Τι «έπαιξε» τελικά στο κλιμάκιο της Ε.Υ.Π. Κομοτηνής;

Αντικαταστάθηκε η διοικήτρια, μετατέθηκε ο διοικητής και ακολούθησαν μαζικές παραιτήσεις

Η «εξομάλυνση» της κατάστασης

 

Εξομαλύνθηκε, καθώς φαίνεται, το θέμα που είχε προκύψει αναφορικά με τους δεκατρείς υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Κομοτηνή.

Ζήτημα το οποίο είχε προκαλέσει ποικίλα ερωτηματικά, αναφορικά με το τι πραγματικά μεσολάβησε για τις «μαζικές» παραιτήσεις των αστυνομικών, με τα δημοσιεύματα και τα «σενάρια» να δίνουν και να παίρνουν.

Άλλοι έκαναν λόγο για «ξήλωμα» του παραρτήματος της ΕΥΠ, άλλοι πάλι έλεγαν ότι οδηγήθηκαν σε παραίτηση για λόγους ευθιξίας λόγω αιφνίδιου ελέγχου από τα κεντρικά, ωστόσο παραμένουν άγνωστοι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους υπήρξε μια τέτοια εξέλιξη, με τους συνδικαλιστές αστυνομικούς της Ροδόπης να μην γνωρίζουν κάτι περεταίρω και ειδικότερα για το τι έγινε τελικά με τους ανθρώπους αυτούς, κάποιοι εκ των οποίων απέσυραν τις αιτήσεις τους για απόσπαση και τελικά παραμένουν στην υπηρεσία.

«ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ»

Για το ιστορικό της όλης υπόθεσης και το τι γίνεται σήμερα στην ΕΥΠ, μίλησε στην «Θ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Βασίλης Κραββαρίτης, ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «έγινε αντικατάσταση της διοικήτριας, η οποία δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι μέλος μας και του τότε υποδιοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος είναι μέλος μας και ο οποίος έλαβε μετάθεση. Στην συνέχεια είχαν γίνει αιτήσεις αποσπάσεως, αυτοβούλως από τα υπόλοιπα παιδιά. Κάποιες από αυτές αποσύρθηκαν (τις πήραν πίσω από μόνοι τους οι συνάδελφοι) και για αυτούς που επέμεναν και ήθελαν να φύγουν από την ΕΥΠ, έχει ολοκληρωθεί το αίτημά τους, έχουν πάει στις υπηρεσίες. Στην ΕΥΠ όσοι έχουν μείνει δουλεύουν κανονικά. Νομίζω ότι έχουν φύγει γύρω στα έξι άτομα των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί».

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η όλη ιστορία ο κ. Κραββαρίτης επισημαίνει ότι «προσωπικά δεν έχω ιδία άποψη για όλα αυτά. Παρακολουθούσα και εγώ τα δημοσιεύματα. Αυτό που γνωρίζω (και δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό) είναι ότι για κάποιο λόγο αντικαταστάθηκε η διοίκηση της ΕΥΠ από την κεντρική υπηρεσία και εν συνεχεία κάποιοι συνάδελφοι αυτοβούλως ζήτησαν να διακοπεί η απόσπασή τους στην ΕΥΠ, προφανώς – διότι δεν γνωρίζω τους λόγους- λόγω αυτής της αντικατάστασης. Τα αιτήματα όσων ζήτησαν να διακοπεί η απόσπασή τους, ικανοποιήθηκαν και οι υπόλοιποι παραμένουν κανονικά στην υπηρεσία και η υπηρεσία λειτουργεί. Τώρα αν λειτουργεί κανονικά ή δεν λειτουργεί ή πως λειτουργούσε πριν και πως λειτουργεί τώρα, επιτρέψτε μου να μην το γνωρίζω. Ως συνδικαλιστές είμαστε σε συνεχή επαφή με τα μέλη μας και τα άτομα που είναι εκεί και δεν μας έχουν αναφέρει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

 

«ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΤΙ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ – ΔΕΝ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ»

Σε ερώτηση (ως οφείλαμε άλλωστε να το κάνουμε) για τις εικασίες περί εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στην όλη υπόθεση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ροδόπης σημείωσε ότι «δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω κάτι».

«Ήταν μια κίνηση η οποία είχε γίνει αρχικά. Κάποιοι από τους δεκατρείς ανακάλεσαν την ανακοπή της απόσπασής τους, ενώ για όσους επέμειναν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους. Τώρα όσον αφορά την αντικατάστασή τους και το αν λειτουργεί κανονικά η υπηρεσία με τα ήδη υπάρχοντα άτομα, δεν το γνωρίζω. Δεν είναι θέμα συνδικαλιστικό. Για εμάς ως συνδικαλιστές από την στιγμή που ικανοποιήθηκε το αίτημα μελών μας και γύρισαν εκεί που ήθελαν να πάνε το θέμα έχει τελειώσει εκεί, στο δικό μας κομμάτι» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δικά μας θέματα (και δεν γνωρίζουμε) ούτε για ποιο λόγο έγινε η διαδικασία αυτή, ούτε για το αν λειτουργεί ή όχι τώρα κανονικά η υπηρεσία. Δεν έγκεινται στις αρμοδιότητές μας».

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Π

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για την πλέον «νευραλγική» υπηρεσία, αφού η Ε.Υ.Π είναι η εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και γνωστοποίηση στις αρμόδιες αρχές των πληροφοριών που αφορούν:

Στην προστασία και προώθηση των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και εν γένει εθνικών στρατηγικών συμφερόντων της Χώρας.

Στην πρόληψη και αντιμετώπιση δραστηριοτήτων που συνιστούν απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Ελληνικού Κράτους, καθώς και του εθνικού πλούτου της Χώρας.

Στην πρόληψη και αντιμετώπιση δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και άλλων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ε.Υ.Π. σε περίοδο πολέμου, επιστράτευσης ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας υπάγεται στον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α., ο οποίος, δια του Διοικητή της Ε.Υ.Π., ασκεί πλήρη έλεγχο σε ό,τι αφορά τη συμβολή της στην άμυνα και την ασφάλεια της Χώρας. Στην περίπτωση οποιασδήποτε δράσης που αποβλέπει στη βίαιη κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Ε.Υ.Π., μετά από απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α., λειτουργεί ως κεντρική υπηρεσία διαχείρισης πληροφοριών της Χώρας.