Τεράστιο ενδιαφέρον για το διευρυμένο επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών στην Ξάνθη

Από το πρωί στην «ουρά» του δημαρχείου για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, οι δυνητικά ωφελούμενοι – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις
Τεράστιο ενδιαφέρον υπήρξε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αποκλειστικά από την thraki.com.gr για το επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, το οποίο φέτος διευρύνεται σε όλο τον Νομό Ξάνθης. Τόσο το Δημαρχείο Ξάνθης (από όπου επιδίδεται στους δυνητικά δικαιούχους η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας) όσο και τα ΚΕΠ (όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία της υποβολής, για όποιον το επιλέγει) κατακλείστηκαν από δυνητικά ωφελούμενους.
Πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει έως και τις 30 Οκτωβρίου, με την προοπτική παράτασης – λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος – όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης.
«ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΑ ΚΕΠ – ΕΩΣ ΤΙΣ 30/10 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ»
Ειδικότερα ο ίδιος επισήμανε ότι «ετοιμάζονται τα δικαιολογητικά από τον δήμο (Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας) και έπειτα πηγαίνουν στα ΚΕΠ για να τα υποβάλλουν ηλεκτρονικά. Ο Δήμος Ξάνθης σαν Δημοτική Ενότητα συγκαταλέχθηκε μέσα στην απόφαση για το Επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ένα από τα προαπαιτούμενα είναι η Βεβαίωση Μονίμου Κατοικίας. Στις τοπικές κοινότητες δίδεται από τις τοπικές κοινότητες, ενώ για τον Δήμο Ξάνθης είναι αρμόδιο το Δημαρχείο και τα ΚΕΠ, για αυτό και υπάρχει αυτός ο συνωστισμός. Πέρυσι ήταν μόνον οι ορεινές περιοχές. Φέτος είναι πολλοί περισσότεροι οι δικαιούχοι. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 30 του μηνός, αλλά λογικά θα δοθεί και παράταση, αφού έχουν προστεθεί πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα».
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ποιοι πολίτες δικαιούνται την ετήσια εισοδηματική ενίσχυση;
Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες (σύζυγοι με ή χωρίς ανήλικα τέκνα) συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών (ένας εκ των συζύγων και τουλάχιστον 1 παιδί), όπου ένα τουλάχιστον μέλος τους έχει την ιδιότητα α) του Έλληνα πολίτη β) πολίτη της ΕΕ γ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο(Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και δ) της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.
Στην περίπτωση που ένα μόνο μέλος της οικογένειας είναι πολίτης των παραπάνω χωρών, η αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης υποβάλλεται από το μέλος αυτό. Αν η ίδια προϋπόθεση συντρέχει στο πρόσωπο και των δύο συζύγων ή μερών του συμφώνου συμβίωσης, η αίτηση υποβάλλεται από έναν εξ αυτών.
Ποιες είναι προϋποθέσεις χορήγησης της ετήσιας εισοδηματικής πολιτικής;
Είναι οι εξής:
Α) Τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν είτε μόνιμα σε ορεινές ή και μειονεκτικές περιοχές ή τουλάχιστον δύο (2) έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του εισοδήματος των δικαιούχων για τα δύο (2) τελευταία πριν από την υποβολή της αίτησης φορολογικά έτη σε συνδυασμό με τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.
Β) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.
Είμαι έγγαμος (οικογένεια) από το προηγούμενο έτος. Δικαιούμαι την εισοδηματική ενίσχυση;
ΟΧΙ. Πρέπει να είστε οικογένεια τουλάχιστον τα δύο(2) τελευταία φορολογικά έτη πριν την υποβολή της αίτησης.
Το τελευταίο φορολογικό έτος η οικογένειά μου μετακόμισε από μια ορεινή/ ή και μειονεκτική περιοχή σε διαφορετική ορεινή ή/και μειονεκτική περιοχή. Δημιουργεί αυτό πρόβλημα στη χορήγηση της ενίσχυσης ;
ΟΧΙ, εφόσον εξακολουθείτε να κατοικείτε σε ορεινή ή /και μειονεκτική περιοχή.
Με ποιο τρόπο αντλούνται τα δεδομένα και επιβεβαιώνονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης; ( όπως το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, η τρέχουσα οικογενειακή κατάσταση, η λίστα εξαρτώμενων τέκνων, η Διεύθυνση Μόνιμης Κατοικίας κ.λπ. )
Μέσω διαλειτουργικότητας από τις βάσεις δεδομένων που διαχειρίζεται η Α.Α.Δ.Ε, η ΗΔΙΚΑ, το Μητρώο Πολιτών κ.λπ.
Πώς υπολογίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα;
Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετρούνται το φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος. Δεν προσμετρούνται το ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, το Επίδομα Παιδιού, το Επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία καθώς και η εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ο υπολογισμός γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας αυτόματα από την Α.Α.ΔΕ
Πού μπορώ να υποβάλλω αίτηση;
Η αίτηση υποβάλλεται από τον αιτούντα στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Α μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (εδώ ) με την χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων του taxisnet.
Μπορεί άλλο πρόσωπο να προσέλθει στα Κ.Ε.Π. και να υποβάλλει την αίτηση για λογαριασμό μου;
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στα Κ.Ε.Π. και από τρίτο πρόσωπο, αρκεί να έχει την σχετική γραπτή εξουσιοδότηση από τον αιτούντα.
Ποια στοιχεία πρέπει να δηλώσω κατά την υποβολή της αίτησής μου;
Α) Στοιχεία ενεργού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, ή ΕΛ.ΤΑ, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο ίδιος και στον οποίον θα πιστωθεί η εισοδηματική ενίσχυση
Β) Έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
Γ) Τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου
Επίσης δηλώνεται ανά περίπτωση:
-Εφόσον ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, δηλώνεται υποχρεωτικά και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του συζύγου ή του ετέρου μέρους του συμφώνου συμβίωσης
-Εφόσον στην οικογένεια του αιτούντος υπάρχουν άγαμα ανήλικα τέκνα, που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος ως εξαρτώμενα μέλη, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και προαιρετικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ)
Δεν έχω υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018 γιατί δεν ήμουν υπόχρεος σε υποβολή, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Μπορώ να λάβω την οικονομική ενίσχυση;
Μπορείτε και τώρα να υποβάλετε εκπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2017 ή και 2018 χωρίς πρόστιμο.
Ποια δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλω με την αίτηση ;
Δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών από τον αιτούντα καθώς τα απαραίτητα δεδομένα αντλούνται από τους αρμόδιους φορείς. Σε ειδικές περιπτώσεις όπως η διάσταση, διάζευξη μπορεί να απαιτηθεί η προσκόμιση στα Κ.Ε.Π. δικαιολογητικών για την επιμέλεια παιδιών (Στην εφαρμογή θα εμφανίζεται σχετική επισήμανση)
Κάθε πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις;
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 30η Οκτωβρίου κάθε έτους.  Για τις αιτήσεις του 2019, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει στη διάθεση των δικαιούχων έως τις 31 Αυγούστου 2020.
Οφείλω να υποβάλλω αίτηση κάθε χρόνο;
Η αίτηση υποβάλλεται μια φορά. Σε περίπτωση έγκρισής της θεωρείται ότι εκτείνεται και σε κάθε επόμενο έτος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης. Στην περίπτωση αυτή, η ενίσχυση εξακολουθεί να χορηγείται μετά από την έκδοση σχετικής εγκριτικής πράξης για κάθε έτος, εφόσον από τις κατ’ έτος διενεργούμενες διασταυρώσεις προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.
Η αίτηση μου απορρίφθηκε. Πότε μπορώ να υποβάλλω νέα;
Μπορείτε το επόμενο έτος. 
Η αίτηση μου απορρίφθηκε. Μπορώ να ασκήσω προσφυγή;
Μπορείτε να ασκήσετε προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης για όλους τους λόγους πλην εκείνων που σχετίζονται με το εισόδημα.
Ποιο είναι το χορηγούμενο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης;
Α) Εξακόσια ευρώ (600) ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3000 ευρώ και
Β) Τριακόσια ευρώ (300) ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ενός (3000.01) ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ
Πότε καταβάλλεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α η εισοδηματική ενίσχυση;
Την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έκδοσης της εγκριτικής απόφασης με πίστωση στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.