Οι κάλπες θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες και η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η ΝΔ θα επικρατήσει άνετα και κανείς δεν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι αν θα υπάρξει αυτοδυναμία και το εύρος της αυτοδυναμίας αυτής.
Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν πως θα υπάρξει αυτοδυναμία οπότε μένει να φανεί πόσο ισχυρή θα είναι αυτή.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπου καταγράφηκε διαφορά εννέα μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, βάσει των ευρημάτων, η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι οκτακομματική.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5%. Στην παράσταση νίκης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 82%, ενώ μόλις το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα.
Αντίστοιχα, στη δημοσιότητα δόθηκε και μια δημοσκόπηση από την εταιρεία Prorata. Σε αυτή την έρευνα το προβάδισμα της ΝΔ είναι στο 11%, αφού στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, «πιάνει» το 3% για την είσοδο στη Βουλή. Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, εκτός Βουλής μένουν Ελληνική Λύση και Ένωση Κεντρώων.
Στις 24/6 έρχεται νέα δημοσκόπηση κι αναδεικνύει πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία MARC, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 34,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,8% με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στο 10,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, το ΚΚΕ με 5%, το ΜέΡΑ25 με 3,4%, η Ελληνική Λύση με 3,2% και η Χρυσή Αυγή, επίσης με 3,2%.
Στις 27/6 δημοσιεύεται η δημοσκόπηση της Pulse, η οποία δίνει ισχυρό προβάδισμα 9 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς λευκό/άκυρο/αποχή, η ΝΔ λαμβάνει 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4%. Από 3,5% συγκεντρώνουν η Ελληνική Λύση και το Μέρα25.
Η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB, κλειδώνει την αυτοδυναμία εξασφαλίζοντας 155 έως 163 έδρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, που δημοσιεύτηκε στις 29/6 η σύνθεση της Βουλής μετά τις εθνικές εκλογές αναμένεται να αποτελείται από 5 έως 7 κόμματα.
Το σενάριο της 7κομματικής Βουλής
ΝΔ 155
ΣΥΡΙΖΑ 80
ΚΙΝΑΛ 22
ΚΚΕ 14
Ελληνική Λύση 10
Χρυσή Αυγή 10
ΜεΡΑ 25 9
Το σενάριο 6κομματικής Βουλής
ΝΔ 159
ΣΥΡΙΖΑ 83
ΚΙΝΑΛ 23
ΚΚΕ 14
Χρυσή Αυγή 11
Ελληνική Λύση 10
Το σενάριο 5κομματικής Βουλής
ΝΔ 163
ΣΥΡΙΖΑ 87
ΚΙΝΑΛ 24
ΚΚΕ 15
Χρυσή Αυγή 11
Το εύρος της εκτίμησης ψήφου (αναγωγή στο σύνολο όσων εκδήλωσαν κομματική προτίμηση)
Νέα Δημοκρατία 35,4% με 40,4%
ΣΥΡΙΖΑ 26,5% με 31,5%
ΚΙΝΑΛ 6,4% με 9,8%
ΚΚΕ 3,7% με 6,3%
Χρυσή Αυγή 2,6% με 5%
Ελληνική Λύση 2,5% με 4,8%
ΜεΡΑ 25 2,2% με 4,4%
Ένωση Κεντρώων 1,4% με 3,2%
Πλεύση Ελευθερίας 0,6% με 2%
Εξακομματική αλλά και πιθανότητα επτακομματικής Βουλής, διαφορά 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό ρεύμα υπέρ του Κινήματος Αλλαγής δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass και δημοσιεύτηκε έξι ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν την περίοδο από 24 έως 27 Ιουνίου και δείχνουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές ενώ ανεβαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ (που αντέχει στα επίπεδα του 25%-26%) αλλά και το ΚΙΝΑΛ που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα με ποσοστό άνω του 8%.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%, διαφορά 9,2 μονάδων δηλαδή. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%. Την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4%, αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.
Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο στη συγκεκριμένη έρευνα μένει εκτός Βουλής με 2,8%. Στο 1,3% είναι η Ενωση Κεντρώων ενώ ποσοστό 4,2% επιλέγει «άλλο κόμμα». Το άκυρο – λευκό είναι στο 2,1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 6,6%.
Τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι είναι αδύνατον να γίνει η ανατροπή του ενός εκατομμυρίου που κυνηγά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ με εξακομματική (ή και επτακομματική Βουλή) είναι πολύ πιθανή και η αυτοδυναμία για τη ΝΔ.
Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα
Την 3 Ιουλίου δημοσιεύτηκε νέα δημοσκόπηση, από την Prorata και σύμφωνα με αυτή η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 13 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ λαμβάνει 39,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5%. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην τρίτη θέση με 7% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 3,6% ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, συγκεντρώνουν από 3,2%. Tα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 11,5%.
Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6%, ΚΚΕ 5%, Χ.Α. 3,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%, ΜΕΡΑ25 3%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1%. Στη συγκεκριμένη μέτρηση τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7%, ενώ η αποχή, το άκυρο και το λευκό 3,5%.
Στην ερώτηση αν θα προτιμούσατε να σχηματιστεί αυτοδύναμη ή συμμαχική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 47% απαντά ότι θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44% είναι υπέρ μιας συμμαχικής κυβέρνησης.
Η προχθεσινή μεγάλη δημοσκόπηση της Alco
Εκλογική αναµέτρηση µε έντονο το χρώµα του διπολισµού, συσπείρωση των ψηφοφόρων στα δύο αφηγήµατα που προβάλλουν για τη διακυβέρνηση της χώρας ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δηµοκρατία, αλλά και σαφέστατο «γαλάζιο» προβάδισµα που οδηγεί σε κοινοβουλευτική αυτοδυναµία καταγράφει η δηµοσκόπηση της εταιρείας Alco.
Η Νέα Δηµοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν υψηλότατες συσπειρώσεις (στο 91%), υπογραµµίζοντας τον σαφή πολωτικό χαρακτήρα της εκλογικής αναµέτρησης της Κυριακής, αν και, όπως είναι φυσικό, οι µετακινήσεις ψηφοφόρων που τροφοδοτούν αυτές τις συσπειρώσεις προέρχονται από διαφορετικά κόµµατα.