Το «γάντι» που πέταξε ο Μίχογλου και… σήκωσε ο Τσέπελης

Εντείνεται η αντιπαράθεση για τα αυξημένα τέλη του ΣΔΑΝΞ και όχι μόνον…

Μ. Τσέπελης: «Αν ο κ. Μίχογλου, δεν ξέρει να διαβάζει τους νόμους, δεν φταίω εγώ – Με τα χρήματα της συντήρησης θα αγόραζε τρία νέα οχήματα τον χρόνο»

«Κανένας κίνδυνος για τον ΣΔΑΝΞ, αλλά…γιατί δεν έφευγαν τόσα χρόνια αφού το ήθελαν;» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ της «Θ», όπου φιλοξενήθηκαν δηλώσεις των Δημάρχων Αβδήρων και Τοπείρου και το «γάντι» που πέταξε στον Δήμαρχο Ξάνθης και Πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ, ο ομόλογος του Δήμου Τοπείρου,
 «λάβρος» κατά του κ. Θωμά Μίχογλου, εμφανίζεται σήμερα ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, για τα όσα ο πρώτος ανέφερε για τον δεύτερο, με φόντο την λειτουργία του ΣΔΑΝΞ, την άκαρπη προσπάθεια για την δημιουργία ΦΟΔΣΑ, την μείωση των τελών προ διετίας  και την αγορά νέων οχημάτων. Ο κ. Τσέπελης χρησιμοποιεί την ίδια αιχμηρή «γλώσσα», τονίζοντας ότι: «αν δεν ξέρουν να διαβάζουν, εγώ δεν φταίω», ενώ παράλληλα διερωτάται γιατί οι δύο δήμοι δεν έφυγαν – αφού το επιθυμούσαν – προ ετών.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΔΑΝΞ θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους Δήμους Ξάνθης και Μύκης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα και πως «οι εποχές που θάβαμε τα σκουπίδια σε κάθε γωνιά της περιοχής μας, τελείωσαν».

«ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ – ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΠΑΤΑΛΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΡΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ»

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε όλα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, ο κ. Τσέπελης επισημαίνει τα εξής:

«Ο κ. Μίχογλου πρέπει να καταλάβει ότι πρώτα πρέπει να διαβάζει τους νόμους και τα νομικά πλαίσια που υπάρχουν από τα αντίστοιχα υπουργεία και ότι εμείς τα εφαρμόζουμε. Δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε ο,τι αφορά στους ΦΟΔΣΑ. Αν δεν ξέρουν να διαβάζουν, εγώ δεν φταίω. Σε ο,τι αφορά στα οχήματα, ας μην ξεχνά ότι ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου είναι από τον Δήμο Τοπείρου (με αρμοδιότητες προέδρου) που και αυτός ψήφισε την αγορά των τεσσάρων νέων οχημάτων που είχαμε ανάγκη για να εξυπηρετούμε τους δήμους, που όπως αντιλαμβάνονται όλοι η παροχή υπηρεσιών στην καθαριότητα δεν είναι και η καλύτερη, σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, στο αν και κατά πόσο πήραμε ένα Γενικό Γραμματέα, θα ήθελα να καταλάβει ο κ. Μίχογλου ότι όταν βγαίνουν υπάλληλοι στην σύνταξη, ο πιο ευέλικτος και σύντομος τρόπος για να καλύψεις τα διαδικαστικά ή τις υπογραφές αν χρειαστεί, είναι να βάλεις έναν Γενικό Γραμματέα (νέο παιδί και επιστήμονα) για να μπορέσει να διεκπεραιώσει πράγματα που αφορούν στην έλλειψη προσωπικού. Αλλά και για τον ΦΟΔΣΑ πρέπει να διαβάζει τους νόμους και να ξέρει τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι, εμείς από μόνοι μας. Τέλος, όσον αφορά στις μειώσεις που έκανα στους δήμους, βεβαίως και έκανα διότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην πανδημία, με μειώσεις των εσόδων των δήμων (δεν είχαν εισπρακτικότητα οι δήμοι) και πραγματικά προχωρήσαμε σε μειώσεις ώστε να μπορέσουν να είναι βιώσιμοι για την αυτονόητη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες τους. Και προφανώς ο Δήμαρχος παρήγγειλε με το συμβούλιο τα νέα οχήματα, διότι ο κ. Μίχογλου δεν κατάλαβε ποτέ ότι πλήρωνε ως πρόεδρος 350.000 ευρώ στην συντήρηση των οχημάτων, επειδή ήταν παλιά. Με αυτά τα χρήματα, αγόραζε τρία οχήματα τον χρόνο».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΤΙΝΑΧΘΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΚΗΣ – ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν όντως κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο ΣΔΑΝΞ μετά και από την αποχώρηση των δύο δήμων, τι συνέβη και ποια είναι η επόμενη ημέρα, ο κ. Τσέπελης απαντά ότι «δεν έχει συμβεί τίποτα. Κάνανε μια επιλογή οι κύριοι να φύγουν, το επιτρέπει ο νόμος και εμείς θα συνεχίσουμε με τον Δήμο Μύκης να λειτουργούμε τον Σύνδεσμο, θα συνεργαστούμε με τους υπαλλήλους όπως συνεργαζόμασταν και όσοι θέλουν, μπορούν να πάνε σε άλλους δήμους. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε, όσο είναι δυνατόν καλύτερα, να λειτουργήσουμε τον Σύνδεσμο προς όφελος της κοινωνίας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να «τιναχθεί» στον αέρα. Άλλωστε, από την ημέρα που βγήκαν ο κ. Τσιτιρίδης και ο κ. Μίχογλου, έθεταν πάντα θέμα να φύγουν. Γιατί δεν έφυγαν; Είχαν το δικαίωμα όπως και τώρα, με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μια αποδοχή από το Διοικητικό Συμβούλιο, να φύγουν με όποιο προσωπικό ήθελε να πάει σε αυτούς ή και τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται. Γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια; Δεν έχουμε πρόβλημα».

«ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑΒΑΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ…»

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Ξάνθης, σημείωσε ότι «καλώς έγινε η ΔΙΑΑΜΑΘ και είμαστε ο πρώτος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ στην Ελλάδα που έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ τα έργα αλλά και ο πρώτος ΦΟΔΣΑ στην Ελλάδα που σε 24 μήνες λειτουργεί το εργοστάσιο με 80.000 τόνους στερεών απορριμμάτων, δημοπρατούμε και το δεύτερο, ενώ θα κάνουμε τώρα θα συνεχίσουμε και τον ΧΥΤΥ της Ξάνθης (κάναμε την μελέτη και θα συνεχίσουμε) και θα προχωρήσουμε και στην αποκατάσταση της παλιάς χωματερής. Αν αυτοί οι κύριοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην επεξεργασία στερεών απορριμμάτων το συντομότερο δυνατόν και να απαλλαγούμε από τα πρόστιμα στα τέλη ταφής, είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν κατάλαβαν ότι η κοινωνία είναι έτοιμη και πρέπει να διαθέσουμε τα χρήματα για τα έργα υποδομής, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αξιοποιήσουμε όλα τα ανακυκλώσιμα προς όφελος αυτού και της κοινωνίας που υπηρετούμε. Οι εποχές που θάβαμε τα σκουπίδια σε κάθε γωνιά της περιοχής μας, τελείωσαν»