Εντοπίστηκε στην Θεσσαλονίκη και δεύτερο επιβεβαιωμένου κρούσματος του κινεζικού ιού HMPV ( (Μεταπνευμονοϊός).
Πρόκειται για τη σύζυγό του 71χρονου, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday, η 60χρονη εμφάνισε συμπτώματα και στις 4 Ιανουαρίου εισήχθη για νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο εφημέρευε. Υποβλήθηκε σε τεστ και πριν από λίγο διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στον ιό.
Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα του κινεζικού ιού HMPV (Μεταπνευμονοϊός) είναι ένας 71χρονος άνδρας, του οποίου η κόρη είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα. Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα.
Το περασμένο Σάββατο, ο ασθενής υπεβλήθη σε τεστ PCR, το οποίο επιβεβαίωσε τη μόλυνση από τον ιό. Ο 71χρονος αρχικά νοσηλευόταν σε θάλαμο με άλλους δύο ασθενείς, ωστόσο μεταφέρθηκε σε απομόνωση. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε την Τρίτη, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική. Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.
Τι είναι ο HMPV;
Είναι ένας κοινός ιός του αναπνευστικού συστήματος που Ολλανδοί επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά το 2001, αν και πιθανότατα επηρέαζε τον άνθρωπο πολύ νωρίτερα, όπως αναφέρει το euronews.
Τα περισσότερα παιδιά μολύνονται από τον HMPV τουλάχιστον μία φορά μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, με τις μολύνσεις να κορυφώνονται συνήθως στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.
“Αποτελεί μέρος του κοκτέιλ των χειμερινών ιών στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι”, δήλωσε ο John Tregoning, ανοσολόγος και ειδικός επί των εμβολίων στο Imperial College του Λονδίνου.
Πόσο σοβαρός είναι ο ιός;
Ο ιός προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με το απλό κρυολόγημα ή τη γρίπη, όπως βήχας, ρινική καταρροή, συμφόρηση και δύσπνοια, από τα οποία οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές, απαιτώντας νοσηλεία.
Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν με HMPV, ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή νόσηση σε άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος ή χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις.
Σε ιταλική μελέτη από τη χειμερινή περίοδο ιών 2018-2019, το 10 % έως 12 % των ασθενών που μολύνθηκαν είτε με HMPV είτε με RSV – ο οποίος είναι παρόμοιος ιός – χρειάστηκαν εντατική φροντίδα.
Πού εξαπλώνεται;
Τα κρούσματα του HMPV έχουν αυξηθεί στη βόρεια Κίνα, ιδίως μεταξύ παιδιών κάτω των 14 ετών, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.
Ο συνδυασμός του HMPV και της γρίπης φαίνεται να ασκεί πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τη Βάσω Αποστολόπουλου, καθηγήτρια ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας.
Ο HMPV που κυκλοφορεί στην Κίνα δεν φαίνεται να έχει μεταλλαχθεί σε πιο επικίνδυνο στέλεχος, δήλωσε η Αποστολοπούλου, αλλά η παρακολούθηση της νόσου και οι προσπάθειες ελέγχου των λοιμώξεων θα είναι σημαντικές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία.
“Σε αυτό το στάδιο, το πιθανότερο είναι ότι η Κίνα βιώνει μια έξαρση HMPV, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει έξαρση της εποχικής γρίπης”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Δρ Sanjaya Senanayake, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.