Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της προκήρυξης για έξι θέσεις –Τα κίνητρα και η “άγονη περιοχή”
Τι προβλέπεται για τους επικουρικούς και τι για τους μόνιμους γιατρούς
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την προκήρυξη για την πλήρωση έξι ιατρών (σε διάφορες ειδικότητες) στο Νοσοκομείο Ξάνθης, αφού η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε στις 8/11/2024. Η “Θ” ανοίγει ένα σημαντικό φάκελο που αφορά στην πρόσληψη μονίμων και επικουρικών γιατρών και στο γεγονός της «απαξίωσης» των νέων γιατρών απέναντι στο νοσοκομείο μας, δείχνοντας ελάχιστο ενδιαφέρον για την πλήρωση των προκηρυχθέντων θέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη του νοσοκομείου στην κατηγορία Α των άγονων περιοχών, φαίνεται να έχει αυξήσει ελαφρώς το ενδιαφέρον των γιατρών (επιπλέον 600€ το μήνα), αλλά σημασία έχει το αποτέλεσμα, που μέχρι σήμερα παραμένει το ίδιο.
Ποια είναι όμως τα σημεία πού μειώνουν – τουλάχιστον μέχρι την προτελευταία προκήρυξη – το ενδιαφέρον τον γιατρών; Ποια κίνητρα προτάθηκαν και από ποιους φορείς;
Την άποψή του για όλα τα παραπάνω, εκφράζει μέσα από την “Θ” ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης κ. Απόστολος Κυριαλάνης, ο οποίος σημειώνει αφενός ότι προς το παρόν γνωρίζει μόνο για μία θέση, από τις έξι που προκηρύχθηκαν και αφετέρου ότι το κίνητρο για την στέγαση, από πλευράς του Δήμου Ξάνθης, αφορά μόνον σε επικουρικούς γιατρούς, για τους οποίους είναι διαφορετική η διαδικασία της πρόσληψης.
“ΑΛΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ”
Αναλυτικότερα ο ίδιος εξήγησε ότι “οι προκηρύξεις γίνονται για μόνιμες θέσεις. Οι επικουρικοί κάνουν την αίτηση τους στην ΥΠΕ, για να συγκαταλεχθούν στη λίστα των επικουρικών γιατρών. Από εκεί και πέρα, κάθε νοσοκομείο όταν ζητάει επικουρικούς, γνωρίζει και επιλέγει από τη λίστα, εάν υπάρχει η ειδικότητα πού χρειάζεται και στη συνέχεια κάνει την αίτηση. Ο επικουρικός πληρώνεται από το νοσοκομείο και την ΥΠΕ. Δεν έχει την μισθοδοσία του υπουργείου. Σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει και ο Δήμος Ξάνθης. Και όταν το νοσοκομείο μας ζητά και βρίσκει έναν επικουρικό για να έρθει, τον ενημερώνει ότι αν θα έρθει, θα έχει και την επιδότηση που έχει αποφασίσει ο Δήμος. Υπάρχουν υποψήφιοι επικουρικοί, αλλά όχι για τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε εμείς τώρα. Π.χ δεν έχει παθολόγους, αναισθησιολόγους, ουρολόγους κλπ. Για αυτό, εφόσον δεν υπάρχουν στη λίστα αυτές οι ειδικότητες, το κράτος δίνει για μόνιμους επιπλέον αυτά τα χρήματα. Αναφορικά με τις μόνιμες θέσεις που προκηρύχθηκαν, μόνον η ΥΠΕ ανακοινώνει τα αποτελέσματα, όταν τελειώσουν οι διαδικασίες. Προσωπικά γνωρίζω μόνο για μία θέση. Αλλά και η διαδικασία για την πρόσληψη -αυτό είναι ένα άλλο δράμα – μπορεί να φτάσει και 4 και 6 μήνες. Όλα αυτά, τα είχαμε θέσει και σαν ΟΕΝΓΕ και Ενωσεις Γιατρών με προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να γίνονται γρήγορα οι προσλήψεις κλπ”.
“ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ”
Υπάρχει όμως ενδιαφέρον για τις θέσεις που προκηρύσσονται; Στην ερώτηση αυτή ο κ. Κυριαλάνης απαντά: “Εμείς ευελπιστούμε ότι οι γιατροί που τελειώνουν τις ειδικότητες – και μέχρι να αρχίσουν να έχουν το ιατρείο τους – μπορούν να έρθουν να δουλέψουν και στο νοσοκομείο και παράλληλα (αφού υπάρχει δυνατότητα να έχουν συγχρόνως και ιατρείο). Τώρα έχουμε μία γιατρό που είναι με μπλοκάκι και θέλει να ανοίξει παράλληλα και ιατρείο. Επομένως μπορεί να συνδυάσει και τη μόνιμη θέση στο νοσοκομείο και το ιατρείο. Εδώ μιλάμε για τους καινούργιους γιατρούς. Από τους ιδιώτες δεν έρχεται κανείς, εφόσον έχουν την πελατεία τους. Αυτοί δεν έχουν ανάγκη να αρχίσουν από το μηδέν. Έχουν την πελατεία τους, τα χρήματα που βγάζουν είναι διπλάσια από όσα παίρνουν εδώ με εφημερίες και επομένως γιατί να θέλουν να έρθουν στο νοσοκομείο; Οι καινούριοι γιατροί θέλουν να γνωριστούν και να δουλέψουν και να έχουν και τα πρώτα τους έξοδα, παλεύουν να είναι και στα δύο”.
“ΘΕΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΔΟΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ, ΑΛΛΑ…”
Αναφορικά με το αν οι προτάσεις για οικονομικά κίνητρα έχουν υποβληθεί στο κεντρικό κράτος και από ποιους θεσμικούς φορείς, ο ίδιος τονίζει ότι “η ΟΕΝΓΕ ειναι η ομοσπονδία μας, η οποία όλα αυτά που λέμε εμείς τα λέει και η ίδια (αύξηση μισθών, αποζημίωση 2012, εφημερίες που έχουν μειωθεί στο 50%, να μην υπάρχουν επικουρικοί ή να ανοίξουν όλες οι θέσεις κλπ). Όλα αυτά τα λέει και συζητάει με την κυβέρνηση και η ΟΕΝΓΕ. Τα γνωρίζει και η κυβέρνηση, τα γνωρίζει και η ΥΠΕ, αλλά είναι θέμα κυβέρνησης το πώς θα τα διαχειριστεί και τι χρήματα θα δώσει σε όλα αυτά (μισθοί γιατρών κλπ). Κατά περιόδους, αυτά τα κίνητρα δίνονται, αλλά δεν έχουμε αύξηση προσέλευσης, γιατί ακόμη δεν είναι τόσο ελκυστικό το ΕΣΥ. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα αλλά ίσως να μην αρκούν. Το θέμα είναι ότι δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και γι’ αυτό κατά περιόδους υπάρχει ένα κίνητρο, ένα άλλο κλπ. Παρότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς γιατρούς – αναλογικά με τους κατοίκους της- σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλοι έχουν φύγει, άλλοι είναι ιδιώτες, επομένως αν υπάρχουν καινούργιοι γιατροί, θα στραφούν και στο ΕΣΥ, αν βρουν δυσκολίες για να ιδιωτεύσουν ή για να βγουν έξω. Μετά θα αναγκαστούν (και αυτό μάλλον περιμένει και η κυβέρνηση) να έρθουν στο ΕΣΥ. Παντού είναι δύσκολη η κατάσταση. Και στην Ευρώπη. Και οι συνθήκες είναι δύσκολες. Δεν θα υπάρχει τόση ευημερία εσαεί. Οι καταστάσεις αλλάζουν. Επομένως αυτό θα περιμένουμε και θα δούμε. Είμαστε αισιόδοξοι, όταν βγαίνουν καινούργιοι γιατροί. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα έρθουν. Περιμένουμε να τελειώσουν την ειδικότητα και να έρθουν εδώ. Και ευελπιστούμε ότι αφού κατάγονται από εδώ ή έχουν περάσει από εδώ, όλα αυτά θα είναι κίνητρα που θα τους βοηθήσουν να έρθουν στο δικό μας νοσοκομείο. Γιατί αν δεν περάσει κανένας από δω, δεν θα μείνει εδώ. Θα μείνει εκεί που θα κάνει την ειδικότητα, θα βρει σύντροφο κλπ… Δεν έρχεται κανένας για αγροτικό, ενώ για ειδικότητα έρχονται λίγοι. Ίσως να μην είναι – πια – και ελκυστική η Ξάνθη. Όταν ήμουν εγώ ειδικευόμενος στην Αθήνα, παρότι Κομοτηναιός, άκουγα περισσότερο για την Ξάνθη και τη γνώριζα. Η Ξάνθη ακούγονταν πολύ τότε (ποδόσφαιρο, τουρισμός, Πομακοχώρια, καρναβάλι κλπ). Ήταν ένα δέλεαρ για να δουλέψει κάποιος εδώ. Η κοινωνία με την υγεία, είναι αλληλένδετες έννοιες. Επομένως κάποιος που πέρασε από εδώ, θα επιστρέψει. Όταν όμως η Ξάνθη μειώνεται, σαν πόλη, σαν πληθυσμός, σαν τουρισμός και σαν υγεία, μειώνεται και η αξία της”.