Το μεν πνεύμα πρόθυμο, για επανεκκίνηση των συλλόγων της Ξάνθης, αλλά…

Γ. Κατσούλης: Θα εξαρτηθούν όλα από τα ισχύοντα πρωτόκολλα από 1η Οκτωβρίου

Π. Στάντζιου: Θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια – Αυτά έχουμε κατά νου

 

Με πνεύμα πρόθυμο για δράση, χορό, εργαστήρια και μάθηση, πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης μας, περιμένουν την «νέα σεζόν».

Ωστόσο «αι βουλαί» του covid-19 και των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο, παραμένουν άγνωστες, γεγονός που παρατείνει και την αγωνία των μελών αλλά και των διοικήσεων των συλλόγων για το αν επιτέλους θα καταφέρουν να επανέλθουν σε δραστηριότητες που τόσο τους έχουν λείψει επί δύο περίπου χρόνια. Από την άλλη, ουδέποτε μέχρι σήμερα, αποσαφηνίστηκαν πλήρως τα όσα θα μπορούσαν – δυνητικά – να ισχύσουν για την λειτουργία των συλλόγων, γεγονός που οδήγησε σε «συγκερασμούς» και «συνδυασμούς» από τα διοικητικά συμβούλια.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι  μια ακόμη «αδρανής» χρονιά, θα δώσει και την «χαριστική βολή» στις σημαντικές – για την πόλη μας – οντότητες, όπως οι λαογραφικοί και οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν.Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» καθώς και η πρόεδρος του Λυκείου Των Ελληνίδων Ξάνθης κ. Ευτέρπη (Πέπη) Στάντζιου.

 

ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ – ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Κατσούλης εξήγησε ότι:

Γενικά τα εργαστήρια, όποια και αν είναι αυτά, είτε πρόκειται για χορευτικό είτε για χορωδία (για παράδειγμα) δεν είναι εφικτό να γίνουν από την στιγμή που υπάρχει μια δέσμευση, ένα υγειονομικό πρωτόκολλο, που είτε απαγορεύει είτε θέτει περιορισμούς όχι μόνον όσον αφορά στο να αγγίζει ο ένας τον άλλον αλλά όσον αφορά ακόμη και στα «χνώτα» σε εσωτερικούς χώρους. Άρα γενικά για τα εργαστήρια νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε, διότι δεν γνωρίζουμε τι υγειονομικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν στους εσωτερικούς χώρους. Η πάγια σκέψη του συλλόγου μας – αλλά και γενικά των συλλόγων – είναι ότι θέλουμε να λειτουργήσουμε. Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και την ασφάλεια όλων των μελών που συμμετέχουν. Οπότε σίγουρα θα περιμένουμε να δούμε τι θα ισχύσει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τις αρχές Οκτώβρη – που ουσιαστικά ξεκινούν επίσημα οι δραστηριότητες των περισσότερων συλλόγων – και από εκεί και έπειτα, θα λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις. Σίγουρα όμως θέλουμε να ανοίξουμε αλλά χωρίς να τεθεί κανένας κίνδυνος και χωρίς να παραβιάζουμε κανένα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν εκείνη την περίοδο.

Εμείς, ετοιμαζόμαστε σαν να πρόκειται να ξεκινήσουμε κανονικά από την 1η Οκτωβρίου. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα «τρέξουν» μετά την 1η Οκτώβρη. Προφανώς και έχουμε την πρόθεση, διότι αυτά τα εργαστήρια είναι ζωτικής σημασίας για την βιωσιμότητα των συλλόγων. Βλέπετε πως τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και πως πρόκειται για μια «συνεχόμενη» κατάσταση. Γενικά θα είναι ένας δύσκολος Χειμώνας και αυτός. Είμαστε εν αναμονή βέβαια. Ο προγραμματισμός μας πάντως είναι αυτός και έγκειται στο ότι εμείς ξεκινούμε κανονικά. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από τις ισχύουσες διατάξεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την 1η Οκτωβρίου και έπειτα.

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ

Από την πλευρά της η κ. Στάντζιου επισήμανε ότι:

Το Λύκειο Ελληνίδων από την στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία, έκλεισε ως σύλλογος την δραστηριότητά του και κυρίως τα εκπαιδευτικά τμήματα που είχε, δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την συνέχισή τους. Ευελπιστούμε. Κάναμε μια προσπάθεια πέρυσι να ξεκινήσουμε, με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους, τηρώντας αποστάσεις, φορώντας μάσκες, χρησιμοποιώντας απολυμαντικά κλπ, αλλά η πανδημία επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να σταματήσει και αυτή η προσπάθεια. Πρόθεσή μας είναι και φέτος να ξεκινήσουμε, εφόσον παντού επικρατεί η άποψη ότι «δεν πρέπει να κλείσει κάτι» και ότι «θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, να λειτουργήσει κάθε δραστηριότητα της ζωής, όσο το δυνατόν περισσότερο στα πλαίσια της κανονικότητας, λαμβάνοντας όμως πάντοτε υπόψη μας, τους υγειονομικούς κανόνες».

Είναι γεγονός ότι και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο που να δίνει οδηγίες για την λειτουργία των δικών μας σωματείων. Εμείς ως Λύκειο Ελληνίδων συγκεράζοντας όλες τις σχετικές αποφάσεις που έχουν βγει και αφορούν άλλους φορείς, θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια. Στην σκέψη μας είναι να ξεκινήσουμε κατά αρχήν καθαρά με τμήματα εμβολιασμένων, οι οποίοι παρόλα αυτά θα τηρούν τις αποστάσεις τους, με μικρά τμήματα ανάλογα με τον αριθμό που επιτρέπεται στα τετραγωνικά της αίθουσας χορού μας η οποία βέβαια είναι μεγάλη (μπορούμε να έχουμε μέχρι 30 άτομα, αλλά δεν θα το αναπτύξουμε τόσο. Υπολογίζουμε να έχουμε τμήματα των 15-20 το πολύ ατόμων (το όριο των 15 είναι απαραίτητο γιατί δεν μπορούμε να βγούμε οικονομικά από εκεί και κάτω).

Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουμε με εμβολιασμένους. Κάνουμε και μια σκέψη για μη εμβολιασμένους που θα είναι χωριστό τμήμα και δεν θα εμπλακεί με τους εμβολιασμένους και μάλιστα σε διαφορετικές μέρες ώστε να υπάρχει δυνατότητα απολύμανσης του χώρου, βεβαίως με τα rapid tests. Όπως και τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν εμβολιάζονται, θα έρχονται με τους όρους που πηγαίνουν στο σχολείο τους. Έχουμε κατά νου να ξεκινήσουμε εγγραφές από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, με ορίζοντα έναρξης μαθημάτων την 1η Οκτωβρίου. Έχουμε εν γνώσει μας μια μικρή καθυστέρηση, μήπως τυχόν και ανακοινωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο ώστε να το συμπεριλάβουμε στα μέτρα που ήδη μελετούμε και σκεφτόμαστε. Αυτές είναι οι προθέσεις μας. Θα περιμένουμε έως και τις 15 Σεπτεμβρίου μήπως και από εκεί προκύψει κάποια μέριμνα που πρέπει να λάβουμε επιπλέον και θα ανακοινώσουμε και εμείς την έναρξη των εγγραφών μας με τους όρους λειτουργίας μας.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ – ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ – ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Επιπλέον η ίδια σημείωσε ότι:

Υπάρχει από τώρα ενδιαφέρον. Ήδη άρχισαν τα τηλέφωνα στο Λύκειο των Ελληνίδων από γονείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους αλλά και ενήλικες. Ο κόσμος έχει ανάγκη από αυτό, έχει κουραστεί και θέλει να μπει ξανά στην δραστηριότητα που είχε πριν την πανδημία. Πάντως πρέπει να λειτουργήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Όσο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εγώ προσωπικά τηλεφώνησα και στο υπουργείο, έστειλα και επιστολή, επικοινώνησα και με την πρόεδρο το κεντρικό «Λύκειο» (που εκπροσωπεί 54 παραρτήματα) και ζήτησα να κάνει συγκεκριμένη παρέμβαση ώστε να μας δοθεί ένα πρωτόκολλο για να λειτουργούμε και εμείς με ασφάλεια και – αν θέλετε- να έχουμε και μια «κάλυψη», διότι δεν μπορείς να λειτουργείς όπως εσύ σκέφτεσαι. Δεν είμαστε ούτε επιστήμονες, ούτε ειδικοί. Ακούμε, ενδιαφερόμαστε, κοιτάζουμε να συγκεράσουμε και να έχουμε το πιο αυστηρό κατά το δυνατό,  πρωτόκολλο, γιατί ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια καθώς δεν είναι κανείς αναλώσιμος, αλλά από εκεί και πέρα δεν είμαστε ειδικοί. Θα προτιμούσαμε να βγει κάτι συγκεκριμένο αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι μέχρι στιγμής. Προσπαθούμε να πάρουμε ο,τι ισχύει για όλους, να το προσαρμόσουμε και στις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις ώστε να λειτουργήσουμε με την δυνατότερη ασφάλεια. Πάντως πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουμε. Πρέπει να λειτουργήσουμε και για θέματα πολιτισμού (το Λύκειο των Ελληνίδων έχει μια δύναμη κοντά στα 400 άτομα). Είναι όφελος και για τον πολιτισμό και για τις τέχνες, αλλά είναι και ανάγκη για την βιωσιμότητα των συλλόγων. Πόσο καιρό μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να υπάρχει ένα έσοδο σε αυτούς τους συλλόγους; Όσο και αν περιορίσεις κάποια πράγματα, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσεις να υπάρχεις και να είσαι βιώσιμος, χωρίς να λειτουργήσεις.