαντά:

Τηρώντας τα μέτρα που προβλέπονται,  φορώντας μάσκα, με καθαρισμό και αερισμό του αυτοκινήτου κλπ. Όπως όλος ο κόσμος. Δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο ή διαφορετικό (υποχρεωτικό πάντα, γιατί ο καθένας μπορεί να λάβει ο,τι επιπλέον μέτρο νομίζει). Πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποιούν την προτεινόμενη Κ95 (με το πιστοποιητικό) για περισσότερη προφύλαξη και των ιδίων μας και του κόσμου. Κάποιοι συνάδελφοι έχουν βάλει και διαχωριστικά Plexiglas (το οποίο νομίζω ότι είναι πιο πολύ ψυχολογικό για τον πελάτη και τον συνάδελφο και τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς). Είναι και στην κρίση του καθενός τι θα κάνει. Και τα εμβόλια – αφού δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα – είναι στην κρίση του καθενός. Αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων, είναι εμβολιασμένοι από όσο γνωρίζω. Είναι μεγάλος ο αριθμός.

Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα συναδέλφων που κόλλησαν, είτε μέσα στο αυτοκίνητο, είτε εκτός. Γενικά είναι ασφαλή τα ταξί. Και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν μεταφέρει παιδιά με κορωνοϊό από τα σχολεία (βγήκαν θετικά μετά την μεταφορά τους) και δεν έχουν νοσήσει. Θέλω να τονίσω δηλαδή ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να φοβάται ή να ανησυχεί για το αν κολλήσει στο ταξί. Εξάλλου, από την στιγμή που αυτή είναι η δουλειά μας, προστατευόμαστε και τηρούμε τα μέτρα για εμάς πρώτα. Έχουμε να κάνουμε με πολλούς και με πολλά παιδιά, αλλά δεν είχαμε ιδιαίτερα θέματα. Προσέχουμε πολύ, οπότε δεν χρειάζεται να φοβάται και ο κόσμος.

ΠΕΣΜΕΝΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΚΟΜΙΣΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΜΕΣΑ

Τέλος, αναφορικά με την δουλειά, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι:

Είναι πεσμένη, όπως εδώ και δυο χρόνια. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Αναφορικά με το κόμιστρο, υπάρχει περίπτωση να ανέβει. Μας διαβεβαιώνει και το υπουργείο ότι θα γίνει αύξηση, αλλά όχι άμεσα. Περιμένουμε να δούμε.