Τι γίνεται τελικά με την περιβόητη Αναπτυξιακή Ξάνθης;

Με αφορμή την πρόσφατη χρηματοδότηση της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ…

Δημ. Μπένης: «Να ξεκαθαρίσει η ΑΝ.ΞΑ, να αποδοθούν ευθύνες και να προχωρήσουμε σε μια νέα»

Μ. Τσιακίρογλου: «Θετικό για την Ξάνθη μια δική της Αναπτυξιακή»

 

Με αφορμή την πρόσφατη χρηματοδότηση στην «ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ» με 15 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος φορέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας (σ.σ η «ΔΕΣΜ-ΟΣ» εδρεύει στην Κομοτηνή η οποία διαθέτει δική της αναπτυξιακή) άνοιξαν και πάλι οι συζητήσεις για την περιβόητη «Αναπτυξιακή Ξάνθης», ενός πολύτιμου εργαλείου που «θρηνεί» η πόλη.
Για το θέμα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει μίλησαν στην «Θ» το πρώην μέλος της «Αναπτυξιακής Ξάνθης» ως εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης κ. Δημήτρης Μπένης καθώς και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Νομού Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου.

 

«ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ…ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΞΑΝΘΗΣ»

Ειδικότερα ο κ. Μπένης ανέφερε ότι «είναι γνωστά τα προβλήματα της «Αναπτυξιακής Ξάνθης» και το τι έχει δημιουργηθεί. Πρώτον, ένα θέμα λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσει τι έχει γίνει με την παλιά «Αναπτυξιακή». Δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη. Δεύτερον, δυστυχώς η Ξάνθη θυμάται τα κονδύλια και την «Αναπτυξιακή» όταν βγαίνουν και είναι να μοιραστούν και λέει «γιατί δεν έχουμε εμείς και έχει η Κομοτηνή»; Σε όλο αυτό το διάστημα, κανένας φορέας δεν ανέλαβε μια πρωτοβουλία για δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή. Δεν μπορεί κάθε φορά που βγαίνει ένα πρόγραμμα, τότε να «θυμούνται» ότι δεν έχουμε αναπτυξιακή. Ακούσατε εσείς ποτέ, να ανησυχήσουν για την αναπτυξιακή πριν από έξι μήνες, ένα χρόνο ή δυο χρόνια; Κάθε φορά όμως που θα βγουν τα προγράμματα, φωνάζουμε γιατί δεν έχουμε αναπτυξιακή. Τότε που ήμουν στον δήμο, είπαμε για να μην υπάρξει «κενό», ο,τι πρόγραμμα και αν «τρέχει» θα καλυφθεί από την «Αναπτυξιακή Ροδόπης» για να μην μείνουμε απ΄ έξω. Άρα πρακτικά, αυτός που θέλει να εξυπηρετηθεί ή αυτός που έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπει σε πρόγραμμα, μπορεί μέσω της Κομοτηνής».

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ»

«Οι φορείς που είναι οι πλέον αρμόδιοι για την δημιουργία μιας αναπτυξιακής δεν έχουν κάνει τίποτε. Αν δεν καθαρίσει όμως η παλιά αναπτυξιακή, που είναι σε «τέλμα» – δεν έχουμε μάθει ακόμη ποιος έφταιξε και τι έφταιξε και τα ερωτήματα αιωρούνται – και αν φτάσουμε και στο υπουργείο, το υπουργείο θα ζητήσει να ξεκαθαριστεί αυτό που έγινε (τι έγινε εκείνη η αναπτυξιακή;) και μετά θα συζητηθεί η νέα. Εδώ, δεν ασχολείται κανένας με τίποτα και όταν βγαίνουν τα προγράμματα, αρχίζει η «γκρίνια» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «σας διαβεβαιώ ότι οι επενδυτές μπορούν να εξυπηρετηθούν και αυτό είναι το ένα και βασικό κομμάτι που πρέπει να μας ενδιαφέρει για να μην μείνει άνθρωπος έξω από το πρόγραμμα (μέσω της ΑΝ.ΡΟ). Εμένα προσωπικά ουδόλως με αφορά αν είμαι επενδυτής αν ο φορέας μου λέγεται «Ροδόπη», «Καβάλα» ή «Ξάνθη». Εμένα με ενδιαφέρει – όπως και τον κάθε επενδυτή – να μην χαθεί η ευκαιρία. Το «γιατί όχι στην Ξάνθη» όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με την αναπτυξιακή που υπήρχε, να δούμε τι ευθύνες έχει ο καθένας, τι έγινε με τον καθένα, να τελειώσει αυτό, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια αναπτυξιακή δική μας. Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως με το θέμα αυτό. Οι φορείς πρέπει να πιέσουν και όχι να μένουν απαθείς και να λένε «ο,τι έγινε, έγινε». Πρέπει να  αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, να «κλείσει» όλο αυτό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

«ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»

Από την πλευρά της η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι «δεν είναι αρμοδιότητά μου να αναφερθώ στην «Αναπτυξιακή Ξάνθης» και δεν γνωρίζω για να τοποθετηθώ για αυτό το θέμα. Εγώ αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι οι αναπτυξιακές, όπου υπάρχουν και όταν υπάρχει μια σωστή λειτουργία, είναι «εργαλεία» στα χέρια των επαγγελματιών και μπορούν με αυτόν τον τρόπο να δώσουν ανάπτυξη στην περιοχή, ανάπτυξη στον τόπο και ανάπτυξη στους επαγγελματίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ζωογόνος παράγοντας μιας μικρής πόλης, είναι ο μικρομεσαίος και ο μικρός επαγγελματίας. Οπότε αυτός ο επαγγελματίας χρειάζεται και την αντίστοιχη τόνωση. Θεωρώ ότι μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η ύπαρξη αναπτυξιακών εταιρειών στις κατά τόπους περιοχές, οι οποίες δίνουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από αυτά τα χρήματα, έχουν ανάγκη από αυτά τα προγράμματα. Βλέπουμε ότι υπάρχει πλέον μια «χαραμάδα φωτός» μέσα σε όλη αυτήν την οικονομική κατάσταση που βιώσαμε από το 2009 μέχρι και σήμερα και είμαι αισιόδοξη ότι όλο αυτό θα είναι προς όφελος των επαγγελματιών. Θα μπορέσουν να γίνουν πράξεις αυτά που ευαγγελίζεται η κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους, τους πολύ μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι αναπτυξιακές είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο». Μέσα από αυτές μπορούν να «ξεκλειδωθούν» πολλά άλλα «υποεργαλεία» που μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν πέφτουν αυτά τα χρήματα στις επιχειρήσεις, ουσιαστικά πέφτουν στην πραγματική οικονομία. Αυτό ζητούμε. Να κινηθεί η πραγματική οικονομία».

 

«ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΞΑΝΘΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ…ΞΑΝΘΗ»

«Δυστυχώς στην πόλη μας δεν υπάρχει αυτό το εργαλείο για αυτό και το διαχειρίζεται η «Αναπτυξιακή Ροδόπης». Δεν μπορώ να τοποθετηθώ  για την «ΑΝ.ΞΑ» γιατί δεν γνωρίζω. Φυσικά και θα είναι θετικό να δημιουργηθεί νέα «Αναπτυξιακή». Αυτό θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, γιατί θα μπορεί να απορροφά και η ίδια η «Αναπτυξιακή Ξάνθης» προγράμματα που θα πέφτουν μέσα στην πόλη. Είναι αλλιώς να διαχειρίζεται τα προγράμματα η «Αναπτυξιακή Ξάνθης» και άλλο να τα διαχειρίζεται η «Αναπτυξιακή Ροδόπης» ως «ομπρέλα» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η «Αναπτυξιακή Ροδόπης» λειτουργεί πραγματικά σαν καλοκουρδισμένο ρολόι (το λέω και το εννοώ γιατί το έχω βιώσει εκ των έσω), αλλά είναι διαφορετικά να υπάρχει αναπτυξιακή και στην Ξάνθη. Είναι άλλο το «γόητρο» το οποίο θα δοθεί και στην πόλη μας».

 

ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ Η «ΑΝ.ΞΑ», ΑΛΛΑ…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αναπτυξιακή Ν. Ξάνθης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ», κατέβασε «ρολά» και η εκκαθάριση της θεωρητικά ξεκίνησε το 2015, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτε, με τους με τους εκκαθαριστές να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο. Μάλιστα η πρώτη εκκαθαριστής της εταιρείας, παραιτήθηκε, αφήνοντας πίσω μόνο του τον δεύτερο εκκαθαριστή, ο οποίος μάλιστα σήμερα βρίσκεται «εγκλωβισμένος» ενώ επί της ουσίας δεν ανέβαλε ποτέ την εκκαθάριση. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές…