Σοκ στην κοινωνία της Ξάνθης από τον αιφνίδιο θάνατο δύο συμπολιτών μας
Παν. Σδρέβανος: «Κάλλιον το προλαμβάνειν…»
Δύο συμπολίτες μας, μέσα σε δύο μόλις ημέρες έχασαν την ζωή τους από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Πρόκειται για τον Ιρφάν Χαμζά 35 ετών και για την Μαρία Παντελίδου – Ψωμακέλη 54 ετών, γνωστοί και ιδιαίτερα αγαπητοί στην κοινωνία της Ξάνθης, ο απροσδόκητος θάνατος των οποίων βύθισε στο πένθος τις οικογένειές τους αλλά και όλη την πόλη.
Εν των μεταξύ, από προχθές το πρωί δεν έλειψαν οι συζητήσεις συμπολιτών μας για το πώς είναι δυνατόν να χάνει την ζωή του ένας νέος άνθρωπος, φαινομενικά τουλάχιστον υγιής, που ποτέ δεν έχει παραπονεθεί για την καρδιά του.
Σε όλα τα παραπάνω απαντά μέσω της «Θ» ο γνωστός Καρδιολόγος της Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σδρέβανος, ο οποίος αναφέρεται στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, και στα αίτια αυτού, ενώ παράλληλα θίγει και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της ύπαρξης απινιδωτών σε διάφορα και πολυσύχναστα σημεία, που μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο ίδιος «ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, είναι ένα τραγικό γεγονός, ιδίως όταν αφορά νέα άτομα. Είναι ο απροσδόκητος ή ξαφνικός θάνατος που συμβαίνει σε άτομα που φαίνονται υγιή η σε άτομα τα οποία πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θα συμβεί το γεγονός βρίσκονται σταθερή κατάσταση. Σαν αιφνίδιο θάνατο λοιπόν, χαρακτηρίζουμε τον ξαφνικό θάνατο ή τον θάνατο που συμβαίνει μέσα σε μια ώρα από την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων. Στατιστικά αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας για τον σύγχρονο κόσμο. Στην Αμερική, η εβδομαδιαία καταγραφή θνητότητας και θνησιμότητας κατέδειξε ότι κάθε χρόνο 400.000 με 460.000 άτομα πεθαίνουν από απρόσμενο αιφνίδιο καρδιακό θάνατο».
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Σε ο,τι αφορά τα αίτια του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με τον κ. Σδρέβανο, «είναι δύο και τα διαχωρίζουμε. Ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να οφείλεται σε μια οξεία μηχανική δυσλειτουργία της καρδιάς. Γνωρίζουμε ότι η καρδιά λειτουργεί σαν αντλία στον ανθρώπινο οργανισμό και οποιαδήποτε διαταραχή στην μηχανική αυτή λειτουργία της, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ενός εκτεταμένου οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου ή σε ένα πνευμονικό οίδημα, μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο. Ένα δεύτερο αίτιο είναι οι σοβαρές ταχυαρρυθμίες (ταχυκαρδίες) οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την αιμοδυναμική κατάσταση του ασθενούς. Δηλαδή μια σοβαρή ταχυκαρδία της τάξεως των 180 -200 παλμών το λεπτό, μπορεί να προκαλέσουν αιμοδυναμική κατάρριψη (υπόταση) και να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Δεν είναι οι απλές αρρυθμίες για τις οποίες παραπονιούνται οι περισσότεροι ασθενείς μας. Είναι αρρυθμίες οι οποίες οδηγούν σε αιμοδυναμική κατάρριψη διότι δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική συστολή της καρδιάς για την τροφοδοσία των οργάνων του σώματος με αίμα».
«ΑΜΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ…»
Αναφορικά με το ποιες είναι οι καταστάσεις που προκαλούν τέτοιες αρρυθμίες, ο κ. Σδρέβανος επισημαίνει ότι «είναι δομικές βλάβες της καρδιάς (δηλ. ανατομικές) τις οποίες είτε τις έχουμε εκ γενετής, είτε τις έχουμε αποκτήσει στην πορεία της ζωής μας. Πολλές φορές ακούμε νεαρά άτομα, που πεθαίνουν είτε στα γήπεδα κατά την αθλητική δραστηριότητα είτε έξω, τυχαία. Τέτοιες δομικές βλάβες είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (όπου το μυοκάρδιο παχαίνει ) όπως και κάποια αρρυθμιογόνα σύνδρομα τα οποία προκαλούν σοβαρές αρρυθμίες. Αυτές είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή και η μόνη δυνατότητα επαναφοράς είναι η άμεση ιατρική παρέμβαση και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος (η απινίδωση ή το ηλεκτροσόκ όπως λέμε) με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται εξωτερικός απινιδωτής».
«ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ…»
Οι λόγοι για τους οποίους επέρχεται η κατάσταση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με τον κ. Σδρέβανο, «είναι από τις συνθήκες διαβίωσης και γενικά από τον τρόπο ζωής μας. Όταν λέμε τρόπο ζωής, εννοούμε τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι, όπως το κάπνισμα, το στρες, η διατροφή, η καθιστική ζωή, το οικογενειακό ιστορικό. Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν και να προκαλέσουν αιφνίδιους θανάτους…»
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ…»
Σημαντικό όμως θέμα είναι και η ύπαρξη του εξωτερικού απονιδωτή όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και σε πολυσύχναστους χώρους.
Κάτι που σημειώνει από την δική του πλευρά ο γνωστός καρδιολόγος, εξηγώντας ότι «ο εξωτερικός απινδωτής υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα κέντρα υγείας και καλό θα είναι να βρίσκεται και σε διάφορους πολυσύχναστους χώρους (αεροδρόμια, δημόσιες υπηρεσίες, σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης) έτσι ώστε αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Πιστέψτε με, αν υπήρχαν εξωτερικοί απινιδωτές (όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και γενικότερα) σε πολυσύχναστους χώρους, θα είχαν σωθεί πάρα πολλές ζωές. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, μπορεί να προληφθείς σε ανθρώπους που γνωρίζουμε ότι έχουν καρδιακά νοσήματα, αφού υπάρχουν εμφυτεύσιμες στο σώμα μας συσκευές, οι αυτόματοι απινιδωτές, ο οποίοι μόλις «αντιληφθούν» ότι προκαλείται κάποια αρρυθμία από την οποία κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς, κάνουν αυτόματα ηλεκτροσόκ εσωτερικά και έτσι αποτρέπονται οι αιφνίδιοι θάνατοι».
«ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ…»
«Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν : κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Είναι προτιμότερο να πηγαίνω στον γιατρό, να κάνω τις προληπτικές μου εξετάσεις και όχι πρώτα να παθαίνω και μετά να πηγαίνω στον γιατρό μου. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το σύστημα υγείας στην χώρα μας, που δεν υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να κάνει προληπτικές εξετάσεις, μια ή δύο φορές τον χρόνο» συνεχίζει ο ίδιος καταλήγοντας στο ότι ««δυστυχώς η άμεση αντιμετώπιση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, δεν είναι πάντα δυνατή καθώς μέχρι να επέμβει το εξειδικευμένο προσωπικό μεσολαβεί κάποιο διάστημα, αρκετό για να προκληθεί ο θάνατος και να μην είναι αναστρέψιμος».