Το επιστημονικό και κοινωνικό «στίγμα» του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Με αφορμή τις αυριανές εκλογές…

Αν. Καραδέδος: «Δημοσίου Δικαίου οι Ιατρικοί Σύλλογοι, αλλά…»

Για το επιστημονικό αλλά και το κοινωνικό «στίγμα» του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, μίλησε στην «Θ» – με αφορμή και τις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου – ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Τάσος Καραδέδος.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε ως «συμβούλους της πολιτείας»  αλλά και ως ένα «τριχοειδές του κράτους», τους ιατρικούς συλλόγους, ενώ παράλληλα στάθηκε στον σοβαρό χαρακτήρα που έχουν, δεδομένου ότι τα πειθαρχικά συμβούλια δύνανται ακόμη και να αφαιρέσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ενός γιατρού. Στον αντίποδα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε άλλα κομμάτια που «παραμένουν ανεξέλεγκτα», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

«ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΤΡΙΧΟΕΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Ο ίδιος, επισήμανε ότι «οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι ΝΠΔΔ και είναι σύμβουλοι της πολιτείας. Ταυτόχρονα είμαστε ένα τριχοειδές του κράτους. Έχουμε όχι μόνον συμβουλευτικό χαρακτήρα αλλά και αποφασιστικό, καθότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας, των κανόνων λειτουργίας των γιατρών δηλαδή, στον δημόσιο και ιδιωτικού τομέα του εκάστοτε νομού. Με αυτήν την έννοια, είναι ένας φορέας που εποπτεύει και ελέγχει όσο είναι δυνατόν την κατάσταση της υγείας που παρέχεται από τους γιατρούς και την γενικότερη κατάσταση της υγείας για την οποία εκφέρει γνώμη. Τα μέλη μας, υπάγονται και δίνεται η άδεια σωστής λειτουργίας της ιατρικής τους πρακτικής από τους Ιατρικούς Συλλόγους και αυτός είναι και ο ελεγκτικός μηχανισμός όταν διαπιστωθεί ότι γίνεται κάποια παράβαση, από τα  Πειθαρχικά μας Συμβούλια, που ουσιαστικά είναι δικαστήρια, με αποφασιστικό χαρακτήρα , που μπορούν να τιμωρήσουν είτε με πρόστιμα είτε και με αφαίρεση της ίσιας της άσκησης της ιατρικής».

«ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΜΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ»

Επιπλέον, ο κ. Καραδέδος, χαρακτήρισε ως «πολύ σοβαρό» τον χαρακτήρα των Ιατρικών Συλλόγων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός και πολλές φορές και οι ίδιοι οι γιατροί δεν ξέρουν, εκτός αν βρεθούν την ανάγκη να περάσουν από τα συμβούλιά μας, από όπου μπορούν ακόμη και να διαγραφούν από το επάγγελμα και να μην μπορούν να το ασκήσουν. Με αυτή την έννοια, έχει μια πάρα πολύ σοβαρή διάσταση».

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ…»

Στον αντίποδα ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ι.Σ.Ξ, εξήγησε ότι «για την άσκηση του ελέγχου και του συμβουλευτικού χαρακτήρα στην πολιτεία όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει μετεξελιχθεί γενικότερα ο ιατρικός κόσμος σε έναν ελεγκτικό φορέα, για αυτό υπάρχουν κομμάτια που παραμένουν ανεξέλεγκτα. Π.χ βιολόγοι, βιολογικά εργαστήρια, ψυχολόγοι, «τυχάρπαστοι» κ.α. Πολλές φορές δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και δεν έχουμε που να «πατήσουμε» ακριβώς για να περιορίσουμε άτοπες ή περίεργες ασκήσεις άλλοτε παραιατρικών και άλλοτε ανθρώπων που έχουν τελειώσει πανεπιστήμια, γιατί δεν είναι εκσυγχρονισμένο το σύστημα στην χώρα μας και πολλές φορές και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, είναι οι μοριακοί  βιολόγοι – βιολόγοι που ασκούν υψηλό επιστημονικό έργο, οι οποίοι δεν υπάγονται πουθενά και δεν έχουν καν ελεγκτικό φορέα. Το άλλο κομμάτι κινείται γύρω από τους ψυχολόγους (που επίσης είναι μια μεγάλη συζήτηση και στην Ευρώπη και στην χώρα μας) όπου δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο για το ποιος μπορεί να ασκεί κλινική ψυχολογία (να βλέπει αρρώστους) και ποιος θα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός. Υπάρχουν θέματα που είναι προς εκσυγχρονισμό στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι ανοικτά».

«ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ»

«Επίσης, ένα μεγάλο θέμα είναι το πώς ασκείται η συμβουλετική μας λειτουργία και σε σχέση με τις άλλες κρατικές δομές (π.χ. νομαρχίες). Αυτές τις σχέσεις που είδαμε και μέσα στην περίοδο της πανδημίας να χωλαίνουν, ο κόσμος να μην έχει που να απευθυνθεί. Το ίδιο και η ιατρική κοινότητα και οι σύλλογοι. Ποιος είναι δηλαδή ο φυσικός αποδέκτης μιας παρατήρησης που γίνεται από την ιατρική μας κοινότητα, από τα ΔΣ μας, όπως έγινε με το Νοσοκομείο Ξάνθης όπου όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας, κάναμε μια κριτική γιατί κατά την γνώμη μας δεν γίνονταν κάποια πράγματα σωστά, για την γενικότερη πολιτική με την οποία διαφωνούμε (πχ. Η προσπάθεια υποβάθμισης του ΓΝΞ και μετατροπής του σε ΚΥ, για την οποία οφείλαμε – και το πράξαμε – να ενημερώσουμε και τους πολίτες και να απευθυνθούμε στις πολιτικές ηγεσίες)», υπογράμμισε επίσης ο κ. Καραδέδος.

«ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ – ΟΥΤΕ ΥΣΤΕΡΗΣΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ»

Τέλος, σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε – ως ΝΠΔΔ – ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης και δεν το έκανε, ο ίδιος απαντά πως:

«Αυτή την περίοδο, νομικά δεν υπήρχε να κάνουμε κάτι που δεν κάναμε. Ούτε θεωρώ ότι ο σύλλογός μας υστέρησε ως προς την ενημέρωση προς τον κόσμο των ΜΜΕ, δοθείσας και της αγαστής σχέσης που έχουμε μαζί, καθώς εγώ εξέφραζα τις απόψεις του Ιατρικού Συλλόγου (θέλω να πιστεύω) με θάρρος αυτό το διάστημα και χωρίς να υποχωρήσω, άλλοτε στηλιτεύοντας και άλλοτε ζητώντας από την πολιτική ηγεσία, από τους πολίτες, από τους φορείς, από τα ΜΜΕ, να προστατεύσουν αυτό το αγαθό της κοινωνίας μας, να μην υποβαθμιστεί περεταίρω το νοσοκομείο μας, με τα προβλήματα που υπάρχουν με την Παθολογική Κλινική και με την γενικότερη λειτουργία του και που στα χρόνια των μνημονίων έχει υποβαθμιστεί πολύ και κινδυνεύουμε να έχουμε μια πόλη και ένα νοσοκομείο πάρα πολύ υποβαθμισμένο και οι πολίτες να τρέχουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα της Θεσσαλονίκης και να παρέχεται μια φτωχή υπηρεσία υγείας, με πανάθλιες χειρουργικές αναμονές, με έναν υποβαθμισμένο μηχανισμό κλπ».