Τελευταίο «κουδούνι» χθες για τα ΓΕΛ – Ολοκληρώνουν τις εξετάσεις και τα ΕΠΑΛ

 

«Ομαλά κύλησαν οι πανελλαδικές», λέει στην «Θ» ο Παν. Κεραμάρης -Η γενική εικόνα των μαθημάτων από το «Πρότυπο Μάθησης»

 

 

Χτύπησε χθες το τελευταίο «κουδούνι» για τους υποψήφιους φοιτητές των Γενικών Λυκείων, ενώ έχει απομείνει άλλο ένα, για αυτούς των ΕΠΑΛ, που ρίχθηκαν για άλλη μια χρονιά στην «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι απόφοιτοι Λυκείου των ΓΕΛ κλήθηκαν να διαγωνισθούν σε Βιολογία Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης και σε ιδιαίτερα «βατά» θέματα και έτσι η «Θ» έδωσε για άλλη μια φορά «ραντεβού» με το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΑΘΗΣΗΣ» των κ. Κώστα Κετίπη και Σάκη Αθανασιάδη, οι οποίοι μίλησαν για την γενικότερη εικόνα των Πανελλαδικών Εξετάσεων αλλά και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι.

Φυσικά δεν παραλείψαμε να έχουμε και την γενική εικόνα της διαδικασίας, από πλευράς Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου όλα κύλησαν ομαλά καθόλη την διάρκεια των εξετάσεων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κ. Παναγιώτης Κεραμάρης.

ΠΑΝ. ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ: «ΟΛΑ ΚΥΛΗΣΑΝ ΟΜΑΛΑ»

Ειδικότερα ο ίδιος επισήμανε επακριβώς ότι «όλα κύλησαν ομαλά και φυσιολογικά. Δεν έχει αναφερθεί τίποτε απολύτως. Η Τρίτη ήταν η τελευταία ημέρα για τα Γενικά Λύκεια. Περιμένουμε και τις τελευταίες εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ. Όλα όμως κύλησαν ομαλά. Ευχόμαστε καλά αποτελέσματα στα παιδιά, αφού ολοκληρώσουν και οι μαθητές των ΕΠΑΛ και καλή επιτυχία σε όσους θα συνεχίσουν με τα αθλήματα που θα ακολουθήσουν, αφού αργότερα θα βγει και η προκήρυξη για τις στρατιωτικές σχολές. Δεν μου αναφέρθηκε τίποτα απολύτως για την διαδικασία. Όλα πήγαν καλά. Φέτος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, δεν ήμουν εγώ ο Επόπτης των εξετάσεων, αλλά ο αναπληρωτής μου κ. Τζάστας. Ωστόσο ούτε ο ίδιος μου ανέφερε κάτι. Υπήρχαν ένα – δυο περιστατικά, που για προσωπικούς λόγους τα παιδιά δεν έδωσαν εξετάσεις. Αυτοί θα δώσουν τον Σεπτέμβριο κατά τις επαναληπτικές εξετάσεις. Δεν υπήρχε κάτι που να δημιουργήσει κώλυμα στην διεξαγωγή των εξετάσεων, παρά προσωπικά ζητήματα μαθητών (που θα μπορούσαν να συμβούν ανά πάσα στιγμή στον καθένα), για τους οποίους έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες. Όσοι δεν έσωσαν εξετάσεις τώρα, για οποιονδήποτε προσωπικό λόγο, θα δώσουν τον Σεπτέμβριο. Δεν υπήρξε κάτι το ιδιαίτερο που θα χαλούσε την διεξαγωγή των εξετάσεων».

Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Αναφορικά με το κομμάτι των θεμάτων των εξετάσεων, ο κ. Κετίπης αναφέρει ότι «τα θέματα της Βιολογίας ήταν αναμενόμενα και «βατά» τόσο στο επίπεδο της Γενικής Παιδείας όσο και σε αυτό της Κατεύθυνσης. Στην γενικότερη εικόνα, τα μαθήματα που άπτονται της Ανθρωπιστικών Σπουδών (Θεωρητική Κατεύθυνση) ήταν σε καλά επίπεδα. Δεν δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, πέρα από μεμονωμένα ερωτήματα σε κάθε μάθημα. Σε γενικές γραμμές ήταν αναμενόμενα και εύκολα για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Στην Θετική Κατεύθυνση, είχαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες στα Μαθηματικά και λίγο λιγότερο στην Φυσική, όμως ήταν πολύ ευκολότερα τα θέματα σε Χημεία και Βιολογία. Άρα στο 2ο και 4ο πεδίο, τα μαθηματικά θα διαδραματίσουν τον «ρόλο» για να διαχωρίσουν τους καλούς από τους πολύ καλούς μαθητές. Το πλεονέκτημα στο 4ο πεδίο ωστόσο, είναι ότι οι υποψήφιοι έχουν μέσα τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Α.Ο.Θ) και την Πληροφορική που τους έδωσαν παραπάνω «ώθηση». Τα Μαθηματικά ήταν μόνο ένα μάθημα. Βέβαια είχαν και την Φυσική που τους «ζόρισε» λίγο, οπότε θεωρώ πως αυτοί ήταν πιο «αδικημένοι» σαν πεδίο και είναι λογικό, αφού είναι μέσα οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, όπου πάντα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ «ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ»

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκε και ο κ. Σάκης Αθανασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι «θεωρώ ότι στα μαθήματα Θετικής, πήγε αρκετά καλά, αφού και τα θέματα της Βιολογίας (σε κατεύθυνση και γενική παιδεία) ήταν εύκολα. Εκτός από τα Μαθηματικά, όπου ειδικά το 4ο θέμα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό, στα άλλα μαθήματα ένας καλά διαβασμένος και προετοιμασμένος μαθητής, έγραφε πολύ καλούς βαθμούς. Φέτος, μπορεί επίσης στην Φυσική να ήταν λίγο δύσκολα τα θέματα, αλλά στην Χημεία και στην Βιολογία ήταν πιο εύκολα. Πιστεύω ότι στην Θετική Κατεύθυνση (λόγω της Βιολογίας) στο 3ο πεδίο θα υπάρχει μια μικρή άνοδος των βάσεων. Για το 2ο και 4ο πεδίο, τα Μαθηματικά θα κάνουν την «διαλογή» των καλών και πολύ καλών μαθητών. Γενικά τα παιδιά του «Πρότυπου Μάθησης» πήγαν πάρα πολύ καλά σε όλα τα μαθήματα, οπότε είμαστε και εμείς ευχαριστημένοι. Αυτοί που διάβασαν πήγαν πάρα πολύ καλά και γενικά οι μαθητές μας είναι και εκείνοι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την απόδοσή τους».

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την απόδοση των παιδιών και ίδια τα παιδιά ευχαριστημένα από την δική τους.  Όλα πήγαν καλά και εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε» ανέφερε ο κ. Κώστας Κετίπης, σημειώνοντας ότι «πλέον αναμένουμε τα αποτελέσματα, που πιθανολογείται να ανακοινωθούν προς τα τέλη του μήνα, για να γίνουν από εκεί και έπειτα τα μηχανογραφικά. Εκεί θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και βοήθεια από τους καθηγητές. Πρέπει να γίνει σωστή κατανομή των σχολών, σε σωστή θέση, έτσι ώστε να μην έχουμε «εκπλήξεις». Τα μηχανογραφικά των παιδιών του φροντιστηρίου μας, θα γίνουν με εμάς. Θα αναλάβουμε να τους καθοδηγήσουμε, να τους ενημερώσουμε για το είδος των σχολών και το τι θα συναντήσουν μέσα αλλά και για την αποκατάσταση που μπορούν να έχουν αργότερα, να κουβεντιάσουμε και με τον εκάστοτε υποψήφιο αλλά και με τους γονείς του, αφού και αυτοί αρκετές φορές έχουν μερίδιο στην απόφαση και να καταλήξουμε στο τελικό μηχανογραφικό. Μάλιστα κάνουμε μια προσωρινή υποβολή και έπειτα γίνεται η οριστική, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα για τον υποψήφιο να σκεφτεί. Οι υποψηφίοι που έχουν και τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, έχουν ένα επιπλέον στάδιο, με αθλήματα και εξετάσεις που θα πρέπει να δώσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και εκεί πρέπει να είναι «δυναμικοί». Για αυτό έχει ήδη εκδοθεί η λίστα για τον Στρατό, ξεκινά περίπου από τις 4 Ιουλίου και φτάνει έως τις 15, με αλφαβητική σειρά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ραντεβού» της «Θ» με το «Πρότυπο Μάθησης» ανανεώνεται για τις ημέρες κατά τις οποίες θα βγουν τα αποτελέσματα, προκειμένου να ενημερώσουμε τους υποψηφίους και πάλι για την γενικότερη εικόνα αλλά και να υπενθυμίσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την υποβολή του Μηχανογραφικού Σημειώματος, που είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να του δώσει το «χρυσό» εισιτήριο για να μπει στην Σχολή που επιθυμεί.