Καθαρισμός, κοπή δέντρων και παρεμβάσεις στην «ζώνη μίξης» του Σαμακώβ – Απομακρύνονται εντός των ημερών τα εναπομείναντα κλαδιά – Στο «2» χθες ο δείκτης επικινδυνότητας
Χ. Μήλιος και Ι. Αραμπατζής, μιλούν στην «Θ»
Με καθαρισμούς και κοπές δένδρων στην «ζώνη μίξης» του περιαστικού άλσους της Ξάνθης και γενικότερα παρεμβάσεις για την πρόληψη και αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς, προετοιμάστηκαν – και συνεχίζουν – Δασαρχείο Ξάνθης και Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μήλιος καθώς και Διοικητής της Π.Υ Ξάνθης κ. Ιωάννης Αραμπατζής, φέτος οι εθελοντικές ομάδες θα «αναλάβουν» την φύλαξη του αλσυλίου των Κιμμερίων τα Σαββατοκύριακα, ενώ αναμένεται άμεσα και η απομάκρυνση των υπολοίπων (π.χ. κλαριά) που άφησε πίσω του ο καθαρισμός του σημαντικού «πνεύμονα» οξυγόνου της πόλης μας.
ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ – ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΔΕΝΔΡΑ – ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ
Ειδικότερα ο κ. Μήλιος επισήμανε στην «Θ» ότι:
Κάναμε μια ζώνη για την προστασία των τελευταίων σπιτιών, σε περίπτωση – ω μη γένοιτο – εκδήλωσης κάποιας πυρκαγιάς. Για την προστασία της πόλης (προκειμένου για την προστασία των τελευταίων σπιτιών) κόψαμε κάποια δένδρα. Αυτά τα δένδρα έχουν απομακρυνθεί στο σύνολό τους. Τα τελευταία, επειδή δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν καθώς ήταν πάνω από μετασχηματιστή της ΔΕΗ, κόπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα – καθώς για λόγους προστασίας έπρεπε να τηρηθούν και κάποια μέτρα ασφαλείας – και προς αυτήν την κατεύθυνση ο Δήμος Ξάνθης έφερε ειδικούς γερανούς και κόπηκαν και τα τελευταία δέντρα πάνω από τα σπίτια. Αυτά τα ξύλα που είναι εκεί, θα απομακρυνθούν άμεσα, αυτές τις ημέρες, θα παραληφθούν από τον δασικό συνεταιρισμό και θα φύγουν. Όσον αφορά στα κλαριά, έχει απομακρυνθεί ένας μεγάλος αριθμός και σε αυτά που έχουν μείνει θα γίνει θρυμματισμός από εργολάβο.
Τα πράγματα στο περιαστικό άλσος είναι όπως κάθε χρόνο, με την έννοια ότι περιπολούμε με τα περίπολα που έχουμε τις πρωινές και απογευματινές ώρες, με τους δασοφύλακες της περιοχής και βρισκόμαστε συνέχεια εκεί. Εξάλλου, η πρόσβασή μας και στην ορεινή περιοχή, έχει άμεση σχέση και με το περιαστικό, οπότε περνούμε από εκεί και παρατηρούμε.
Εμείς, δεν έχουμε το κομμάτι της πυρόσβεσης (το έχει η πυροσβεστική) και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι οι περιπολίες με τα οχήματα που διαθέτει η υπηρεσία, με τους δασοφύλακες κ.ο.κ. για την φύλαξη όχι μόνο του περιαστικού άλσους αλλά και γενικότερα όλου του ορεινού όγκου.
ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ – ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ
Τέλος, κατά την συμβουλή του προς τους Ξανθιώτες, ο κ. Μήλιος σημείωσε:
Να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να μην ανάβουν – ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα που διανύουμε και οι συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες – φωτιά και να προσέχουν ιδιαίτερα. Πάντα υπάρχει κόσμος μέσα στο περιαστικό, οπότε και αυτοί που αθλούνται ή επισκέπτονται το δάσος για να ξεκουραστούν, θα πρέπει να παρατηρούν ο,τιδήποτε περίεργο μπορεί να πέσει στην αντίληψή τους ή ο,τιδήποτε ιδιαίτερο και τους προκαλεί εντύπωση. Ας το αναφέρουν είτε στην πυροσβεστική είτε σε εμάς είτε στην αστυνομία. Οπουδήποτε μπορούν να το αναφέρουν.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ «ΖΩΝΗ ΜΙΞΗΣ» – ΠΑΓΙΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Από την πλευρά του ο κ. Αραμπατζής, εξήγησε ότι:
Έχει γίνει καθαρισμός στην ζώνη «μίξης» (όπου υπάρχει μίξη κατοικιών και δάσους), όχι σε όλο το εύρος του περιαστικού αλλά μόνον στην περιοχή Σαμακώβ, θα έλεγα. Κυρίως εκεί έχουν εστιάσει, αλλά θα συνεχιστούν οι εργασίες και στο υπόλοιπο κομμάτι. Σχετικά με την δική μας υπηρεσία, έχουμε περιπολικά και στο περιαστικό άλσος και στο νότιο κομμάτι του νομού, έχουμε τον πυροφύλακα στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς και γενικά έχουμε την ετοιμότητα που προβλέπει ο δείκτης επικινδυνότητας «2» για τον Ν. Ξάνθης. Σήμερα (σ.σ. χθες) ήμασταν στο «2». Από τον δείκτη επικινδυνότητας «3» αρχίζουν τα δύσκολα. Το «2» είναι το πιο συνηθισμένο το καλοκαίρι, οπότε δεν έχουμε κάτι επιπλέον από το φυσιολογικό. Το σχέδιο που έχουμε και εφαρμόζουμε, είναι ότι όταν ο δείκτης αυξηθεί στο «3», στο «4» ή στο «5», τότε θα έχουμε και επιπλέον μέτρα. Αυξάνονται δηλαδή οι περιπολίες μας με άλλους φορείς όπως το Δασαρχείο, τον Δήμο, τον Στρατό, συνεργαζόμαστε και βγάζουμε επιπλέον περιπολικά, καλύπτουμε παραπάνω θέσεις επικινδυνότητας στα δάση του νομού, οπότε αυτό θα υλοποιηθεί αν χρειαστεί. Είναι πάγιος σχεδιασμός για όλο το καλοκαίρι και γίνεται κάθε χρόνο. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και μόλις μας έρθει αυξημένος δείκτης επικινδυνότητας για την επόμενη ημέρα, μπαίνει απευθείας σε εφαρμογή το σχέδιο που έχουμε ήδη αποφασίσει από τον Μάιο μήνα κατά τα Συντονιστικά Όργανα στους Δήμους και στην Αντιπεριφέρεια. Οι δράσεις αυτές έχουν ήδη προαποφασιστεί. Έχουμε βγάλει ήδη ένα σχέδιο και ένα πλάνο και η συνεργασία με όλους τους φορείς είναι άριστη. Συμμετέχουν όλοι, με τις δυνάμεις που έχει ο καθένας. Συμμετέχουν ακόμη και εθελοντικές ομάδες.
ΤΟ ΑΛΣΥΛΙΟ ΤΩΝ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ ΘΑ «ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ» ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι εθελοντικές ομάδες θα αναλάβουν την φύλαξη του περιαστικού άλσους των Κιμμερίων. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Αραμπατζής:
Φέτος ζήτησα και θα συμμετέχουν οι εθελοντικές ομάδες στην φύλαξη του περιαστικού άλσους των Κιμμερίων. Οι εθελοντές πυροσβέστες έρχονται στην υπηρεσία μας, ενώ οι εθελοντικές ομάδες είναι υπο την «σκέπη» της Πολιτικής Προστασίας και εμείς ορίζουμε που θέλουμε βοηθήσουν. Φέτος λοιπόν τους ζητήσαμε και ανταποκρίθηκαν, στο να φυλάξουν το αλσύλιο των Κιμμερίων τα Σαββατοκύριακα και ζητήσαμε από τον δήμο να προσλάβει κάποιον υπάλληλο με σύμβαση ορισμένου χρόνου για τις καθημερινές (από Δευτέρα έως Παρασκευή) για το άλσος των Κιμμερίων. Αυτό έγινε με τον τελευταίο διαγωνισμό του δήμο και νομίζω ότι από χθες ξεκίνησε την φύλαξη ο υπάλληλός τους τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα, αναλαμβάνουν οι εθελοντικές ομάδες. Έχει τοποθετηθεί και ένα κιόσκι εκεί, για να κάθονται υπο σκιά και ήδη το σχέδιο αυτό ξεκίνησε να λειτουργεί. Στο δικό μας το αλσύλιο, έχουμε τον δικό μας πυροφύλακα – της υπηρεσίας μας – καθώς και το περιπολικό μας όπως κάθε χρόνο.
ΜΗΝ ΑΝΑΒΕΤΕ ΦΩΤΙΕΣ – ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ 199 Ή ΣΤΟ 112 ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Κλείνοντας στο μήνυμά του ο κ. Αραμπατζής συμβούλευσε τους Ξανθιώτες:
Να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο το Καλοκαίρι που έχουμε ευνοϊκές για την φωτιά και δυσμενείς για εμάς συνθήκες των ανέμων, της υψηλής θερμοκρασίας και της ξηρασίας που θα έχουμε σε λίγο, αφού θα στεγνώσει η βλάστηση. Να αποφεύγουν ο,τιδήποτε είναι εφικτό να δημιουργήσει φλόγα ή πυρκαγιά, όταν κινούνται στα δάση, σε δασικές εκτάσεις ή ακόμη και σε αγροτικές περιοχές. Να μην καίνε ούτε υπολείμματα καλλιεργειών ή χόρτα ή καλάμια, γιατί οι συνθήκες είναι πολύ επίφοβες για την πρόκληση πυρκαγιάς. Επίσης οποιοσδήποτε πολίτης δει καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει στο 199 ή στο 112 έτσι ώστε να δηλώσει το σημείο για να μεταβούμε το συντομότερο δυνατόν.