«Θερμοκοιτίδες» για νεοφυείς επιχειρήσεις και «συνέργεια» με Φοιτητικές Ομάδες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για τους νέους και την επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη

Europe Direct Ξάνθης, Xanthi Tech Lab και ΔΠΘ «ένωσαν» τις δυνάμεις τους για τον κοινό σκοπό…

 

«Νέοι και επιχειρηματικότητα» ήταν ο τίτλος της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Ξάνθης από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης, τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ., το Xanthi Tech Lab και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρουσία της ευρωβουλευτή κ. Εύας Καϊλή.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τους τρόπους σύνδεσης της Δημιουργικής Σκέψης των Νέων με την Επιχειρηματικότητα χωρίς γεωγραφικά όρια και λοιπούς φραγμούς.

Στα πλαίσια του event μάλιστα διενεργήθηκαν workshops σχετικά με την ανάπτυξη web και mobile hybrid εφαρμογών, ενώ πριν την κ. Καϊλή που ανέπτυξε της «Πολιτικές της Ε.Ε για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας των Νέων » μίλησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της ΑΜΘ (Europe Direct Ξάνθης) και Καθηγητής του ΔΠΘ κ. Παντελής Μπότσαρης με θέμα  «Medilab Open Innovation Actions» καθώς και η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου με θέμα «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως πόλος Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ».

 

Δ. ΜΠΑΡΔΑΚΙΔΗΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

«Το pre event, ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου και έχει ως στόχο να κάνει δωρεάν μαθήματα σε όσους ενδιαφέρονται να γράψουν κώδικα για applications σε κινητά τηλέφωνα και γενικώς σε τεχνολογία πληροφορικής. Ο στόχος της εκδήλωσης είναι ουσιαστικά να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει (αυτός είναι πάντα ο στόχος μας) τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας που είναι σίγουρα η νεολαία. Να τους δώσουμε την αισιοδοξία που πιθανόν να τους λείπει, διότι ζούμε εδώ και εννέα περίπου χρόνια, μια πρωτόγνωρη κρίση για την χώρα. Όντως πολλοί στην προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο φεύγουν στο εξωτερικό. Από την εμπειρία μου, μιας και είμαι μέσα στα πράγματα διατηρώντας την επιχείρηση, την «ΕΝΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» που προσπαθούμε και απασχολούμε 17 άτομα προσωπικό και ανταπεξήλθαμε, αυτό που έχω να πω στους νέους και στον κόσμο, είναι ότι πάντοτε μια κρίση φέρνει ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες αυτές θα δοθούν βεβαίως μόνον σε όσους δεν τα παρατούν και συνεχίζουν να προσπαθούν και να έχουν επιμονή σε αυτό που κάνουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Μπαρδακίδης, Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν θα έρθει μόνον από τις νέες τεχνολογίες. Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα και εγώ δεν έχασα ποτέ την αισιοδοξία μου μέσα στα χρόνια της κρίσης, διότι όλα αυτά τα χρόνια βλέπω ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν, προσπαθούν και πετυχαίνουν. Βεβαίως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να τους πεισμώσει, ώστε να προσπαθήσουν περισσότερο. Όσον αφορά την μετανάστευση, θεωρώ ότι όσο επικρατούν αυτές οι συνθήκες και υπάρχει η έλλειψη θέσεων εργασίας, είναι δύσκολο να ανακόψεις αυτήν την πορεία. Αν το δούμε από την πλευρά της χώρας μας, σίγουρα το λεγόμενο «brain drain» δεν είναι θετικό για την χώρα, καθώς μια χώρα επενδύει στους νέους της και ουσιαστικά ξοδεύει από τον προϋπολογισμό της για την εκπαίδευσή τους και αυτούς τους νέους τους εκμεταλλεύονται οι άλλες χώρες. Από την άλλη μεριά, αν το δούμε ατομικά, είναι μια πολύ πολύ μεγάλη διέξοδος για τα παιδιά αυτά. Για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα βιοτικό επίπεδο το οποίο ανταποκρίνεται στα προσόντα τους και στα όνειρά τους. Οπότε υπάρχει το θετικό, υπάρχει όμως και το αρνητικό. Εγώ πάντοτε είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και νομίζω ότι όποιος έχει σκέψεις και ιδέες (ακόμη και για πράγματα που δεν είναι υψηλής τεχνολογίας) μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά και τι θέλει ο κόσμος (και όχι το τι θέλουμε εμείς) να παρέχουμε».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι ομιλίες των Καθηγητών του ΔΠΘ κ. Μαρίας Μιχαλοπούλου και κ. Παντελή Μπότσαρη, ο οποίοι εξειδίκευσαν κατά τις δηλώσεις τους, δυο πολύ σημαντικούς πυλώνες, με τους οποίους μάλιστα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποδεικνύει ότι συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου η επιχειρηματικότητα να συναντήσει την ερευνητική δραστηριότητα.

 

Μ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ: «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΟΦΥΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ»

Ειδικότερα η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ, αναφέρθηκε στην δημιουργία «θερμοκοιτίδας» που ετοιμάζει το ΔΠΘ. Όπως εξήγησε η ίδια «είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν οι άνθρωποι της περιφέρειάς μας αλλά και όλοι οι πολίτες της χώρας μας, γιατί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κάνει μια προσπάθεια να φέρει κοντά την επιχειρηματικότητα με την ερευνητική δραστηριότητα και την καινοτομία. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, έγινε και η εκδήλωση αυτή, κατά την οποία το πανεπιστήμιο παρουσίασε μια πρόταση που υποβάλαμε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία και η λειτουργία (τουλάχιστον για ένα διάστημα τριών ετών) μιας «θερμοκοιτίδας» η οποία θα αφορά σε νεοφυείς επιχειρήσεις Έντασης Γνώσης και Τεχνολογίας. Θα δημιουργήσουμε δηλαδή το περιβάλλον που έχει να κάνει και με την υποδομή αλλά και με την παροχή υπηρεσίας και προϊόντων όπου ιδέες οι οποίες είναι έτοιμες να παράξουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και να βγει στην αγορά, θα μπορέσουν να υποστηριχθούν με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να έχουν μια επιτυχημένη πορεία. Θα γνωρίζουμε στους επόμενους δύο μήνες περίπου την πορεία αυτής της πρότασης. Γενικότερα είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά γιατί άλλη τέτοια δομή δεν υπάρχει στην περιφέρειά μας και το ΔΠΘ είναι μοναδικό και στο να δημιουργήσει αυτό το περιβάλλον αλλά και στο να το «τροφοδοτήσει» με ανθρώπινο δυναμικό και να το στηρίξει μακροπρόθεσμα. Το πλαίσιο, αφορά κύρια τους ανθρώπους (από αυτό ξεκινά) δηλαδή το δικό μας ανθρώπινο δυναμικό (ερευνητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές) που έχουν από την έρευνα που παράγουν και την νέα γνώση, την δυνατότητα να βγουν με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία στο παγκόσμιο στερέωμα (και όχι μόνον στην Ελλάδα) και να φτάσει να γίνει μια επιχείρηση. Ένα εμπορικό προϊόν. Αυτήν την προσπάθεια στηρίζουμε και ανοίγουμε την «θερμοκοιτίδα» και σε όποιον άλλον στην περιφέρειά μας μπορεί να μπει σε αυτήν την υποστήριξη».

 

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της ΑΜΘ και Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Παντελής Μπότσαρης, επισήμανε ότι «το περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας συστάθηκε πολύ πρόσφατα και έχει σαν αντικείμενο να υποβοηθήσεις τις υπηρεσίες της περιφέρειας στην χάραξη της στρατηγικής και στον σχεδιασμό για την έρευνα και την καινοτομία στην περιφέρειά μας. Βέβαια η παρουσία μου στην ενημερωτική εκδήλωση, γίνεται με την ιδιότητα του Καθηγητή του Εργαστηρίου Μηχανολογικού Σχεδιασμού, καθώς την Δευτέρα (σ.σ. χθες) ξεκινούμε μια δράση που έχει να κάνει με την συνέργεια επιχειρήσεων και φοιτητικών ομάδων. Ουσιαστικά μέσα από μια διαδικασία μηνών, επιλέξαμε επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας, έθεσαν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν (είτε σε προϊόν είτε σε υπηρεσία) και με διεπιστημονικές ομάδες, που απαρτίζονται είτε από τελειόφοιτους, είτε από απόφοιτους είτε από startupers προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα, το πρόβλημα που έθεσε η εταιρία. Στο τέλος, μια επιτροπή, θα αξιολογήσει τις λύσεις αυτές. Νομίζω ότι είναι μια συνέργεια και μια δράση που φέρνει κοντά την επιχειρηματικότητα και το πανεπιστήμιο και την μεταφορά τεχνογνωσίας που είναι τα επιθυμητά στοιχεία στην εποχή μας. Οι επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί είναι έξι, εκ των οποίων οι πέντε είναι από την περιοχή μας. Είναι αρκετά μεγάλες. Ο αριθμός των φοιτητών είναι γύρω στα 5-6 άτομα ανά ομάδα, ανα εταιρεία. Πρόκειται δηλαδή για περίπου 30 φοιτητές. Η όλη δράση χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Xanthi Tech Lab και το Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού του πανεπιστημίου μας».