Τελείωσαν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, αλλά…η Παλιά Ξάνθη συνεχίζει να “ζει”

Μετατοπίστηκε εκεί το ενδιαφέρον από το κέντρο τα τελευταία  χρόνια 

Β. Χουλιάρας: “Καιρός ήταν – Μείζον θέμα η πεζοδρόμηση” 

Μπορεί οι Γιορτές Παλιάς Πόλης να έχουν τελειώσει, ωστόσο η επισκεψιμότητα στα γραφικά σοκάκια και ιδίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία δραστηριοποιούνται εκεί, συνεχίζεται με τον διατηρητέο οικισμό μας πλέον να συγκεντρώνει νεότερους αλλά και μεγαλύτερους ηλικιακά ξανθιώτες και επισκέπτες σε καθημερινή βάση. 

Για την “μετατόπιση” του κοινού απο το κέντρο της Ξάνθης, την συγκέντρωσή του στην παλιά Ξάνθη, αλλά και για τα προβλήματα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτή, μίλησε στην “Θ” ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Βασίλης Χουλιάρας. 

“ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ – ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΗ ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΞΑΝΘΙΩΤΗ”

Αναλυτικότερα ο ίδιος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “μπορώ να πω ότι εδω και δύο χρόνια περίπου υπάρχει μία ανάπτυξη. Έχουν δημιουργηθεί καινούργιες επιχειρήσεις στην παλιά πόλη, γεγονός που έχει δώσει μία μεγαλύτερη δυναμική. Εμείς είμαστε παλιοί εκεί και δραστηριοποιούμαστε πολλά χρόνια. Ξεκινήσαμε 3-4 μαγαζιά και τώρα όλα είναι γεμάτα.  Καιρός δεν ήταν να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στην παλιά πόλη; Νομίζω ότι δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει το κέντρο. Η παλιά πόλη είναι ένα κομμάτι το οποίο δίνει μία άλλη ηρεμία και στον ξένο που έρχεται αλλά και στον ίδιο τον ξανθιώτη”. 

“ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ”

Αναφορικά με τα προβλήματα των επαγγελματιών της παλιάς πόλης, ο κ. Χουλιάρας, υπογράμμισε ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η καθιέρωση – τυπικά τουλάχιστον- ενός πεζόδρομου. Θα πρέπει κάποια στιγμή (και το έχουμε  αναδείξει πολλές φορές) να μπορεί αυτός που κάθεται εκεί και απολαμβάνει έναν καφέ ή ένα ποτό ή ένα φαγητό να έχει την διασφάλιση ότι το παιδί του δίπλα θα μπορέσει να παίξει, ότι δεν θα περνούν αυτοκίνητα και μηχανάκια. Βέβαια με την πολυκοσμία που δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια, το βράδυ δεν μπορούν να περάσουν. Αλλά το θέμα είναι να καθιερωθεί πλέον και επίσημα, μέσα από μπάρες που υποτίθεται ότι περιμένουμε ακόμη να τοποθετηθούν και υπάρχει μελέτη, για να μην περνάει κανένα άλλο όχημα πέραν των μόνιμων κατοίκων. Νομίζω ότι αυτό έχει προγραμματιστεί. Τώρα το κατά πόσο και πότε μπορεί να γίνει είναι ένα άλλο θέμα. Έχουν περάσει τουλάχιστον 7-8 χρόνια από την μελέτη του κ. Πλέσια που αφορούσε σε τρεις εισόδους στην παλιά πόλη για να μπορεί να κλείνει και να μπούνε ώρες προγραμματισμού για την φορτοεκφόρτωση και από κει και έπειτα να μπαίνουν μόνο με κάρτα οι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτός που μένει εκεί ξέρει πολύ καλά πού πρέπει να πάει και από πού πρέπει να πάει για να παρκάρει το αυτοκίνητό του. Όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι  δεν έχουν κανένα λόγο να περάσουν από την στιγμή που θα καθιερωθεί το κλείσιμο του δρόμου. Ένα κομμάτι είναι το εμπορικό. Από την πλατεία Αντίκα έως την πινακοθήκη. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να κλείσεις ένα κομμάτι δρόμο για 200 μέτρων. Για τους κατοίκους που μένουν πέριξ και δίπλα και μπορούν να περνούν, θα περνούν. Δεν τους αποκλείεις. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να περάσει κάποιος άλλος από εκεί. 

Φυσικά απαιτείται σεβασμός από τους επιχειρηματίες και από τους επαγγελματίες όσον αφορά στην ηχορύπανση κλπ, διότι δημιουργούνται πλέον και επιχειρήσεις από νέους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν άλλη αντίληψη και το βλέπουν λίγο διαφορετικά το κομμάτι αυτό. Αλλά πιστεύω ότι θα εναρμονιστούν και αυτοί με την πραγματικότητα και ότι θα σέβονται την ηρεμία και την παλιά πόλη όπως της αρμόζει”.

“ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ”

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των επαγγελματιών – επιχειρηματιών με τους μόνιμους κατοίκους της παλιάς πόλης, ο ίδιος σημειώνει ότι “εμείς τουλάχιστον σαν επιχείρηση εδώ και χρόνια, ήμασταν κοντά με τον σύλλογο κατοίκων της παλιάς πόλης. Δεν είχαμε καμία διαμάχη. Ήμασταν κοντά και νομίζω ότι υπάρχει μία καλή προσέγγιση. Βέβαια από εκεί και μετά, μεμονωμένα υπάρχουν κάποια ζητήματα μπορώ να πω από κάποιες επιχειρήσεις, αλλά πιστεύω ότι θα βρουν τον τρόπο και σιγά-σιγά θα εναρμονιστούν όλοι. Αυτό είναι το γενικότερο καλό. Να μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα εκεί μέσα. Να ξέρουν ότι στις 23.00 – 00.00 τα decibel θα πρέπει να είναι χαμηλά, να μην ενοχλούμε για να μην έρθουμε και σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους”.