Θ. Ξυνίδης: Ανησυχητική η παραίτηση μιας ολόκληρης παράταξης – Δ. Μπένης: Απαράδεκτη κίνηση που δείχνει και… προσχεδιασμένη!

Οι δύο πρώην αυτοδιοκητικοί της Ξάνθης, μιλούν στην «Θ» για την παραίτηση της παράταξης Παπαχρόνη στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ

Σίγουρα η ανακοίνωση παραίτησης, όχι μόνο του ιδίου ως επικεφαλής, αλλά του συνόλου των μελών της παράταξής του από πλευράς Γ. Παπαχρόνη, μεσούσης μάλιστα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, σηματοδοτεί εκτός από σημαντικές εξελίξεις στο κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο του Δήμου Ξάνθης, συγχρόνως και ένα «τοπίο» που θα δημιουργηθεί υπό την νέα σύνθεσή του.

Τα «σενάρια» για τις πραγματικές αιτίες που ώθησαν τον κ. Παπαχρόνη να κάνει μια τέτοια δήλωση εξ ονόματος των 60 περίπου μελών του συνδυασμού ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΑΣ είναι πολλά και ποικίλουν, ωστόσο η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω δημιουργεί εύλογα μια δυσαρέσκεια και συγχρόνως μία απογοήτευση, ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους της παράταξης.

Η «Θ» ζήτησε την άποψη δύο πρώην αυτοδιοικητικών του Δήμου Ξάνθης, οι οποίοι μάλιστα και οι ίδιοι για κάποιους λόγους είχαν παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, το πώς σχολιάζουν γενικότερα και ειδικότερα την κίνηση Παπαχρόνη. Ο λόγος για τους κυρίους Θανάση Ξυνίδη και Δημήτρη Μπένη, που υπήρξαν μάλιστα (και διετέλεσαν) και αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων.

 

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Ειδικότερα ο κ. Ξυνίδης, ανέφερε στην «Θ» ότι:
Κατά αρχάς είναι πολύ ανησυχητικό να παραιτείται μια ολόκληρη παράταξη. Δεν είναι κάτι απλό και είναι κάτι που εκτιμώ ότι θα πρέπει να το σκέπτεται κάποιος πολύ καλά για να το εφαρμόσει. Διότι υποθέτω ότι όταν λέει «παράταξη» εννοεί σύσσωμους τους συμβούλους και τους αναπληρωματικούς, γιατί προβλέπεται  να έρθουν οι επόμενοι και οι επόμενοι κ.ο.κ, μέχρι να εξαντληθεί ο κατάλογος των υποψηφίων και αν κάποιος δεν παραιτηθεί, αυτός θα παραμείνει. Και επίσης όταν φεύγει μια σύσσωμη παράταξη, αφήνει το κομμάτι του λαού του – του λαού της Ξάνθης – που εκφράστηκε υπέρ αυτής της παράταξης. Δεν είναι δηλαδή να φύγει ένας και να έρθει ένας άλλος, οπότε θα είναι υπόλογος μόνον στους δικούς του ψήφους (στην σταυροδοσία του). Εδώ μιλάμε για την σταυροδοσία μιας ολόκληρης φιλοσοφίας που είχε αυτή η παράταξη και για αυτό την προτίμησαν κάποιοι συνδημότες μας. Άρα είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει πάρα πολύ σοβαρά και την πλειοψηφία και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί πραγματικά σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μια δύσκολη περίοδος λόγω του CoviD και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί είναι πάρα πολύ άσχημο να μην μπορούν οι σύμβουλοι να αντιπαραθέσουν τις απόψεις τους, αν και τόσα χρόνια που ήταν όλοι δια ζώσης, λίγοι εκφράζονταν και ακόμη λιγότερο λάμβαναν κάποιοι υπόψη την έκφραση της γνώμης, ιδιαίτερα της μειοψηφίας. Άρα και αυτοί που είχαν κάνει αυτό το πράγμα, θα έπρεπε να κάθονται και να σκέφτονται τι ζημιά έκαναν όλα αυτά τα χρόνια στην λειτουργία του θεσμικού οργάνου.

 

ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ – ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ – ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ…ΑΝΤΕΞΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Επιπλέον ο κ. Ξυνίδης επισήμανε ότι:
Είναι τελείως διαφορετικό βέβαια, από την λογική της ατομικής παραίτησης. Να σας πω κατά αρχάς ότι είναι κάτι που δεν συγχωρεί εύκολα ο ψηφοφόρος. Η παραίτηση δίνει το δικαίωμα και πολλές φορές εκφράζεται και έντονα με τους ψηφοφόρους που λένε «έφυγες και εμείς θέλαμε εσένα εκεί και μας πρόδωσες». Για αυτό θεωρώ και ότι είναι κάτι σοβαρό και σε προσωπικό επίπεδο αν το επιλέξει κανείς. Για αυτό και με ανησυχεί και περισσότερο η απόφαση να παραιτηθεί μια ολόκληρη παράταξη. Από την άλλη μεριά βέβαια, αναγνωρίζω ότι ο καθένας μπορεί να έχει τον τρόπο να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για κάποια πράγματα, οπότε πρέπει να σταθμίσει αυτά τα πράγματα και να τα βάλει στο τραπέζι για να δει αν θα παραιτηθεί τελικά ή όχι. Θέλω να πω ότι είναι μια δύσκολη περίοδος. Είναι μια περίοδος η οποία με στεναχωρεί στον δήμο, γιατί συνηθίζω να παρακολουθώ – θεωρητικά και ερασιτεχνικά – τα δρώμενα εκεί. Εκτιμώ ότι υπάρχει μια γενική απαξία και μια αυτοματοποίηση κάποιων πραγμάτων που εμένα δεν μου αρέσει. Εκείνο που λείπει σε όλα τα επίπεδα – και αναφέρομαι και σε πλειοψηφία και σε μειοψηφία – είναι να βλέπω καθημερινά το μεράκι να διορθώσουμε την πόλη μας.
Όσο για το 2023, δεν ξέρω κατά πόσο πρακτικά μπορεί να γίνει αυτό και πόσο πιθανώς μια απουσία αποδυναμώνει. Είναι δύσκολος ο δρόμος που επιλέγει. Τον κατανοώ γιατί σημαίνει ότι μάλλον φτάνει σε ένα όριο που εκρήγνυται, αλλά είναι δύσκολο. Πρέπει να γίνει με μεγάλη σκέψη και να είναι προς το καλό του δήμου, ο,τι είναι να γίνει. Βλέποντας την κατάσταση σήμερα μέσα στο ΔΣ και το σύνολο της λειτουργίας όλων και έχοντας απομακρυνθεί λίγο από το «δάσος» οπότε έχω μια συνολική εικόνα και δεν βλέπω τα «δέντρα» μόνο κοντά, απορώ πως άντεξα τόσα χρόνια, αλλά δεν μετανιώνω. Θεωρώ ότι παρόλες τις δυσκολίες, πρέπει να είμαστε εκεί και να πολεμούμε είτε το καταλαβαίνουν κάποιοι είτε όχι, με την ηθική μας και την συνείδησή μας.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ – ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ;

Από την πλευρά του ο κ. Μπένης επισήμανε ότι:
Έχω προσωπική άποψη για την παραίτηση, διότι και εγώ έχω παραιτηθεί μαζί με τον κ. Ξυνίδη αν θυμάστε. Παραίτηση και βέβαια μπορεί να υπάρξει, αλλά παραίτηση σημαίνει και ένα προσωπικό κομμάτι, αποκλειστικά για τον καθένα για κάποιο λόγο. Η παραίτηση από όλη την παράταξη, είναι αφενός απαράδεκτη, γιατί σημαίνει ότι είναι μια κίνηση προσχεδιασμένη. Μην ξεχνάτε ότι εμείς που εκλεγόμαστε έχουμε μια εντολή από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι πίστεψαν σε εμάς και μας ψήφισαν. Το να έχω λοιπόν ένα θέμα προσωπικό, είτε είναι θέμα υγείας (να μην είναι για κανέναν) είτε επαγγελματικό είτε ο,τιδήποτε και με αναγκάζει να μην είμαι στα καθήκοντά μου – όπως έγινε και με εμένα και με τον κ. Θανάση Ξυνίδη – και να παραιτηθεί ο καθένας από την παράταξή του κλπ, είναι κατανοητό και μπορεί να γίνει και γίνονταν και παλιά. Μια κίνηση όμως, όπου ο αρχηγός με περισπούδαστο ύφος να ανακοινώνει ότι μια παράταξη παραιτείται – που από ότι κατάλαβα τουλάχιστον εγώ δεν υπήρχε και κάποια συνεννόηση και ήταν μια απόφαση εκείνης της στιγμής και δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος – το θεωρώ απαράδεκτο. Απαράδεκτο ως προς τον κόσμο. Αυτό δείχνει κάποια πράγματα. Και η επιμονή ότι κλείνουν ένα ραντεβού για το ΄23 για τις εκλογές και όλα αυτά ακυρώνουν αν θέλετε και αυτό που ήθελαν να δώσουν «ήρθαν οι καινούριοι, να φύγουν οι παλιοί». Ποιοι καινούριοι; Αυτό είναι το ήθος; Αυτή είναι η αντοχή; Και στο κάτω κάτω, εμείς στην θάλασσα λέμε ότι «ο καλός ο καπετάνιος, στην φουρτούνα φαίνεται». Εάν κάθε φορά που ζορίζεται, παίρνει τον κόσμο του, το πλήρωμα και φεύγει, τότε…ας κάνουν βόλτα μόνοι τους. Δεν είναι για να εκπροσωπούν κανέναν. Θεωρώ λοιπόν ότι ήταν και άστοχη και λάθος αυτή η ανακοίνωση ότι παραιτείται όλη η παράταξη. Αυτό δεν δείνει ούτε νέα ήθη ούτε νέες νοοτροπίες. Αυτό δείχνει πολύ παλιά πράγματα, τα οποία θέλουμε να αποφύγουμε κιόλας. Το «αποφασίζω» και όλοι παραιτούνται, είναι απαράδεκτο και απέναντι και στον κόσμο που έχει ψηφίσει και περιμένει κάτι από αυτούς. Άρα συλλογικότητα σε αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει. Αν κάποιος από αυτούς έχει πρόβλημα, το κατανοώ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για τους δικούς του λόγους (είναι όλοι σεβαστοί), το κάνει και τελειώνει. Αυτό όμως, για μένα ήταν απαράδεκτο. Το να παίρνω την παράταξη και να φεύγω και να παραιτείται όλη η παράταξη, με το «είναι κάτι που το σκεφτόμασταν καιρό» σημαίνει ότι είναι και ένα κομμάτι τακτικής. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το ότι «θα σας δούμε το ‘23», τι κάνει; Πήγε να συντάξει την ομάδα και θα έρθει το ’23 με άλλα «όπλα» να πολεμήσει; Απλώς δεν έχουν αντιληφθεί τι τους ψήφισε ο λαός να κάνουν εκεί μέσα και ας μην τα ρίχνουν όλα στην διοίκηση. Ο καθένας κρίνεται «εφ’ ω ετάχθη». Σε αυτά που κλήθηκε να κάνει. Είσαι αντιπολίτευση; Θα κάνεις την αντιπολίτευση και από  θα κριθείς.

 

ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ DRESS CODE ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Επιπλέον ο κ. Μπένης, σχολίασε ότι:
Ήθελα να θίξω ένα άλλο θέμα και δεν το έκανα μέχρι τώρα, απλώς τώρα μου δίνεται η ευκαιρία. Παρακολουθώ αυτά τα συμβούλια μέσω των υπολογιστών και των δικτύων. Θεωρώ ότι η εικόνα που βγάζουν αυτήν την στιγμή οι φίλοι πολιτικοί, είναι  απαράδεκτη. Δεν μπορείς να βγαίνεις με τα αθλητικά σου, με τις φόρμες σου κλπ. Είτε είσαι στο διαδίκτυο, είτε στην τηλεόραση, εκείνη την ώρα είσαι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα θα μου πείτε είναι το dress code; Θα σας πω όμως ότι όλα έχουν μια σειρά. Και αυτό δείχνει κάτι. Δεν θα μπω στις αντιπαραθέσεις, στις κουβέντες, στους καυγάδες κλπ. Τέτοιους είχαμε και εμείς πολλούς και μάλιστα κάποια στιγμή, οι αντιπαραθέσεις διά ζώσης είναι κάτι που αναγκάζεσαι να το κάνεις. Και κάποιος έχει μεγαλύτερη, άλλος μικρότερη ψυχραιμία. Τα έχουμε ζήσει και τα έχουμε δει όλα αυτά. Έχουμε ζήσει επικούς καυγάδες, αλλά την επόμενη ώρα μπορεί να ήμασταν και καλά, να πίναμε και ένα κρασάκι και να μην υπήρχε κανένας άλλος λόγος διαφωνίας. Λέω απλά ότι ακόμη και το dress code είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ξέρετε ότι δεν έχω κανέναν λόγο ούτε να χαρακτηρίσω ούτε να κρίνω κανέναν. Το λέω σαν ένας πολίτης ο οποίος το βλέπει. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, λες και είμαστε στο… tik tok. Αυτό είναι περισσότερο tik tok και όχι Δημοτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να προσέξουμε την εικόνα μας – και θα παρακαλούσα πάρα πολύ – γιατί εκπροσωπούν κόσμο, εκπροσωπούν τον Δήμο Ξάνθης και αυτό που παίζει στα μέσα, θα παίξει προφανώς και παραπέρα. Δεν είναι εικόνα αυτή που δείχνουμε. Για τους καυγάδες είπα ότι υπήρχαν. Απλώς θα πρέπει να είναι σε ένα κομμάτι όχι επί προσωπικού – γιατί από αυτά που παρακολουθώ, όλα επί προσωπικού γίνονται. Στο δια ταύτα δεν ακούω και πολλούς  καυγάδες.