Οι συναισθηματικές αντιδράσεις των κορυφαίων τενιστών του Wimbledon θα καθορίζουν ποια θα είναι τα στιγμιότυπαπου θα παρακολουθούν οι θεατές, μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως αναφέρει το BBC, το Wimbledon και η IBM ρύθμισαν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύης τους φέτος έτσι ώστε να μοντάρονται αυτόματα τα κορυφαία στιγμιότυπα.
Με ένα μέσο όρο τριών ματς ανά κορτ την ημέρα, τα βίντεο από τα παιχνίδια μπορούν να ανέλθουν σε εκατοντάδες ώρες υλικού. Η ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί ως κριτήρια τους ήχους του κοινού, τις ενέργειες των παικτών και τα δεδομένα του παιχνιδιού για να μοντάρει τα βίντεο. Τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στους διοργανωτές (All England Lawn Tennis Club) για ανεβούν στην επίσημη ιστοσελίδα, σε εφαρμογές και στα social media.
«Η αναγνώριση των συναισθημάτων των παικτών βασίζεται στην ανάλυση το βίντεο, και στην αναζήτηση χειρονομιών- όπως για παράδειγμα οι γροθιές και τα χέρια στον αέρα, η χειραψία στο τέλος ενός ματς και ισχυρές επιδείξεις συναισθημάτων όπως οι φωνές» λέει ο Σαμ Σέντον, στέλεχος της ΙΒΜ.
Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για τα συναισθήματα των παικτών- καθώς αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα εμφανίζονταν μόνο οι πλέον «εκφραστικοί» παίκτες. Για την ακρίβεια, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων και το επίπεδο ενδιαφέροντος του κοινού για το παιχνίδι, τα χειροκροτήματα κ.α.
Η ΙΒΜ σχεδιάζει να ετοιμάζει highlights από τα έξι κύρια κορτ μέσα σε 5-10 λεπτά, προκειμένου στη συνέχεια να λαμβάνεται η απόφαση για το αν τα «πακέτα» με τα στιγμιότυπα θα μπορούν να δημοσιευθούν. Διαφορετικά απαιτούνται ώρες επί ωρών για τη συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου υλικού σε «πακέτα». Σημειώνεται πως στην «καρδιά» της διαδικασίας είναι ο υπολογιστής Watson της ΙΒΜ, χρησιμοποιώντας cognitive τεχνολογία που μπορεί να επεξεργάζεται και να κατανοεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
Το τουρνουά αρχίζει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και τελειώνει την Κυριακή, 15 Ιουλίου.