Χωρίς ειδικό για συνταγογράφηση το Κ.Υ– Στο «περίμενε» μέχρι το… 2020 για μια εγχείρηση στο Γ.Ν.Ξ – Καταγγελίες στην «Θ»
Ματθ. Σαββίδης: «No money, no honey…»
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα τόσο σε πρωτοβάθμια όσο και σε δευτεροβάθμια περίθαλψη στην Ξάνθη. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η «Θ» σχετικά με την αναμονή, όχι μόνο των ανθρώπων που περιμένουν να χειρουργηθούν αλλά και εκείνων που θέλουν να συνταγογραφήσουν εξειδικευμένα ορθοπεδικά φάρμακα και βρίσκουν…«τοίχο», μπαίνοντας σε απίστευτες διαδικασίες ταλαιπωρίας και καθυστέρησης…
Ενδεικτικά παραδείγματα της κατάστασης που επικρατεί, δύο περιπτώσεις που κοινοποιήθηκαν στην «Θ» για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
ΧΩΡΙΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ (ΙΚΑ) ΞΑΝΘΗΣ…
Ειδικότερα η πρώτη αφορά ασθενή με ορθοπεδικά προβλήματα που προσήλθε στο Κέντρο Υγείας (ΙΚΑ) Ξάνθης προκειμένου να συνταγογραφήσει εξειδικευμένα ορθοπεδικά φάρμακα, για να πάρει την απάντηση ότι «η σύμβαση του ορθοπεδικού έληξε στις 31/12» και ότι «ο Γενικός Ιατρός δεν μπορεί να προχωρήσει στην συνταγογράφηση». Ακολούθως έπρεπε να κάνει τον γνωστό αγώνα δρόμου για να κλείσει πρωινό ραντεβού στο Νοσοκομείο, κάτι που ωστόσο χρειάζεται πολύ υπομονή και γερά νεύρα… Κι όλα αυτά για μια συνταγογράφηση φαρμάκου…
ΣΤΟ…ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ
Η δεύτερη αφορά το κομμάτι της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και ειδικότερα ασθενή με ορθοπεδικά προβλήματα που θα πρέπει να χειρουργηθεί μεν, αλλά τον προγραμμάτισαν για το…2020.
Και δυστυχώς δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο αλλά πολλές οι καταγγελίες σχετικά με την ταλαιπωρία που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς.
«ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΩΛΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΧΩΛΑΙΝΕΙ»
Θέμα για το οποίο μίλησε στην «Θ» ο γνωστός Ορθοπεδικός της Ξάνθης κ. Ματθαίος Σαββίδης, ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «έχουμε πει επανειλημμένα ότι ένα σύστημα υγείας θα πρέπει να έχει βάσεις και ένα όραμα. Δηλαδή πρέπει να στηρίζεται σε δομές και να έχει ως όραμα και προοπτική αυτό που όλοι προσδοκούμε σε ένα σύστημα υγείας. Να είναι δηλαδή όσο το δυνατόν πιο κοντινό στον πολίτη. Όπως καταλαβαίνετε για να γίνει αυτό χρειάζεται γενναία οικονομική υποστήριξη. Για να υπάρξει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει «υγεία» στα ταμεία (ή στο υπερταμείο αν θέλετε), θα πρέπει να πληρώνονται οι εισφορές και για να πληρώνονται οι εισφορές θα πρέπει να υπάρχει εργασία. Είναι λοιπόν μια αλληλουχία πραγμάτων και ξεκινά από εκεί. Αν το σύστημα είναι απλά επιχορηγούμενο από το κράτος και προσπαθεί να στηριχθεί σε κεφάλαια που εκταμιεύει η εκάστοτε κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό για το σύστημα υγείας, «ξερά» λεφτά, χωρίς να προέρχονται από αυτήν την φυσιολογική δομή, πάντα θα εξαρτάται από το αν θα δώσει και πόσα θα δώσει. Δοθέντων αυτών, το σύστημα χωλαίνει και θα συνεχίσει να χωλαίνει, πρώτον επειδή δεν υπάρχει το χρήμα και δεύτερον επειδή το χρήμα αυτό είναι επιχορηγούμενο. Άρα λοιπόν θα έχουμε συνεχώς το ίδιο πρόβλημα, είτε λέγεται ΤΟΜΥ, είτε ΕΟΠΥΥ, είτε όπως αλλιώς λέγεται».
«NO MONEY, NO HONEY…»
«Όσον αφορά το θέμα της έλλειψης ορθοπεδικού από ΙΚΑ, είτε έχει έναν είτε δεκαπέντε ορθοπεδικούς, στον ίδιο παρονομαστή θα είμαστε. Δεν υπάρχει η κατάλληλη δομή για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα. Όσον αφορά το θέμα της καθυστέρησης των χειρουργείων, επαγωγικά μπορεί να συμπεράνει κάποιος, γιατί συμβαίνει. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι δομές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει και η δευτεροβάθμια. Υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση και δυστυχώς αυτή είναι πάντα εις βάρος αυτών που περιμένουν» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά έχουν και πάλι να κάνουν με τις χρηματικές δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. No money, no honey. Συνεπώς τα πράγματα είναι πολύ απλά. Έρχονται εκλογές και ο,τι γίνεται είναι για το «θεαθήναι» και προκειμένου να μαζέψουν κανένα «ψηφαλάκι».
«ΕΥΤΥΧΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ»
Κλείνοντας ο κ. Σαββίδης σημείωσε με έμφαση ότι «το σύστημα υγείας θέλει διαχείριση με προοπτική. Η διαχείριση με προοπτική θέλει οικονομική ευρωστία και αυτή προέρχεται μόνον από μια «υγιή» οικονομία. Υγιής οικονομία αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει. Ευτυχώς λειτουργεί καλά ο ιδιωτικός τομέας και έτσι «φιλτράρεται» ένα μεγάλο μέρος των ασθενών που θα πήγαιναν στο νοσοκομείο. Επίσης, ευτυχώς υπάρχουν οι δομές αυτού του νοσοκομείου και γενικά των νοσοκομείων και έτσι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών εξυπηρετείται και διαχειρίζεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βέβαια σαφώς και υπάρχουν δυσλειτουργίες λόγω όλων αυτών που προαναφέραμε».