Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΔΠΘ Στ. Αγγελόπουλος
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν σκοπεύει να… παραχωρήσει τα Τμήματα που εδρεύουν σε Καβάλα και Δράμα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Σταμάτης Αγγελόπουλος. Η συζήτηση άνοιξε από πρόσφατη συνέντευξη του αντιπρύτανη ΔΠΘ Φώτη Μάρη μέσα από την οποία διατύπωσε δημόσια το όραμα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, να γίνει το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Χαρακτηριστικά, από την ίδια συχνότητα, ο κος Αγγελόπουλος δήλωσε τα εξής: «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας έχει πάρει σημαντικούς επαίνους από το Υπουργείο […] δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών αρχίζουν ν’ αποδίδουν καρπούς […]. Η απόφαση για το Τμήμα Φυσικής (εν. για κατάργηση του Τμήματος) ισχύει. Υπήρξαν προβλήματα, δεν κατάφερε να γίνει γνωστό περισσότερο το αντικείμενο στην κοινωνία. Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών ήταν χαμηλός. Πήραμε απόφαση να κλείσει και να δούμε πως μπορεί να απορροφηθεί ή να αναδιοργανωθεί. Η απόφαση ελήφθη με πολύ πόνο και στεναχώρια […]. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα “μετακίνησης” των δύο πολύτιμων κόμβων (Δράμας και Καβάλας) για το Διεθνές. Δεν υπάρχει καμία σκέψη να φύγουν τα Τμήματα της Καβάλας και της Δράμας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο και να προσχωρήσουν στο Δημοκρίτειο».
Πάντως, η ηγεσία του Διεθνούς είναι σύμφωνη στη μετακίνηση του παραρτήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στο Δημοκρίτειο, συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, για λόγους γεωγραφικούς αλλά κι επειδή η έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής αυτή τη στιγμή είναι στη Θεσσαλονίκη. «Συμφωνήσαμε να μεταφερθεί το παράρτημα Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο –θεωρείται παράρτημα του Τμήματος Θεσσαλονίκης- στην Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι λογικό», δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργεί σε συνολικά οκτώ πόλεις της Βορείου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ «απορρόφησε» προ τριετίας περίπου τα Τμήματα του πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ σε Καβάλα, Δράμα, ακόμη και Διδυμότειχο, το οποίο κατ’ αυτό τον τρόπο αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ. Ως προς τις διεκδικήσεις πολλών ελληνικών Πανεπιστημίων να μεγαλώσουν σε Τμήματα, ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως η ίδρυση νέων Τμημάτων πρέπει να γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια, κυρίως με βάση την κάλυψη αναγκών αγοράς εργασίας και επιστημονικών πεδίων.
Υπάρχει μέλλον… επέκτασης για το ΔΠΘ;
Κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένα το όραμα του Δημοκρίτειου για επέκταση στην Ανατολική Μακεδονία, ο Σταμάτης Αγγελόπουλος στάθηκε στις συζητήσεις που έγιναν προ τριετίας μεταξύ ΔΠΘ και του τότε ΤΕΙ ΑΜΘ, οι οποίες τότε «δεν είχαν καρποφορήσει. Ήταν μία γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε», όπως είπε.
Την ίδια ώρα πάντως, για τις πόλεις Καβάλα και Δράμα, η πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πλέον έχει δημόσια διατυπώσει το αίτημα επέκτασης, με τη λειτουργία όμως μη ανταγωνιστικών Τμημάτων ως προς ήδη λειτουργούντα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται με ενδιαφέρον οι επίσημες αποφάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των κατά τόπους πρυτανικών αρχών και διοικήσεων πανεπιστημίων.
ΠΗΓΗ: «ΧΡΟΝΟΣ»