Απειλήθηκε η τελευταία “ζούγκλα” της Ευρώπης – Πως θα θωρακίσουμε τον επίγειο παράδεισο της περιοχής μας;
” Ας μας το δώσει επιτέλους το Δασαρχείο Καβάλας”, σημειώνει στην “Θ” ο Δήμαρχος Τοπείρου
Για σίγουρο εμπρησμό, κάνει λόγο μιλώντας στην “Θ” ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, αναφερόμενος στην προχθεσινή φωτιά που ξέσπασε με τρεις διαφορετικές εστίες πλησίον της “Φωνής της Αμερικής”, απειλώντας την τελευταία “ζούγκλα” της Ευρώπης (όπως έχει χαρακτηριστεί). Το Μεγάλο Δάσος η όπως είναι γνωστό, το «Κοτζά Ορμάν».
Ένας επίγειος παράδεισος, για τον οποίο υπάρχει προσπάθεια για την αξιοποίησή του, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του και μέσω της δημιουργίας ενός κέντρου πληροφόρησης κλπ.
Η προσπάθεια συνεχίζεται, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Μίχογλου, ο οποίος ωστόσο δεν παραλείπει να αναφερθεί τόσο στην ανάγκη να περιέλθει η περιοχή στο Δασαρχείο Ξάνθης (σ.σ. ανήκει στο Δασαρχείο Καβάλας) όσο και στην ανάγκη χρηματοδότησης για παρεμβάσεις αξιοποίησης.
“101% ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΦΩΤΙΑ – ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ”
Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά το προχθεσινό περιστατικό, ο κ. Μίχογλου, εξήγησε στην “Θ” ότι “η προχθεσινή φωτιά ήταν εμπρησμός, κατά 101%. Ήταν τρεις οι εστίες, σε τρία διαφορετικά κοντινά σημεία. Ευτυχώς δεν προξενήθηκαν ζημιές, παρά ελάχιστες (5 -10 δέντρα). Σβήστηκαν πολύ γρήγορα χάρις στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής και της συνδρομής των μηχανημάτων και των υπαλλήλων του δήμου. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο επ αυτού, παρά μόνον ότι κάποια στιγμή πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που έβαλαν την φωτιά, γιατί δεν πήγαν σε ένα σημείο που είχε μόνο ξερά χόρτα κλπ, αλλά σε ένα μέρος όπου υπάρχει ένα τεράστιο δάσος – πού αποτελεί εθνική κληρονομιά- και θα μπορούσε να γίνει μεγάλο κακό.
Η φωτιά, έπιασε 1,5-2 χιλιόμετρα πιο κάτω από την κεντρική είσοδο της “Φωνής της Αμερικής”. Πρόκειται για χωράφια τα οποία δεν καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια λόγω της ύπαρξης των αγριογούρουνων. Βέβαια έχουν βρεθεί και άλλοι μέθοδοι καλλιέργειας όπως η καλλιέργεια του ακτινιδίου, στο οποίο μπορεί να κάνει λιγότερη ζημιά ένα αγριογούρουνο από ότι σε άλλες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκια, ήλιο κλπ. Τα χωράφια αυτά είναι σε αγρανάπαυση και προφανώς είχαν βγάλει χόρτα (όπως είδαμε) και πήγαν να τα βάλουν φωτιά. Και επειδή υπήρχε ένα αεράκι, πήραν γρήγορα. Εάν όμως δεν το προλαβαίναμε, θα παθαίναμε μεγάλη ζημιά. Μπορεί να είχαν καεί χιλιάδες στρέμματα. Αν ήταν πιο δυνατός ο άνεμος, δεν θα προλαβαίναμε καν να μπούμε εκεί μέσα”.
” ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ – ΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ “
Αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η δημιουργία κέντρου πληροφόρησης στην περιοχή, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι”έχουμε κάνει αίτημα στο δασαρχείο της Καβάλας για να μας το ξαναδώσουν. Μας το είχαν δώσει για 10 χρόνια, το υποβάλαμε σε πρόγραμμα, δεν ευδοκίμησε στην πρώτη φάση (γιατί υπάρχει και η Συνθήκη Ραμσάρ και η Νατούρα) για να κάνουμε πρώτα ένα δρόμο με άσφαλτο ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Τώρα προσπαθούμε να το εντάξουμε σε ένα άλλο πρόγραμμα Leader ή ΕΣΠΑ και ζητούμε περίπου 1.800.000 καθώς και την περαιτέρω παραχώρηση από το Δασαρχείο της Καβάλας για 15 χρόνια. Να σημειώσω όμως ότι το 2019, πριν τις εκλογές, το βγάλαμε σε δημοπρασία για να το δώσουμε με ένα μικρό τίμημα σε κάποιον ιδιώτη, για να προσφέρει έναν καφέ, να γίνει ένα μάρκετ κλπ, αλλά δυστυχώς η Αποκεντρωμένη δεν μας το πέρασε. Τώρα είμαστε σε στάδιο κατά το οποίο αναμένουμε να ολοκληρωθεί μία μελέτη, να την καταθέσουμε ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μία ωραία παρέμβαση. Πιστεύουμε ότι μέσα στην θητεία μας αυτή – και μέσα στο 2025 η το 2026 – θα το λειτουργήσουμε. Εξάλλου, ήδη στις μικρές εγκαταστάσεις, κάθε χρόνο δίνουμε σε ένα ιδιωτικό συνεργείο να περιποιηθεί γύρω στα 8 στρέμματα. Περιποιούμαστε τον χώρο, κλαδεύουμε και φροντίζουμε γενικά το σημείο για να το προστατεύσουμε από τη φωτιά. Φυσικά και όταν έχει συνεχώς κόσμο εκεί, δύσκολα μπορεί να συμβεί. Βέβαια, το σημείο στο οποίο ξέσπασαν οι προχθεσινές φωτιές, είναι ένα σημείο το οποίο δεν μπορεί να εντοπίσει εύκολα ο κόσμος. Έχει δέντρα, θάμνους κλπ και επιπλέον και κρυφά δρομάκια από τα οποία ένας δράστης μπορεί να φύγει εύκολα.
Προσπαθούμε να λύσουμε κάποια θέματα με το δασαρχείο, διότι το παράδοξο είναι ότι ανήκει στο δασαρχείο της Καβάλας. Θα πρέπει να μεσολαβήσουν – επιτέλους- και οι ανώτεροι από εμάς πολιτικοί και ας το δώσουν στο Δασαρχείο Ξάνθης. Και επιτέλους ας παραχωρήσουν και ένα κομμάτι σε εμάς, στον Δήμο Τοπείρου (το σημείο με τα ξύλινα σπίτια όπου έρχονται αρκετοί ξένοι για να δουν το Δέλτα του Νέστου) ώστε να έχουμε και πρόσβαση. Με την παραίνεση του Δασαρχείου Καβάλας, βάλαμε ένα καινούργια μηχάνημα για να μας καθαρίσει τον δρόμο πού πηγαίνει προς το “ΔΕΛΤΑ” και το μηχάνημα έπαθε μεγάλη ζημιά. Εκεί χρειάζονται μπουλντόζες του Στρατού και αλλά μηχανήματα. Δυστυχώς όμως, το δασαρχείο δεν μας βοηθά γενικά. Δεν μπορούν να τα ρίχνουν όλα στον δήμο. Ας μας δώσουν παροχές και χρηματοδοτήσεις ή ας μας δώσουν ένα κομμάτι προκειμένου να το αξιοποιήσουμε σιγά-σιγά. Για τα σπιτάκια που υπάρχουν (3-4 χλμ από την κεντρική είσοδο της βάσης της ΦτΑ) αυτή τη στιγμή, χρειάζονται πάνω από 300.000 -400.000 και δεν μπορεί να πάει εύκολα ένα λεωφορείο, για παράδειγμα. Η περιοχή αυτή χρειάζεται κλάδεμα. Όλοι , ρωτούν τι κάνει ο δήμος για αυτά τα πράγματα (και έχουν το δίκαιο τους), αλλά για να κάνει κάτι ο δήμος θα πρέπει πρώτα να του το επιτρέψουν και να έχει και χρηματοδότηση. Επιπλέον ο δήμος δεν έχει και τα άτομα που πρέπει για να βοηθήσει επάνω σε αυτό το θέμα. Κάποτε παίρναμε 20 άτομα το χρόνο για 8 μήνες μέσω κοινωφελούς εργασίας, αλλά εδώ και δύο χρόνια έχει καταργηθεί αυτό. Με την προσθήκη 5, 6, 7 ατόμων και κάποια δίμηνα, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε”.